Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Malum mübarek Ramazan ayının gelmesi ve oruçların tutulmaya başlamasıyla birlikte en çok merak edilen sorulardan biri hiç şüphesiz diş fırçalamak orucu bozar mı? sorusu oldu. Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan resmi açıklama yapıldı. Tüm detaylar haberimizde...

1000 aydan daha hayırlı diye tabir edilen, müslümanlar için çok özel ve yeri doldurulamaz bir anlamı olan 11 ayın sultanı Mübarek Ramazan başladı. Ülkemizde de mükemmel bir coşku ile yaşanan bu eşsiz Ramazan ayının beşinci gün orucu tutuluyor bugün. Öte yandan mübarek Ramazan ayının gelmesi ve oruçların tutulmaya başlamasıyla birlikte en çok merak edilen sorulardan biri hiç şüphesiz diş fırçalamak orucu bozar mı? sorusu oldu. Biz de sizler için bu konuyu araştırıp haberimizde detaylıca yer verdik.

ORUÇ NEDİR?

Oruç, niyet ederek imsak vaktinden güneş batıncaya kadar yemekten, içmekten ve cinsî münâsebetten uzak durmaktır. Mükellef olup şartlarını bulunduran her Müslümana Ramazan orucunu tutmak farzdır.

ORUÇ KAÇ ÇEŞİTTİR?

Altı çeşit oruç vardır:

Farz olan oruç: Ramazan ayında tutulan oruç.

Vâcib olan oruç: Adak oruçları ve bozulan nâfile oruçlarının kazaları.

Sünnet olan oruçlar: Muharrem ayının dokuz ve onuncu veya on ile on birinci günleri oruç

Müstehab olan oruç: Pazartesi ve Perşembe günleri ile şevval ayının ilk altı günü oruç tutmak müstehabtır.

Mekruh oruçlar: Yalnız Cuma, yalnız cumartesi günü ile muharrem ayının yalnız onuncu günü tutulan oruç.

Haram olan oruçlar: Ramazan bayramının birinci günü ile kurban bayramının dört günü oruç tutmak haramdır.

DİYANET İŞLERİ BAKANLIĞI RESMİ SİTESİNDEN AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkanlığı ise resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamayla bu soru yanıt buldu.

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Başkanlığın internet sitesinden yapılan resmi açıklamada; Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur." ifadeleri kullanıldı.

DİŞ SAĞLIĞI UZMANI NE SÖYLEDİ?

Diş Hekimi Pertev Kökdemir ise ’Diş fırçalamak vücudu besleyen bir durum olmadığı için, din adamlarının da defalarca onayladığı gibi oruçluyken diş macununu yutmamak kaydıyla diş fırçalamak oruç bozmaz” dedi. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, Ramazanda ciddi boyutta rahatsızlık veren ağız kokusu ve diş sorunlarıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

Diş doktoru Pertev Kökdemir, “Diş fırçalamak banyo yapmaktan farksız” dedi, anlattı: Macunu yutmazsanız, oruç bozulmaz. Ramazanda çürüklerin artmaması için dişler iftarda ve sahurda daha özenle fırçalanmalı...

AĞIZ KOKUSU NASIL ÖNLENİR?

Ağız kokusu, yalnızca diş çürüklerinden meydana gelmez. En büyük sebebi; diş eti iltihabıdır. Ayrıca protezler de ağız kokusu yapabilir. Bronşlar ve mideyle ilgili kokular da meydana gelebilir. Bilhassa, daha önce yediğimiz gıdalar ve midenin boş olması, koku olasılığını artırır. Geniz eti akıntıları da koku yapabilir. Ağız bakımı özellikle sahurda yeterince iyi yapılmadığında koku daha da artabilir. Ağız spreyleri oruçluyken de rahatlıkla kullanılabilir, kokuyu gideren ağız gargaraları ise yutmamak kaydıyla gün içinde birkaç kez tekrarlanabilir. Ayrıca tükürük salgısını arttırıcı tedbirler bu kokuyu baskılar. Ramazandan önce de kişiler diş bakımı yaptırırsa böyle bir sorunla karşılaşmaz.  

DİŞ ÇÜRÜKLERİ ARTAR

Ramazan ayı çürük oluşumunu tetikleyebilir. Özellikle iftarda ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki dengeler tamamen bozulur, asit oranı artar. Dolayısıyla bakteri çoğalması için uygun ortam olur. Yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içi harareti artar, daha çok bakteri üreyebilir. Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri artar.

''BANYO YAPMAKTAN FARKSIZ''

Yemekten sonraki 30 dakikada bakteriler dişte çürüme yapmaya başladığından, sahurda mutlaka dişler fırçalanmalı. Ancak unutulması halinde gün içerisinde de fırçalanabilir. Oruçluyken diş fırçalamanın hiçbir mahsuru olmadığı, din adamları tarafından da defalarca onaylandı. Diş fırçalamak vücudu besleyen bir durum olmadığı için oruçluyken de diş macununu yutmamak kaydıyla diş fırçalamanın bir mahsuru yok. Diş macunu da, ağız suyu da oruçluyken rahatlıkla kullanılabilir. Banyo yapmanın nasıl oruç için bir mahsuru yoksa diş fırçalamak da aynı mantığı taşıyor.

TUZLU SUYLA GARGARA YAPIN

Ramazan’da ağız bakımı için iftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekir. Bir ay dilaltı ve diş etinin iyice temizlenmesini, bir de ağız antiseptiği kullanılmasını özellikle öneriyoruz. En basiti; tuzlu suyla gargara yapmaktır, daha etkili olan anti bakteriyel gargara ya da ağız spreyi gibi ürünler de kullanılabilir.

ORUCU BOZUP KAZA VE KEFARET GEREKTİREN DURUMLAR

Oruçlu olduğunu bilerek herhangi bir şey yemek veya içmek.

Cinsî ilişkide bulunmak.

Sigara içmek.

ORUCU BOZUP KAZA VE KEFARET GEREKTİREN DURUMLAR

Oruçlu olduğunu bilerek herhangi bir şey yemek veya içmek.

Cinsî ilişkide bulunmak.

Sigara içmek.

ORUCU BOZUP YALNIZ KAZAYI GEREKTİREN DURUMLAR

Çiğ olsa bile pirinç yemek.

Yenmesi âdet olmayan bir şeyi yemek veya yutmak.

Çok fazla tuz yemek.

Burnuna ilaç çekmek.

Kulağın içine su damlatmak.

Unutarak yedikten sonra orucunun bozulduğunu zannedip yemeğe devam etmek.

ORUCU BOZMAYAN ŞEYLER

Unutarak bir şey yemek, içmek.

Ağzına gelen balgam veya tükürüğü yutmak.

Boğazına toz girmesi.

Dişleri arasında sahurdan kalan nohut tanesinden küçük olan şeyi yutmak.

Kendi elinde olmadan kusmak.

Kan aldırmak.

Sürme çekmek.

Göze ilaç damlatmak.

Vücudun içine su kaçmamak kaydıyla banyo yapmak. Zira vücuda herhangi bir yerden su girerse oruç bozulur.

Gündem Haberleri