Bu tarz belli başlı kötü amaçlı yazılımların, akullı telefonların bankacılık ve benzeri kişisel veri içeren birçok uygulamayla aynı ortamda olduğu düşünüldüğünde, ne kadar büyük bir tehdit yaratabilecekleri daha iyi anlaşılır. Fidye bankacılığının en yeni aşaması olan ve adına ‘Bankacılık truva atları’ da denen kötü amaçlı yazılım bankacılığı, mobil cihaz kullanıcılarının banka kimlik bilgilerini ve kredi kartı bilgilerini çalmaya odaklanır.
Burak Tahmaz, cep telefonlarına indirilen uygulamalarda ilk tehlikenin okunmadan verilen onaylar ve veri paylaşımıyla başladığını söyledi. Tahmaz, “Daha uygulamayı yüklerken sizden bazı yetkiler alır. Bu izinler sizin cep telefonunuza, siz o uygulamayı kullanmasanız bile sizin verilerinizin dışarıya akmasını ve verilerinizin üçüncü bir kuruluşla paylaşımına olanak sağlar. Biz kendi elimizle verilerimizi ve bilgilerimizi paylaşıyoruz. Yapmanız gereken uygulama ayarlarından erişim izinlerini kaldırmak ve harcayacağınız 1 dakika ile güvenliğinizi sağlamak…” dedi.
Burak Tahmaz, ücretsiz WiFİ ağlarıyla ilgili olarak da “O hatlarda, o ağda sizin haricinizde kimlerin olduğunu, hangi şartlarla orada olduğunu, hangi faaliyetler için orada olduğunu bilemiyorsunuz. Sizden özel doğrulama verisi almayan herhangi bir ağdan faydalanmamanız gerekiyor” uyarısında bulundu.
Mobil cihaz kullanıcılarının alması gereken güvenlik tedbirleri 10 maddede özetlendi:
1- Uygulama indirirken dikkatli ve seçici olun
2- Her uygulama indirdiğinizde izin penceresini dikkatlice okuyun
3- Telefonunuzu şifreyle koruyun
4- Bankacılık uygulamalarını link kullanarak indirmeyin
5- Erişim izinlerini kaldırın
6- Halka açık WiFi hatlarına girmeyin
7- Başkalarının hesaplarınıza erişmesini engellemek için ekstra güvenlik kalkanı kullanın
8- Hassas bilgileri telefonunuzda saklamamaya çalışın
9- İhtiyaç olmadığı durumlarda Bluetooth'u kapatın
10- Cep telefonunuzu satarken ya da tamire gönderirken sim kart bilgilerinizi silin