19 Kıran haccına niyet eden bir kimse umre tavafını ve sa’yini yaptıktan sonra tıraş olursa kendisine ne gerekir?
Bu durumdaki kimse ihramdan çıkmış ol¬maz. Dolayısıyla ihram yasakları devam eder. Böyle bir kimse başının tamamını veya en az dörtte birini tıraş etmişse kendisine iki dem (iki koyun veya iki keçi kesmek); daha azını tıraş etmişse, iki fitre miktarı sadaka vermek gerekir.
Şafii mezhebine göre ise muhayyerlik hak¬larından yararlanıp; ceza olarak bir dem (koyun veya keçi kesme), üç gün oruç tutma veya altı fitre miktarı sadaka verme seçenek¬lerinden birini tercih edebilir.
20 Kıran haccına niyet eden bir kimse umre tavafını ve sa’yini yaptıktan sonra tıraş olursa kendisine ne gerekir?
21 İhramdan çıkma aşamasına gelmemiş bir kimsenin ihramsız bir kimseyi tıraş etmesi durumunda ne yapması gerekir?
İhramdan çıkma aşamasına gelmemiş bir kimse ihramlı veya ihramsız kimseleri tıraş edemez. Aksi halde bir fitre miktarı sadaka vermesi gerekir.
Şafii mezhebine göre ise, ihramdan çıkma aşamasına gelmemiş bir kimse ihramsız kimseleri tıraş ettiği takdirde bir şey gerek¬mez. Ama ihramlı bir kimseyi tıraş ederse fidye ödemesi gerekir. Ancak tıraş edilen kişi kendisine izin vermişse fidyeyi tıraş edi¬len şahsın ödemesi gerekir.
Fidye; dem, üç gün oruç veya altı fitre mik¬tarı sadakadır.
22 İhramlının tırnak kesmesinin veya kopmak üzere olan bir tırnağı koparmasının hükmü nedir?
İhramlı kişinin tırnaklarını kesmesi yasak¬tır. Şayet tırnağını keserse, ceza gerekir; ce¬zası ise kestiği miktara göre değişir. (Detay bilgi için Hac İlmihali s. 166’ya bakınız.) Kendiliğinden kopan veya kırılan tırnakla¬rın koparılması ya da kesilip atılması ise ce¬zayı gerektirmez.
23 Umrenin tavaf ve sa’yini yaptıktan sonra sakal tıraşı olarak ihramdan çıktığını zanneden kimsenin ne yapması gerekir? İhramdan çıkmak için saç tıraşı olmak gere¬kir. Bunu yapmadan önce sakalın tıraş edil¬mesiyle kişi ihramdan çıkmış olmaz; sakalın tamamının veya en az dörtte birinin tıraş edilmesi halinde dem (koyun veya keçi kes¬mek) gerekir.
Şafii mezhebine göre ise böyle bir kimse muhayyerlik haklarından yararlanıp; ceza olarak bir dem (koyun veya keçi kesme), üç gün oruç tutma veya altı fitre miktarı sadaka verme seçeneklerinden birini tercih edebilir.
24 Tavaf ve sa’yi yapıp, tıraş olmayı geciktiren kişiye herhangi bir ceza gerekir mi?
Tavaf ve sa’yi yapıp tıraş olmayı geciktiren kişinin ihramlılık hali devam eder. Dolayı¬sıyla kişi, bu süre içerisinde ihram yasakla¬rından herhangi birini ihlal etmediği sürece, herhangi bir ceza gerekmez. Ancak, ihram- lılık süresi içerisinde ihram yasaklarını ihlal etmişse, ihlal ettiği yasağa göre ceza gerekir.
25 İhramlının tıraş olması veya vücudundaki kılları koparmasının hükmü nedir? İhramlının tıraş olması veya vücudundaki kılları koparması yasaktır. Şayet tıraş olur veya vücudundan kılları koparırsa; tıraş et¬tiği ya da kopardığı miktara göre ceza öder. (Detay bilgi için Hac İlmihali s. 165e bakı¬nız.) Ancak kendiliğinden kopup düşen saç veya kıllar için bir şey gerekmez.
26 İhram yasaklarından birini ihlal eden kıran hacısına ne gerekir?
Kıran haccı yapan bir kimseye, ihram ya¬saklarından birine riayet etmemesi halinde; Hanefi mezhebine göre biri umrenin, diğeri de haccın ihramı için olmak üzere iki ceza gerekir.
Şafiî mezhebine göre ise tek ceza yeterlidir. Cezanın mahiyeti işlenen yasağa göre deği¬şir.
27 Temettu haccına niyet eden bir kimsenin, umresini yapıp ihramdan çıktıktan sonra hac için ihrama girinceye kadar eşiyle cinsel ilişkide bulunmasının hükmü nedir?
Temettu haccına niyet eden bir kimsenin umresini yapıp ihramdan çıktıktan sonra hac için ihrama girinceye kadar eşiyle cinsel ilişkide bulunmasında bir sakınca yoktur.
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı
Diyanet İşleri: İhram Yasakları ve Cezaları