Doğru Beslenin Unutmayı Unutun!

Fatma Fidan

Her 3 saniyede 1 kişi alzheimer hastalığına yakalanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye 2050 yılında dünyada en fazla Alzheimer hastası olacak 4 ülkeden biridir ifadesini kullandı.

Basit unutkanlıklar umursanmıyor, Ancak; bu unutkanlıklar hayatımızda dönüşü olmayan tehlikeli bir hastalık olarak ilerleyebiliyor…

Alzheimer; Bellek ve düşünce yeteneğini yavaşça harap eden ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Beyinde bir akson ve birçok dentrite sahip milyonlarca neron vardır. Sağlıklı kalabilmek için, nöronlar birbiri ile ilişki içerisindedirler, metabolizmayı sağlayıp, kendilerini tamir ederler. Alzheimer hastalığı bu görevlerin tümünü bozar. Hastalığın ilk belirtisi bellek bozukluğudur. Hastalık ilerledikçe bellek bozukluğu artar, kişileri tanımada problem, konuşma ve düşüncede güçlük, huzursuzluk, tekrarlayan cümleler tabloya eklenir.

Günlük meyve tüketimi Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltıyor..

Yapılan bir çalışmada Akdeniz tipi diyet ile beslenen, fiziksel ve bilişsel egzersiz yapan bireylerde Alzheimer hastalığı için karakteristik olan amiloid ve tau proteinlerinin beyindeki birikiminin çok daha az olduğu belirtilmiştir.
Günde 1-2 fincan kahve tüketmek Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltıyor..

Kahvenin içerisinde bulunan kafein maddesi, sinir sistemini uyararak zihinsel güçlüğü artırmaktadır.

Yapılan çalışmalarda kahve tüketimi ve demans görülme sıklığı arasında ters orantı olduğu görülmüştür. Bu ilişkinin tüm çalışmaların sonuçlarının bir araya getirilmesi ile hiç kahve içmeyenlere göre, günde 1 ile 2 bardak arasında kahve tüketen kişilerde Alzheimer hastalığı riskinin azaldığı gözlenmiştir.

Buna karşılık 3 bardak ve üstü olacak şekilde aşırı kahve tüketenlerde bu olumlu etkinin ortadan kalktığı görülmüştür. Bu çalışmada bahsedilen 1-2 bardak kahve bizim geleneksel kahvemiz olan Türk kahvesi 3-4 fincan kahveye denk gelmektedir.

Günde 1-2 parça bitter çikolata tüketmenin Alzheimer hastalığından korunmada etkiliyor;

Çalışmalarda kakaonun deney hayvanlarında Alzheimer hastalığında biriken plakları azalttığı ve de içeriğindeki flavonoid adı verilen maddelerin zihinsel işlevlere etkisi olduğu bildirilmiştir.
Yüksek folat (folik asit)alımının Alzheimer

Riskini azaltıyor;

Yapılan bir araştırmanın, yüksek folat (folik asit) alımının Alzheimer riskini n azaldığı gözlenmiştir. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, bamya, pancar, enginar, kuru baklagiller, kavun, folik asitin en zengin kaynaklarıdır. Folik asitin yetersiz miktarda alımının, depresyon, şizofreni ve alzheimer riskini arttırmaktadır.
Diyabet ve kötü beslenme Alzheimeri tetikliyor..

Vücutta insülin direncine yol açan şeker içeriği yüksek besinler, gazlı içecekler, işlenmiş besinler ve içerisindeki zararlı yağların olduğu kızartmalar, kolestrol ve doymuş yağ ve enerji içeriği yüksek: posa ve meyve sebze içeriği düşük besinler vücudun damar duvarlarında ve sinir hücrelerinde tahribata yol açar. Bu durumda hafıza ve bellekle ilgili birçok sorun da kendini göstermeye başlar ve bu tarz beslenmeye sahip bireylerde Alzheirmer riskinin arttığı gösterilmiştir. Bu tarz beslenmede düzeni, hastalığa neden olan beyindeki Beta amiloid adlı proteinin birikimini arttırmakta ve sinir hücrelerine zarar vermektedir.
 

B vitamini yetersizliği de demans neden oluyor..
Vücutta B12, B6 ve folik asit düzeyinde azalma Alzhermir riskini 3 kat daha arttırmaktadır.
Son yapılan çalışmalar doğru beslenmenin alzheimer hastalığına yakalanma riskini üçte bir oranda azalttığını gösteriyor. Yapılan çalışmalar bu korkutucu hastalığı önlemenin yolunun yediğimiz yiyecekler olabileceğini gösteriyor. Folik asit, E vitamini ve Omega - 3 yağ asitleri Alzheirmer hastalarında önemli rol oynadığı düşünülen inflamasyonu azalttığına inanılıyor. ( İnflamasyon sürecinde bağışıklık sistemi enfeksiyona karşılık olarak harekete geçer ve Alzheimer gibi kronik hastalığa neden olur.)

Beyin gelişimini en çok etkileyen aminoasitler; yumurta, et, balık, süt, yoğurt, nohut, fasulye, mercimek gibi besinlerde bulunur. Tahıl taneleri, fındık, badem, kuru baklagillerde bulunan ‘inositol’; yumurta ve soya fasulyesinde bulunan ‘kolin’ve ‘lesitin’; ette ve süt ürünlerinde bulunan ‘karnitin’ beyindeki sinir hücreleri arasında iletişimi sağlayan kimyasal maddelerin en önemlilerinden biri olan asetilkolin düzeyini destekler. Böylece kişilerin zihinsel yeteneklerini ve hafızasını güçlendirir.

Yorum Yap
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.