Çoğu zaman yararlarını ya da zararlarını bilmeden birçok yiyecek tüketiyoruz. Ancak uzmanlar bazı yiyeceklerden özellikle uzak durmamız gerektiğini söylüyor. O yiyecekler neler? Gelin hep birlikte inceleyelim.
112
TAHIL BARLARI
Kilo vermek isteyenlerin oldukça güvendiği ve listelerinde ilk sıralara koyduğu bu atıştırmalık, aslında düşünüldüğü kadar masum değil. Beslenme uzmanları tahıl barlarının sağlıklı beslenmenin önünde büyük bir engel olduğunu söylüyor. Birçok tahıl barı yüksek miktarda şeker, tuz ve doymuş yağ içerebiliyor. Bir tahıl barı yemek bir kap şekerle eşit derecede zarara neden olabilir.
212
AZ YAĞLI VE ŞEKERSİZ ÜRÜNLER
Az yağlı veya şekersiz denildiği zaman aklımıza sağlıklı bir yaşam belirebilir. Fakat diyetisyenler bu yiyecekleri diyet dostu olarak görmüyor. Az yağlı veya şekersiz ürünler, yiyeceği tatsız hale getirecektir. Bu yüzden birçok ürün yapay tatlandırıcı ve kimyasal madde içerebilir.
312
GIDA BOYALARI
Gıda boyaları turşu, salata sosları, balık veya işlenmiş ürünlerin birçoğunda kullanılabilir. Yapay olarak renklendirilen ürünler en çok çocukların dikkatini çekiyor. Fakat çocukların sıklıkla bu gıdaları tüketmesinin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna neden olduğu söyleniyor. Gıda boyalarının diğer zararlı etkileri arasında depresyon, ruh hali değişimleri ve uyku güçlüğü de yer alıyor. Bu nedenle diyetisyenler, parlak renkli yiyeceklerden uzak durulmasını öneriyor
412
YEŞİL DETOKS SUYU
Yeşil detoks suları, son yıllarda sağlıklı beslenme hevesinde olan herkesin gözdesi haline gedli. Fakat diyetisyenler, bu suları nereden temin ettiğiniz bilmiyorsanız tüketmeyin diyorlar. Öncelikle doktor kontrolü altında kullanılmayan bu sular, kronik rahatsızlığı olanlar ve düzenli ilaç kullananlar için istenmeyen sorunlara neden olabilir. Ayrıca kaynağı belli olmayan ve işlenmiş yeşil detoks suları, içerisinde biraz sebze ve meyve içerse de daha fazla şeker eklenmiş olabileceği için sağlığınıza zarar verebilir.
512
SOYA SÜTÜ
Bilim insanları, soya fasulyesinin kadınlık hormonu östrojenler gibi davranan izoflavanlar içerdiğini dile getiriyor. Erkeklerin vücudunda aşırı östrojen varsa, göğüs büyümesi gelişmesine yol açabilir. Ayrıca yüksek miktarda tüketilen soya sütü, kadınlar için yüksek miktarda östrojen seviyesi nedeniyle kilo aldırabilir. Diyetisyenler hormonal sorun yaratabilecekkleri nedeniyle soya sütü içmemeyi öneriyor.
612
KONSERVE MEYVE
Birçok konserve markası, meyvelerin rengini korumak için çeşitli şurupları koruyucu olarak kullanırlar. Şurupların aşırı miktarda şeker içermesi, besin değerinin önemli ölçüde düşmesine neden olmaktadır. Bu yüzden meyve konservesi seçerken şurup içerisinde değil kendi suyu içerisinde korunan ürünleri tercih etmelisiniz. Aksi taktirde sağlıksız bir tercih olur.
712
İŞLENMİŞ ET
işlenmiş et, içerisinde çekici görünmesini sağlayan ve ürünün raf ömrünün uzamasına yardımcı olan zararlı katkı maddeleri bulundurabilir. Pastırma, sosis, sosisli sandviç, konserve et gibi ürünler, koruyucu maddelerle bir araya getiriliyor. Uzmanlar işlenmiş olmadığından emin olduğunuz et türlerini seçmenizi öneriyor. Bu sayede kullandığınız malzemeden emin olabilir, protein ve yağ oranını kendi belirlediğiniz ölçüde hesaplayabilirsiniz.
812
KAYNAĞI BELLİ OLMAYAN TAM BUĞDAY EKMEĞİ
Tam buğday ekmeği Lif açısından zengin olması sayesinde bizi uzun süre tok tutabilir ve bu nedenle sağlıklı ekmek çeşitlerinden biri olarak görülür. Ancak beslenme uzmanları bazı yerlerde üretilen tam buğday ekmeklerinin koruyucu madde, ilave tuz ve şeker bakımından zengin olduğunu açıkladı. Ev yapımı ekmek iyi ve sağlıklı bir alternatif olabilir ve onu daha uzun süre, zararlı maddeler olmadan daha taze tutmanın bir yolu da C vitamini eklemektir. Yan en sağlıklısı ekmeğinizi kendinizin üretmesidir.
912
PİRİNÇ PATLAKLARI
Pirinç patlakları, atıştırmalıklar arasında hem hafif olması hem de lezzetli olması sebebiyle oldukça seviliyor. Ancak diyetisyenler, bu ürünlerin hiç de beklemediğiniz bir biçimde glisemik indeksinizi yükseltebileceğini söylüyor. Yağ, şeker, lif, mineral veya kalorisi olmayan bu yiyecekler, sindirim sistemine girer girmez şekere dönüşüyor. Glisemik indeksi aniden 82'ye kadar yükseltebilen bu ürünler, diyabet riskinize neden oluyor ve bu nedenle sağlıklı olarak görülmüyor.
1012
HAZIR TAHIL GEVREĞİ VE GRANOLA
hem sağlıklı hem de hızlı tüketilebilir olması nedeniyle diyet listelerinin başında olan tahıl gevrekleri ve granolalar beklemediğiniz etkile yaratabilir. Bu tür yiyeceklerin yüksek oranda işlenmesi ve yüksek miktarda şeker içermesi gibi detaylar bu ürünleri sağlıksız kategorisine sokuyor. Bu öğünle güne başlamak, kan şekerinin aşırı yükselmesine ve sonra aniden düşmesine neden olabilir. Bu yüzden daha fazla yeme isteği oluşturabilir. Diyetisyenler ise bu ürünler yerine tam tahıllı yulaf ezmelerini tercih edilmesinin daha doğru olduğunu belirtiyor.
1112
İŞLENMİŞ MAKARNA
Diyetisyenler kalorisi daha yüksek ve lif oranı daha düşük olduğu için bu makarna türünün tercih edilmemesi gerektiğini düşünüyor. Bu makarnalar, yedikten sonra sizi aç bırakabilir ve aşırı yeme isteği oluşturabilir. Diyetisyenler ise bu ürünler yerine yüksek lifli ve tam tahıllı makarna yemenizi daha doğru buluyor.
1212
FISTIK EZMESİ
Katkısız fıstık ezmesi, birçok faydalı gıda içeriyor olsa da, diyetisyenlere göre işlenmiş fıstık ezmeleri oldukça zararlı olabilir. Bunun nedeni, birçok trans yağ, şeker veya bitkisel yağ gibi ek bileşenler içeriyor olmaları. Diyetisyenler, fıstık ezmesi tercihi yaparken herhangi bir katkı maddesi olup olmadığı konusunda dikkatli olmanız gerektiğini söylüyor.