Dikkat! Bütün Besinlerde Var, Kansere Neden Oluyor!

Gün geçmiyor ki yediğimiz besinlerde kanser üreten yada direk kansere sebep olan maddelerin olduğunu öğrenmeyelim. Uzmanlar bu kez Palm yağı hakkında uyradı. İçerisinde kansere neden olan maddenin olduğu belirtilen Palm Yağı kek, bisküvi, çikolata, margar

Batı Afrika kökenli ve palmiyeden elde edilen, dayanıklığı ve ucuzluğu nedeniyle ticareti çok yapılan Palm yağı günlük tükettiğimiz bir çok besinde yer alıyor. Kansere neden olduğu bilinen Palm yağı sadece çikolatada değil, kek, bisküvi, dondurulmuş patates, sabun gibi pek çok üründe kullanılıyor. Peki Palm yağı olan ürünü nasıl anlarız? İşte tüm detaylarıyla Palm yağı bulunan ürünler... Süpermarket raflarında gördüğümüz işlenmiş gıdaların yanında, kullandığımız temizleyiciler ve kozmetik ürünlerinin içe riğindeki ana maddelerden biri, Palm yağı.Peki Palm yağı hangi ürünlerde var, Palm yağı neden kullanılır ve bir üründe olduğunu nasıl anlarız? İşte yanıtları...

İŞTE PALM YAĞININ OLDUĞU BESİNLER?

* Bazı çikolatalara pürüzsüz ve parlak bir görünüm sağlamak ve erimesini önlemek için eklenmiştir.

* Palmiye yağı margarinin oda sıcaklığında katı halde bulunması için kullanılır.

* Dondurulmuş pizza hamurlarında yapışmayı engellemek için ilave edilir.

* Dondurmaya pürüzsüz ve kremsi bir yapı katmak için eklenir.

* Paketlenmiş ekmeklerde de oda sıcaklığında katı olduğundan, pişmesi kolay olduğundan ve ucuz olmasından dolayı tercih edilir.

* Vejetaryen ve vegan ürünlerinde de bulunabilir.

* Sabun, deterjan gibi temizlik ürünlerinde bulunur.

* Şampuanlarda ise, çoğu şampuanın saçlardan sıyırdığı doğal yağları geri getirmeye yardımcı olmak için kıvamlandırıcı ajan olarak kullanılır.

* Palmiye yağı rujlarda da erimesini engellemek ve pürüzsüzlük sağlamak için tat verme gibi bir özelliği de olmadığından dolayı çok fazla tercih edilir.

* Bir üründe palmiye yağının bulunup bulunmadığını ise etiketine bakarak anlayabiliriz.

PİŞİRİLMİŞ GIDALARIN TAMAMINDA BULUNUYOR

Palm yağı dondurulmuş ürünlerde de kullanılıyor. Yöresel ürünlerin arasında yer alan Kayseri mantısının dondurulmuş halinde palmiye yağı bulunuyor. Farklı markaların ürünlerinde bulunan palmiye yağının kullanıldığı bir başka ürün ise dondurulmuş patates. Kısmen pişirilen gıdaların neredeyse tamamında palmiye yağı kullanılıyor. Market raflarını süsleyen hedef kitlesi çocuklar olan şekerleme ve çikolataların büyük kısmının içindekiler bölümünde kullanılan bu yağ bazı bebek mamalarında bile var.
nutella

BEBEK MAMASINDA KULLANILIYOR

Onkoloji uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, palmiye yağı ile ilgili kanserojen olup olmadığı hakkında akademik bir veri olmadığını belirtti. Dizdar, “Bu yağ tüm ürünlerde kullanılıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) daha önce tüm et ürünlerinin kanserojen olduğunu açıklamıştı. Halen tüketim devam ediyor. Birçok üründe bebek mamaları dahil bu yağ kullanılıyor. Ayrıca zaten kanserojen etkisi olan farklı maddeler de var” diye konuştu.

PALM YAĞI NEDİR?

Batı Afrika kökenli olan bu yağ, Amerika ve Kuzeydoğu Asya’nın tropikal bölgelerinde yaygın olarak yetiştiriliyor. En çok üretilen ülkeler ise Malezya ve Endonezya… Bir tür palmiyeden elde edilen palm yağı, dayanıklılığı ve ucuzluğu nedeniyle ticari olarak çokça tercih edildiğinden, paketli ürünlerin çoğunda karşımıza çıkıyor. Organik ürünlerde de bulunabilen bu yağ, kalitesiz ve doymuş yağ oranı barındırdığı için kalp hastalıklarına ve obeziteye davetiye çıkardığı söyleniyor.

Palm yağı, hem meyvenin taze kısmından hem de palm bitkisinin çekirdeğinden elde ediliyor. Palm meyvesinin çekirdeğindeki yağ depolanması 12 ve 16. haftalar arasında, mezokarpta yağ depolanması ise 15 ve 20. haftalar arasında gerçekleşiyor. Meyvenin mezokarp kısmından elde edilen ham palm yağı ise toplam palm yağı üretiminin % 55'ini oluştuyor.

Palm yağı; alfa, beta, gama, delta tokotrienoller ve tokoferoller, karotenoidler, steroller, fosfolipitler, glikolipitler ve koenzim Q10 içeriyor. Ayrıca bu yağ, pişirme yağı olarak da kullanılmak üzere margarinlere ve çeşitli hazır gıdalara eklenirken, FAO (BM Gıda ve Tarım Örgütü) ve WHO'nun (Dünya Sağlık Örgütü) ortak kuruluşu olan uluslararası CODEX Allimentarius Komisyonu tarafından, 17 yemeklik yağ çeşidinden biri olarak da kabul ediliyor.

Palm yağının en önemli özelliği uzun raf ömrüne sahip olması. Oda sıcaklığında yarı katı olan bu yağ, yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılır ve bileşenlerinin özel ürün uygulamalarında kullanılmak üzere izole edilebilir. Bu özelliği palm yağını margarin ve katı yağlar için uygun bir ana bileşen haline getirir.

Palm yağının, kırmızı rengini ve kokusunu yok etmek amacıyla yüksek sıcaklık uygulamasına maruz bırakılması, bazı atık maddelerin oluşumuna neden oluyor. Palm yağı ile ilgili kanserojen tartışmaları da atıkların tümöre sebep olabileceği nedeniyle yapılıyor.

Sağlık Haberleri