Dişlerdeki sarılığı önlemenin kolay yolları

Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt.Sevgen Eralp,dişlerin doğal renginin değişmemesi için çok basit bazı şeylere dikkat etmenin gerektiğini belirtti.

Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt.Sevgen Eralp,dişlerin doğal renginin değişmemesi için çok basit bazı şeylere dikkat etmenin gerektiğini belirtti.

Dişlerin Sararmaması İçin Ne Yapılmalı

Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, dişlerin doğal renginin değişmemesi için çok basit bazı şeylere dikkat etmenin gerektiğini belirtti.

Dişlerin, yüksek oranda dışarıdan aldığı ışığı içeriden yapısal tabakaları yansıtarak rengini gösterdiğini kaydeden Dt. Sevgen Eralp,
Dişin sararmaması için

"Günde 3 defa, doğru fırça ve yöntemle dişlerinizi fırçalamak dişlerinizin rengini korumaya yardımcı olacaktır. Fakat çok uzun süre fırçalamak veya bastırarak diş fırçalamak dişlerinizin rengini korumanın aksine dişlerinizin en dışındaki mine tabakasının aşınmasına ve daha da sararmasına sebep olacaktır. Eğer dişlerinizi çok bastırarak fırçalıyorsanız şarjlı ve Basınç sensörlü diş fırçalarından faydalanabilirsiniz." diye konuştu.

Asitli yiyecek ve içeceklerin dişlerin sararmasına sebep olabildiğini ifade eden Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, şöyle konuştu:
Diş sararmaları nasıl geçer

"Asit, dişimizin en dış tabakası olan diş minesine zarar vererek dişlerinizin aşınmasına ve sarı görünmesine sebep olur. Asitli içecekleri tüketirken pipet kullanmak diş minesini korumaya yardımcı olabilir.

Bazı diş beyazlatma ürünlerinin içeriğinde Karbonat bulunduğu için, dişlerini kendi el yordamıyla hazırladığı karbonatlı sıvılarla beyazlatmaya çalışanlar olduğunu da görüyoruz.

Karbonatlı ürünlerin bilinçsizce kullanımı sonucu diş mineleri tamamen harap oluyor. Sonucunda sararmış, pürüzlü diş yüzeyi, hassasiyet problemleri ve tam tersi kötü bir estetik görüntü oluşuyor.

Dişlerimizi temizlemek için sadece piyasada satışa sunulan diş macunlarından faydalanabiliriz. Bütün bunların yanı sıra, sigara içmek, yoğun çay, kahve kullanımı da dişlerimizin sararmasına sebep olacaktır.

Diş minesinin üzerinde plak birikimi artacak ve dişler daha sarı görünecektir. Aşırı yoğun olmayan plak, basit bir diş taşı temizliği ile ortadan kaldırılır ve dişler orijinal rengine döner.

Buna ek olarak şekerli yiyecek ve içecek tüketimi de fazla ise dişler üzerinde biriken plak daha fazla olacak ve acil temizlenmediği takdirde dişlerin sararmasının yanı sıra çürük oluşumları da başlayabilir.

Dişlerimizin sararmasına engel olmak için yapabileceğimiz bir başka Madde ise, günlük Su ihtiyacımızın karşılanmasıdır. Günlük su ihtiyacımız karşılanmadığı takdirde, tükürük miktarı azalır ve tükürük yoğunlaşır. Sonuçta tükürüğün yıkayıcı etkisi ortadan kalkar ve diş üzerinde plak birikimi kolaylaşıyor.

Diş üzerinde biriken plak, dişlerin olduğundan daha sarı görünmesine sebep olur.

Dişlerin çapraşık olması, düzgün bir dizilimde olmaması da dişlerin olduğundan daha sarı görünmesine sebep olur. Gün ışığını tam olarak almayan ve yansıtamayan, gölgede kalan dişler her zaman daha koyu renk görünecektir. Bunu ortadan kaldırmak için, restoratif tedavilerden ya da ortodontiden faydalanabiliriz.

Son ve en önemlisi, düzenli olarak diş doktoruna gitmek ve gerekiyorsa diş taşı temizliği yaptırmaktır. Böylece dişlerinizin orijinal rengi ve sağlığının korunması adına doktorunuz size yardımcı olacak ve gerekli tedavileri uygulayacaktır."(İHA)

Diş sararması nasıl geçer?

Diş beyazlatma kürü:
*1 çay kaşığı karbonat,
*yarım limonun suyu,
*2 damla zeytinyağı.
Bu malzemeler bir kap içerisinde karıştırılır. Daha sonra diş fırçası bu diş beyazlatıcı kür içine batırılıp dişler fırçalanır. Böylece sigara gibi sebepler yüzünden sararan dişlerin beyazlaması sağlanır.
Beyazlatıcı bantlar ve solüsyonlar
Beyazlatıcı bantlar ve dişlere sürülen solüsyonlarla da dişleri beyazlatmak mümkündür. Ayrıca diş fırçaları ve diş macunları dişlerinizdeki lekeleri temizleyerek onları doğal beyazlığına kavuşturur.
 
Fesleğen:
Fesleğen diş beyazlatmak için kullanılan çözümler arasındadır. Ağız sağlığı ve bakımında da kullanılmaktadır.
– Gün içinde birkaç fesleğen yaprağı çiğnenebilir.
– Fesleğen yaprakları kurutularak diş macununa karıştırılıp kullanılabilir. Her gün kullanılması önerilir.
 
Portakal kabuğu:
Portakal kabuğu, ağız kokusu ve diş sararması için kullanılmaktadır. Dişlerin beyazlamasına yardımcı olur.
– Portakal kabuğunun içi ile dişler her gece yatmadan önce fırçalanabilir. Kalsiyum içeriği ve C vitamini ile portakal kabuğu mikropların ağzından ve dişlerden arındırılmasına yardımcı olur.
– Ayrıca nefesi tazeler. Düzenli olarak kullanıldığında etkili sonuçlar vermektedir.
– Diş macununa kurutulmuş ve toz haline getirilmiş portakal kabuğu ve fesleğen tozu da eklenebilir.
 
Muz kabuğu:
Muz kabukları da sarı dişleri beyazlatmak için yaygın olarak kullanılır. Diş beyazlatıcı özelliğinin yanı sıra diş etlerini de yumuşatır.
– Muz kabuğu ile dişler yaklaşık 15 dakika kadar ovulabilir. Ardından diş macunu ile dişler fırçalanır. Bu işlem düzenli yapıldığında etkili sonuçlar alınacaktır.
 
Çilek:
Çilek sarı dişlere karşı kullanılan bir diğer çözümdür. Malik asit içeren çilek diş bakımında da etkilidir.
– Birkaç tane çilek ezilerek hamur haline getirilir. İçerisine biraz da karbonat eklenir. Ardında hamur dişlere uygulanır. Biraz bekletildikten sonra ağız su ile durulanır.
 
Tuz:
Sararmış dişler için kullanılan bir diğer çözüm de tuzdur. Tuz dişlerin renginin açılmasına yardımcı olur.
– Biraz tuz ve karbonat karıştırılarak dişler ovulabilir. Tuz granülleri aşındırıcı etkisi ile dişlerin üzerinde bulunan katmanı kaldırmaya yardımcı olur.
– Diş macununa tuz eklenerek dişler fırçalanabilir.

Sağlık Haberleri