Diş Beyazlatma Nedir? Dişleri nasıl Beyazlatabiliriz?

Diş Beyazlatma Nedir? önce bu sorumuza yanıt verelim: Diş beyazlatma oldukça popüler bir kozmetik diş tedavisidir. Beyazlatma sayesinde daha parlak, görünüş açısından daha tatmin edici dişlere sahip olunabilir.

Dişler belli başlı yiyeceklerden, içeceklerden, sigara içmekten ve genel yıpranmadan dolayı zamanla lekeyle kaplanabilirler. Beyazlatma sayesinde daha parlak, görünüş açısından daha tatmin edici dişlere sahip olunabilir. Hem profesyonellerin ofiste uygulayabileceği hem de kendinizin evde uygulayabileceğiniz metotlar bulunmaktadır. Eğer yardıma ihtiyacınız olursa, yardım alacağınız kişi öncelikli olarak diş hekiminiz olmalıdır.

Diş beyazlatma nedir?

“Diş ağartma” ve “diş beyazlatma” terimleri genellikle birbirlerinin yerine kullanılırlar. Ancak bazı diş hekimleri bu iki ifadenin birbirlerinden çok farklı olduğunun ve aynı anlamda kullanılmamaları gerektiğinin altını çizerler. A.B.D’de yer alan Yiyecek ve İlaç Yönetimi adlı kurum yalnızca “diş ağartma” operasyonu için dişleri doğal renginden daha beyaz hale getirdiğine dair onay vermiştir. Bunu yapan ürünler hidrojen peroksit ya da karbamit peroksit gibi bir çeşit beyazlatıcı içermektedirler. Gerçek beyazlatma dişleri kirlerden ve lekelerden temizleyerek normal rengine kavuşturma operasyonudur.

Dişleri nasıl Beyazlatabiliriz?

Diş hekimleri diş beyazlatma operasyonunu kendi ofislerinde uygulayabilir ya da evde kullanabilmeniz için size bir set hazırlayabilirler. Ofiste gerçekleştirilen tedavi yöntemleri yüksek oranda peroksit jel uygulanması ile yapılır. Bu yalnızca diş hekimi ya da eğitimli bir teknisyen tarafından gerçekleştirilebilir ve bu operasyon esnasında diş etleriniz bir cihaz yardımıyla korunur. Diş beyazlatıcı ürün dişlerinizde 15 dakikadan 1 saate kadar bırakılır. Tek bir seans ile dişleriniz beyazlatılabilir ancak aşırı derecede lekeli dişlerin düzgün bir şekilde tedavi edilebilmesi için birden fazla seans gerekebilir. Evde kullanılabilen setler de size diş hekiminiz tarafından verilmelidir. Bu setler beyazlatıcı bir madde ve ağzınıza uygun bir tabladan oluşur. Beyazlatıcı jeli yönergede anlatıldığı gibi dişlerinize uygular ve bir müddet orada bırakırsınız. Bu süreç diş hekiminizin tavsiyesine bağlı olarak 1 saat kadar kısa olabilirken 1 gece kadar uzun da olabilir.

Alternatif diş beyazlatma yöntemleri

Bir beyazlatma ya da diş ağartma tedavisi için diş hekiminize gitmek zorunda değilsiniz. Çoğu beyazlatıcı diş macunu ve eczanelerde bulunabilen beyazlatma kitleri uygun fiyatlarda satılmaktadır. Ancak doğal olarak diş hekimi tarafından uygulanan tedavi kadar etkili olamayacaklardır ve de ağzınız için verilen tabla herkes için aynı boyutta üretilmektedir. Bazı setler diş tablalarından ziyade diş bantları ya da jeller bulundurur.

Diş beyazlatmanın maliyeti

Diş beyazlatma açık bir şekilde estetik bir operasyondur ve bu nedenle diş sigortaları tarafından karşılanmaz. Diş hekimleri tarafından uygulanan operasyonların fiyatı seans başına ortalama 400 TL ile 1200 TL arasındadır. Diş hekimi tarafından hazırlanan diş beyazlatıcı madde ve ağzınıza uygun diş tablası içeren setlerin fiyatları 200 TL ile 600 TL arasında değişmektedir. Eczanelerde reçetesiz olarak satılan diş beyazlatıcı ürünler ise 50 TL ile 250 TL arasında fiyatlarla müşterilere sunulmaktadır.

Diş beyazlatmanın faydaları

Diş beyazlatma işleminizi evde kendi başınıza yapmaktansa diş hekimine yaptırmanın çok önemli avantajları vardır. Profesyoneller genellikle daha çabuk ve daha iyi sonuçlar alınmasını sağlayan daha güçlü beyazlatıcılar kullanırlar. Diş etleriniz ofis içinde yapılan tedavi esnasında beyazlatıcı maddeden korunur. Dişlerinizi evde kendiniz beyazlatmaya karar verdiğinizde ise diş hekimi tarafından verilen ağzınıza göre tasarlanmış bir diş tablası kullanarak ağız korumanızı gerçekleştirebilirsiniz. Bazı uzmanlara göre, evde kullanılmak üzere üretilen tablalar sonradan ağzınıza oturmayabilir. Böylelikle de diş etleriniz beyazlatıcı maddeye maruz kalabilir ve yalnızca öndeki dişlerinizin beyazlatılması sağlanıyor olabilir.

Diş beyazlatma konusunda uyarılar

Diş hekimi tarafından ofiste ya da kendi başınıza evde uygulanan diş beyazlatma operasyonları genellikle güvenlidir ancak bazı özel durumlarda sorunlar ortaya çıkabilir. Eğer dişlerinizi saran bir hastalığınız varsa beyazlatma operasyonu yumuşak doku çekilmesine neden olabilir. Eğer bilmediğiniz bir diş çürüğünüz varsa, beyazlatıcı maddeler onun içinde ilerleyerek derinlere inebilir. Sık sık kullanılan beyazlatıcılar da dişlerinizdeki boşlukları nüfuz edebilir ve gelecekte lekelenme ihtimalini artırarak zamanla ağız sağlığınıza zarar verebilir.

Sağlık Haberleri