Bankalararası piyasada bu sabah dolar/TL, 3,8035 seviyesini gördükten sonra 3,7990 seviyesinde dengelendi. Euro/TL ise 4,66'nın üzerinde seyrediyor.
DOLAR BUGÜN NE KADAR OLDU?
Dün güne düşüşle başlayan ve 3,7743'e kadar gerileyen dolar/TL, akşam saatlerinde açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) tutanakları sonrası 3,80'in üzerini test etti ve günü önceki kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 3,7907'den tamamladı.
Euro/dolar paritesi dünkü düşüşünü bugüne de taşıyarak 1,2266, dolar endeksi ise yüzde 0,14 artışla 90,2 seviyesinde dengelendi.
Analistler, Fed toplantı tutanaklarının "şahin" olarak nitelendirildiğini, Fed yetkililerinin 2018'de yapılacak faiz artışları konusunda görüş birliğinde olduğunu belirtti.
Bugün yurt içinde kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi, yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanakları ve Almanya'da Ifo endeksleri başta olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceğini bildiren analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 3,8250'nin önemli direnç, 3,7550 ve 3,7350'nin destek olarak izleneceğini dile getirdi.
Döviz(Euro, Dolar) Kurları(Fiyatları) Nasıl Değişir, Neden Yükselir ya da Düşer
Genel anlamda döviz, yabancı ülkelerin para birimlerini temsil eden belgelere verilen isimdir. Altın fiyatlarında olduğu gibi döviz kurları da(fiyatları) arz -talep dengesine göre belirlenmektedir. Ülkelerin dış dünya ile yaptığı alışverişlerde oluşan açık o ülkenin döviz talebidir. Yani bir ülkenin döviz talebi cari açığıdır diyebiliriz.
Temel olarak döviz kurları o ülkenin sahip olduğu döviz miktarının fazlalığı veya azlığına göre belirlenir. Örneğin; bir ülkenin iç piyasasında yeteri miktarda döviz bulunmuyorsa, vatandaşların ya da şirketlerin döviz talebi karşılanamayacak seviyedeyse o ülkenin cari açığı vardır. Bu cari açık da doğrudan döviz fiyatlarının artmasına neden olur. Ülkemizde cari açık sebebi ile döviz kurları sürekli yükselme eğilimindedir.
Kısacası “İç piyasada döviz ihtiyacı karşılanamazsa döviz değer kazanmaya başlar.”
Döviz fiyatlarını belirlemede bir diğer faktör ise siyasi istikrardır. Bir ülkede siyasi ortam gergin ise borsa da bundan olumsuz etkilenecektir. Buna paralel olarak borsa eksi değerlerde işlem görecektir. Borsadaki bu olumsuz hava döviz cinsi araçların fiyatlarının daha da artmasına sebep olmaktadır.
Bir ülkenin ekonomisi ne kadar istikrarlı olursa, o ülkeye gelecek turist sayısı o oranda artış gösterir ve dolayısıyla döviz miktarında da artış yaşanır. Bu artışla birlikte ülkedeki döviz kurlarında düşüş meydana gelir.
Altın ve döviz arasındaki ilişki ve birbiri üzerindeki etkileri açısından incelendiğinde ise; bu iki yatırım aracı birbirlerine muadil olduklarından zıt orantılı şekilde işlerler. Çoğunlukla dolar yükseldiğinde borsa ve altın fiyatları bir nebze aşağıya hareket etse de ekonomik istikrarsızlık ya da politik süreçle ilgili beklentilerin kötü olması her iki yatırım aracında da yükselişe neden olabilir.