Piyasalar güne nasıl başladı? Dolar/TL dün 6.60 seviyelerinden başladığı günde; İdlib'de yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisi ve Fitch'in büyüme tahminini düşürerek 4 riske dikkat çekmesiyle birlikte yukarı yönlü, sınırlı bir artış yaşadı. 6.70 seviyelerini test eden dolar kuru, 5 Eylül 2018 sabahı da 6.69 TL'den el değiştiriyor.Dolar - euro kaç TL oldu ? Dolar kurunda son durum nedir? İşte piyasalarda son durum..
DOLAR- EURO KAÇ TL? 1 DOLAR KAÇ TL? 5 EYLÜL 2018
Dolar/TL enflasyon verisiyle hareketli başladığı haftada dün ABD piyasaların kapalı olmasının ve veri akışının az olmasıyla nispeten sakin bir gün geçirdi.
Dolar kuru sınırlı bir yükseliş yaşadı. Suriye'den yaşanan jeopolitik riskler ve Fitch'in Türkiye'nin büyüme tahminini düşürerek 4 neden gösterip, Türkiye ekonomisinin uzun bir düzeltme sürecine girdiğine işaret etmesi öne çıkan etkenlerdi.
Öte yandan, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının tırmanma eğiliminde olması, Güney Afrika ekonomisinin resesyona girmesi ve Arjantin'de acil kemer sıkma tedbirlerinin gelişmekte olan piyasalarda birçok para üzerindeki baskıyı artırıyor.
Dolar endeksi 95.236 ile son 10 günün en yüksek seviyesine yaklaştı.Merkez Bankası'nda TL için TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Ağustos'ta 64,82'ye geriledi. Bu da Türk Lirası için veri tarihinin en düşük reel değerine işaret ediyor.5 Eylül sabahı saat 8:30'da kur 6.69 seviyesinde.
DOLAR-EURO NEDEN YÜKSELİR NEDEN DÜŞER?
1- İç piyasadaki döviz ihtiyacı karşılanmadığında döviz değer kazanır, değer kazandıkça da fiyatı artar.
Ülkelerin döviz kurları ise o ülkede bulunan döviz miktarına bağlıdır. Örneğin bir ülkede yeteri kadar dolar yoksa ve şirketlerin ya da vatandaşın dolar ihtiyacı karşılanamıyorsa o ülkenin cari açığı var demektir. Cari açık olduğu sürece de Dolar fiyatı da Euro fiyatı da yükselecektir. İç piyasadaki döviz ihtiyacı karşılanmadığında döviz değer kazanır, değer kazandıkça da fiyatı artar.
2-Siyasi gerilimler:Döviz kurlarındaki değişimin tek sebebi az önce bahsettiğimiz talep dengesi değil tabii ki, işin bir de siyasi boyutu var. Ülkedeki siyasi gerilimler ülkenin para piyasalarını da yakından ilgilendiriyor. Ülkede yaşanan siyasi gerilimlerin borsayı olumsuz etkilemesi bir sonraki adımda döviz fiyatlarını etkiler. Eksi değerlerde işlem gören borsa, döviz fiyatlarının artmasına neden olur.
3- Döviz kurlarındaki değişimi bir örnekle açıklayalım:
A, B ve C kişilerinin olduğu üç kişilik bir piyasa düşünelim ve bu piyasada 1 Dolar'ın 4 TL olduğunu varsayalım. 500 Dolar'ı olan A, bununla Türk Lirası almak istiyor. Buna göre A elindeki parayla 2000 TL alabilir. B ve C kişileri ise ellerindeki 2000'er Türk Lirası ile Dolar almak istiyor. 2000 TL, 500 Dolar'a denk geliyor. Şu an bu piyasaya baktığımızda TL'ye çevrilmek istenen 500 Dolar ve Dolar'a çevrilmek istenen 3000 TL var. Yani piyasadaki toplam para: 3000 TL 500 Dolar Piyasadaki 500 Dolar 2000 TL'ye denk geliyor, yani hem B'nin hem de C'nin talebini karşılayacak Dolar miktarı piyasada mevcut değil. Bu nedenle Dolar'ın fiyatı artmaya başlıyor.
4-Ülkeye giren döviz miktarı konusuna değinmeden olmaz. Bir ülkeye döviz girmesinin sadece ama sadece üç yolu vardır. Bunlar sırası önemli olmaksızın şu şekildedir:
5-Ülkedeki dolar talebinin, dolar miktarından fazla olması, doların yükselme sebeplerinin başında gelir.