Diş ağrısına ne iyi gelir? Evde nasıl geçer? Tedavisi nedir?

Diş ağrısı neden olur? Ne iyi gelir? Evde nasıl geçer? Tedavisi nedir? soruları dişlerinde ağrı çeken kişiler tarafından araştırılıyor. Bizlerde sizler için bilinmesi gerekenleri derledik. İşte detaylar...

Kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen sağlık sorunlarından biri diş ağrısıdır. Gün içinde  dayanılmaz bir hal alan diş ağrısına çözüm arayan vatandaşlar internet arama motorlarında Diş ağrısı neden oluşur? Ne iyi gelir? Evde nasıl geçer?  Tedavisi nedir? soruları hakkında araştırmalar yapıyor. İşte detaylar...

DİŞ AĞRISI NEDEN OLUŞUR?

Dişte hissedilen ağrılar diş, diş eti ya da kemik kaynaklıdır. Öncelikle ağrının sebebi saptanmalıdır. Ağrı, çürük, iki diş arasına sıkışan gıdanın yapmış olduğu basınç, diş eti hastalıkları, dişte oluşmuş çatlaklar, diş eti çekilmesiyle açığa çıkan kök yüzeyi, minede meydana gelen aşınmalar ve hatta sinüzit gibi pek çok sebepten kaynaklanabilir. Ancak, diş ağrısının en sık karşılaşılan nedeni yetersiz ağız hijyeni varlığında gelişen derin diş çürükleridir.

NE İYİ GELİR?

Diş ağrısının sebebi bulunduktan sonra uygulanacak yöntemler de değişkenlik gösterir. Diş hassasiyeti sebebiyle olan ağrıların giderilmesi için hassasiyet giderici diş macunları kullanılabilir. Bu amaçla üretilen diş macunları, florür ve potasyum içerir. Açık kök yüzeyleri ve diş eti çekilmesi varsa diş hekimi tarafından koruyucu olarak özel verniklerle dentin hassasiyeti tedavisi uygulanabilir. Hatta açık kök yüzeyleri dolgu ya da protezlerle kapatılabilir. Ek olarak bu tip bir durum söz konusuysa evde uygulayabileceğiniz bazı basit işlemler de hassasiyetinizi azaltabilir. Örneğin ılık tuzlu su ile günde birkaç kez ağız gargarası yapmak ve yumuşak bir diş fırçası ile diş etlerinizi yuvarlar şekilde fırçalamak bir nebze rahatlatabilir.

EVDE NASIL GEÇER?

SOĞUK KOMPRES

Diş ağrısı şişkinlikle ilişkiliyse, yanağınızın dışına (20 dakikada bir 20 dakika aralıklarla) soğuk bir kompres tutmak biraz rahatlama sağlayabilir. Muscle and Fitness Dergisi yazarlarından Elif Akagün soğuk kompresin birçok iltihaplı bölgeye uygulandığında buradaki belirtilerin ve sızının hafiflemesine yardımcı olduğunu belirtiyor.

Soğuk kompres geçici bir rahatlama sağlayabilir ve uykuya dalmanıza yardımcı olabilir, ancak diş ağrınızın kök nedenini çözmez. Çürüğünüz veya başka bir diş probleminiz varsa, diş hekiminizi görene kadar bu durum iyileşmez.

KARANFİL YAĞI

Karanfil yağı, bir diş ağrısı ile ilişkili ağrı ve şişliği geçici olarak azaltmak için kullanılabilir. Bu ev yapımı diş ağrısı ilacı için karanfil yağına bir pamuk topu batırın ve birkaç damla emdirin. Pamuk topunu nazikçe dişinizin ve diş etinizin ağrılı bölgesine sürtün.

Karanfil yağı doğal bir anestezik olan öjenol içerir, bu yüzden bu ilacın çalışmasına neden olur. Ancak, karanfil yağı sadece diş ağrınızın acısına yardımcı olur; temel sorunu çözmez. Karanfil yağının tadı da kötüdür, bu yüzden bu ilacın denenmesi hoş olmayabilir.

TUZLU SU DURULAMA

Dişiniz ağrıyorsa ve diş etleriniz şişmişse, ağzınızı ılık, tuzlu suyla yıkamak biraz rahatlama sağlayabilir. Bir bardak ılık suya birkaç çay kaşığı tuz ekleyin. Karışımı ağzınızın etrafında gezdirin ve sonra tükürün.

Bir diş ağrınız olduğunda hem sıcak hem de soğuk su rahatsız edici olsa da, ılık su yatıştırıcıdır. Ilık su ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur ve tuz da diş eti dokunuzdaki şişliği azaltmaya yardımcı olur. Yine, bu etkiler sadece geçicidir.

AĞRI KESİCİ İLAÇLAR

Bir diş ağrısıyla başa çıkmak için, reçetesiz satılan ilaçları paketin talimatlarına göre alabilirsiniz. İlacı ağrıyan dişinize karşı tutmamanız önemlidir, çünkü bu durum yakındaki diş eti dokusunu yakabilir ve daha fazla rahatsızlığa neden olabilir.
Ağrı kesici ilaçlar, dişçi randevunuzu beklerken sizi rahatlatabilir, ancak diğer ev ilaçları gibi, uzun vadeli bir çözüm değildir. Ağrınızı ilaçla gidermeye çalışır ve tedavi istemezseniz dişiniz daha da kötüleşebilir.

TEDAVİSİ NEDİR?

Diş ağrılarının kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Halk arasında uygulanan karanfil, sarımsak, alkol, aspirin vb. yöntemler işe yaramamakta hatta diş ve çevresindeki dokulara zarar verdiği için tavsiye edilmemektedir. Ağrı diş çürüğü kaynaklıysa ve çürük ilerleyerek dişin sinirine kadar ulaşmışsa ya da diş siniri başka sebeplerle (travma, diş kırığı vs.) canlılığını yitirmişse, bu dişler ‘kanal tedavisi’ ile tedavi edilebilir. Herhangi bir tedavi uygulanmadığı takdirde enfeksiyon şişliğe neden olabilir, apse oluşabilir. Sonuç olarak tedavi edilmezse dişin çekilmesi gerekebilir.

Kaynak: Medical Park, Medica Dent, Colgate

Sağlık Haberleri