Dil altı hapı, hem kalp hastalıkları için hem de hipertansiyon hastaları tarafından kullanılan bir ilaç türü olmakla birlikte genel kullanım amacı, kişinin tansiyon ve kalbinin ritmini kontrol altında tutmak ve gerekirse tedavi etmektir. Ancak bu ilaç; rastgele değil, doktor gözetiminde ve doktor önerisi ile kullanılmalıdır. İşte Dil altı hapı nedir, nasıl kullanılır? Dil altı hapı kaç saatte bir alınır? sorularının yanıtları...
DİL ALTI HAPI NEDİR?
Hayat kurtarıcı olarak nitelendirilen dil altı hapları yüksek tansiyon ve kalp hastaları için önerilir, kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlardır.
DİL ALTI HAPI NE İŞE YARAR?
Dilaltı hapı Nitrat denilen damarların duvarındaki düz kasları gevşeterek damarın genişlemesine neden olan grubun ilacıdır.
Nitratlar sadece dilaltı değil günlük kullanımda standart olarak kullanılırlar. Bunların içinde en bilineni Monoket’dir.
Dilaltı hap olarak ise ‘’İsordil’’ ve sprey formu ‘’Nitrolingual Sprey’’ başka bir ticari markadır. Sprey formu daha pahalıdır. Ama sıvı olduğundan daha kolay ilaç kana geçer tek avantajı budur.
DİL ALTI HAPI NE ZAMAN KULLANILIR?
Kişinin tansiyonu ansızın yükselirse ya da tansiyonda yükselme doktor tarafından öngörüldüğünde, kişiye dil altı hapı kullanması önerilir. Çünkü kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon kalp krizi ya da felç gibi hayati risk içeren durumlara yol açabilmektedir. Ancak yükselen tansiyon aniden düştüğünde de sağlık açısından riskli durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Aynı şekilde, kalp rahatsızlığına sahip olan kişilerde dil altı hapı her an ulaşılabilecek konumda bulunmalıdır. Dil altı hapı, ilk yardımda kalp ritminin düzenlenmesi için de kullanılabilir. Ancak ilk yardım sonrasında, sağlık ekiplerine hastaya dil altı hapı verildiği belirtilmelidir.
DİL ALTI HAPI KULLANIMI
Dil altı hapı, adından da anlaşılacağı gibi dilin altına yerleştirilerek kullanılır. Hap burada kendiliğinde erir ve bir süre sonra kana karışır. Bu hap, çiğnendiğinde yahut doğrudan yutulduğunda etki göstermemektedir. Hapın kullanımı, muhakkak doktorun belirttiği dozda kullanılmalı, bu doz aşılmamalıdır. Bazı kişiler, bilinçsiz bir biçimde, peş peşe birden fazla dil altı hapı alabilmektedir. Fakat bu kullanım şekli yanlış olduğu gibi aynı zamanda da risklidir.
DİL ALTI HAPI KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Dil altı hapı, uzman bir doktor tarafından sağlanmalı, kişinin inisiyatifinde kullanılmamalıdır. Kişinin kafasına göre kullanması, hayati risklere neden olabilmektedir. Kullanım şekli ve dozu hakkında doktordan mutlaka bilgi alınmalıdır.
- Koroner arter ya da kalp krizi riski bulunan kişilerde bu ilacın kullanımı ve kullanılacak doz konusunda doktorun inisiyatifi söz konusudur. Aynı şekilde fiziksel olarak çok fazla efor sarf eden kişilerde, göğüs ağrısı ortaya çıkıyor ise doktor tarafından dil altı hapı kullanılması önerilebilmektedir.
- Dil altı hapı, bazı kişiler için sakıncalı olabilmektedir. Söz gelimi kalp yetmezliği bulunan ya da cinsel isteği artırıcı ilaçları kullanan kişilere dil altı hapı verilmez. Çünkü bu iki durumda da dil altı hapı hayati bir duruma yol açabilir. Kullanılan cinsel isteği artırıcı ilaçlar dil altı hapı ile reaksiyona girebilir ve tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir.
- Her ilaçta olduğu gibi dil altı ilaçları da bir takım yan etkilere sahiptir. En yaygın görülen yan etkiler arasında baş dönmesi, baş ağrısı, kabızlık, alerjik reaksiyonlar, kusma sayılabilir. Bazı kişilerde sürekli yorgunluk da ortaya çıkabilir Bu gibi belirtiler söz konusu ise hasta tarafından doktora mutlaka bilgi verilmelidir.