Başta Antalya ve Muğla olmak üzere, Türkiye'nin birçok yerinde orman yangınları yaşandı. 28 Temmuz'da başlayan yangınlar günlerce sürdü. Bu yangınlarda ilk belirlemelere göre sadece Antalya ve Muğla'da 124 bin hektar alan küle dönüşürken ülke genelinde 178 bin hektar alan yok oldu.
Kuş gözlemcisi olan Gökçe Coşkun, Manavgat'ta çıkan yangından bir hafta sonra yaptığı incelemelerde, maki türü bir bitki olan hayıt çiçeklerine ait filizleri görüntüledi.
Yangının yaban hayatına etkileriyle ilgili çalışma gerçekleştiren Dr. Yasin İlemin, yangınların üzerinden neredeyse 3 hafta geçtiğini ve sandal başta olmak üzere maki türlerinin de tekrar toprak altından sürgün verdiklerini açıkladı.
Etrafa doğal olarak yayılmış kızılçam tohumları olduğunu söyleyen İlemin, "İlk yağmurları bekliyorlar sabırsızlıkla. Orman Genel Müdürlüğü çoğu yeri doğal haliyle bırakacak, gerekirse en az müdahaleyle ağaçlandıracak." dedi.
Yanmış ormanın içinden ağaçkakan sesleri geldiğini belirten İlemin, "Bu sesler yangına rağmen kızılçamın kalın kabukları altında hala böcekler olduğuna önemli bir kanıt. Kızılçam yansa bile yangına karşı geliştirdiği kalın kabuklarının altında böcekleri korumuş ve alana kuşları davet ediyor" şeklinde konuştu.
Karıncaların da yeni delikler açtığını ve kışa hazırlandıklarını anlatan İlemin, çalışmalarının STK'lar ile koordineli bir şekilde devam ettiğini açıkladı.
Doğa'nın kısa zamanda kendi yolunu bulduğunu belirten İlemin, "Karakulakları merak ediyorsanız durumları gayet iyi. Sadece yaban kedileri biraz kritik, ancak atlatacaklarına inancım tam. Yeter ki biz artık doğayı ıslah etmeyi bırakalım. Devam edersek o bizi mutlaka ıslah eder." dedi.