Diyabet hastalığı(şeker) toplumun % 6-8 in de görülen bir hastalıktır.Diyabet damarsal bir hastalık olup küçük damarları etkilemektedir. Diyabet vücuttaki bir çok damarı etkilemekte pek çok organda bozulmaya sebep olmaktadır.Böbrek ve Göz bunların içinde en önemlileridir..Damarların yapısını bozarak, damardan dışarı serum sızmasına veya damarda tıkanıklık meydana getirip organların beslenmesi bozmaktadır. Diyabet hastalığını iki tipi vardır:
-TIP 1- Çocukluk yaşında başlayan ve insüline bağımlı tipi. Bu tip göz hasarı oluşma riski en yüksek olan ve çok sıkı takip edilmesi gereken gruptur.
-TIP2- İleri yaşlarda ortaya çıkan genelde ilaçla düzenlenebilen ve insüline gerek duyulmayan gruptur.
Göz damarlardan zengin bir organdır olup en çok etkilenen de retina tabakasıdır. Diyabet hastalığı teşhisi konulduğu andan itibaren göz takibine başlanmalı ve altı ayda bir göz dibi muayenesi yapılmalıdır.
Diyabet sinsi seyreden geç bulgu veren bir hastalıktır. Diyabet hastalığı gözü mutlaka etkiler bunu 6 ayda da yapabilir 50 yılda da bu tamamen hastaya kalmıştır. Şekerinizi kontrol altında tutabilir (Açlık şekeri 140’ı toklukta 170’in altı) kilo verir ve spor yaparsanız bu süreyi oldukça uzatabilmektedir.En sık gördüğümüz bulgu da GÖRMEDE AZALMA ve cisimleri KIRIKLI GÖRME dir.
Diyabette görme bulguları erken teşhis etmek çok önemlidir. Ben hastalarıma hep şunu söylerim ;’’ Diyabet cam eşya mağazasına girmiş fil gibidir her şeyi kırar döker biz ise sadece sağlamları toplayıp yerine koyabiliriz .Yani hasarlı dokuyu tedavi edemeyiz sağlamların hasarlanmasını engellemeye çalışırız.’’Ne kadar erken teşhis o kadar az hasar !
Gelelim en can sıkıcı bölüme, Diyabet gözü etkiledi ne yapalım?
OCT ve FFA (anjio) ile hasarın miktarı tespit edilir.
-Hasar küçükse (yer yer küçük kanama ve sızıntı) 3 er aylık takip önerilir.
-Eğer ileri derece de hasar varsa (makuler ödem-su toplaması- ve yaygın sızıntılar) mevcut ise ve görme merkezinde su toplaması varsa iğne tedavisi ile su ortadan kaldırılır.Yaygın sıvı sızıntıları varsa LASER ile sızdıran yerler yakılarak tedavi edilir.Ayrıca hastadan hemen Dahiliye doktoru ile görüşmesini şekerini düzenlemesini isteriz.Damar hasarı gelişmiş ve ileri düzeyde hasar oluşmuş ise İnsülin tedavisine geçmesini isteriz.Çünkü damar hasarını ağızdan alınan şeker ilaçları durdurmamakta ancak ve ancak İnsulin bu hasarın ilerlemesini durdurmaktadır.
Son yıllarda ileri düzeyde makula (görme merkezi) hasarı oluşan hastalarda GÖZ İÇİ İĞNE tedavisine başlanmış ve çok olumlu sonuçlar alınmaktadır.
Sonuç olarak Diyabet Hastalığı iyi kontrol edilirse ömrünüz boyunca gözde sorun yaşatmayan bir hastalıktır. Göz de belirti verdiğinde de erken tanı ile ilerlemesi durdurulabilen ve çeşitli yöntemler ile tedavi edilebilen bir hastalıktır.
YETER Kİ GEÇ KALMAYIN.BİZ BURDAYIZ ve SİZE HER ZAMAN YARDIMA HAZIRIZ