Dondurmalı İrmik Helvası nasıl yapılır?

Miraç kandilinde helva dağıtmak isteyen vatandaşlar, İrmik helvası tarifi nasıl yapılır? diye merak ediyor. Evet Türk sofralarının vazgeçilmez tatlılarından Dondurmalı İrmik Helvasının tarifini sizler için araştırdık.

İrmik Helvası hem besleyici hem de lezzetli bir besin kaynağı olarak yüzyıllar boyunca, Osmanlının vazgeçemediği, sofralarından eksik etmediği bir tatlıdır. 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu’na ait yemek isimlerini yazan belgeler incelendiğinde, çeşit bakımından en çok tatlılara rastlanılmaktadır.

Tatlıların içinde ise helvalar ilk sıralarda yer almaktadır. Kandil günlerinde de ne sık yapılan tatlılar arasında yer alıyor. Müslümanlar helva kavurarak dostlarına, komşularına ikram ediyorlar. Böylece hem sadaka vermiş oluyorlar hem de kardeşlik ve muhabbet bağları güçleniyor. Miraç Kandilinin gelmesi ile beraber vatandaşlar helva yapımını araştırmaya başladılar. En çok tercih edilen helva çeşitlerinden olan irmik helvası tarifini sizler için hazırladık. Haberimiz içerisinden sütlü irmik helvasının yapımına ulaşabilirsiniz. Afiyet olsun.

İRMİK HELVASI NASIL YAPILIR?

İrmik Helvası için Gerekli Malzemeler

2 su bardağı irmik

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı süt

1 su bardağı su

1 çay bardağı tereyağı

1 çay bardağı sıvı yağ

1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1 miktar dondurma

Dondurmalı İrmik Helvası Hazırlanışı;

– İrmik helvasını lezzetli yapan şey karamelize edilmiş şekerdir. Karamelize edilmiş şekeri hazırlamak için sütü ve şekeri bir tencerede kısık ateşte, eriyene kadar karıştırın. Eridikten sonra karışımı ocaktan alın.

– Başka bir tencerede tereyağını eritin. Tereyağı eridikten sonra fıstığı ve irmiği ekleyin, kavrulana kadar karıştırın. İrmiğin rengi değişmeye başladığında, hazırlamış olduğunuz süt ve şeker karışımını ekleyin. Bunu yaparken çok dikkatli olun çünkü dökerken fazla ısı çıkacaktır.

– İrmikle süt, birlikte katı kıvama gelinceye kadar kısık ateşte pişirin. İyice katılaştığında pişirmeyi bırakın. Bir kaç kez karıştırın ve 10-15 dakika dinlenmeye bırakın.

– Helvanızı kaselere koyun, kaseleri tabağın üzerine ters çevirin ve helvanız kalıp olarak çıksın. Üzerine bir tutam kuru yemişle servis edebilirsiniz.

HELVANIN TARİHÇESİ

Helva hem besleyici hem de lezzetli bir besin kaynağı olarak yüzyıllar boyunca, Osmanlının vazgeçemediği, sofralarından eksik etmediği bir tatlıdır.  600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu’na ait yemek isimlerini yazan belgeler incelendiğinde, çeşit bakımından en çok tatlılara rastlanılmaktadır. Tatlıların içinde ise helvalar ilk sıralarda yer almaktadır. Helvanın tarihine şöyle bir bakacak olursak,Türkiye de ve pek çok Orta Doğu ülkesinde yaygın bir tatlıdır. Farklı ülkelerde ,farklı bir çok çeşidi vardır.

Türk Mutfağın da özellikle un ve irmik helvası olarak yapılmaktadır. Türkiye de gelenek ne göreneklere göre bir çok günde yapılarak eşe dosta dağıtılır. Helva;Arapça kökenli olup,tatlı,şirin,güzel anlamlarına gelen ''HULV kelimesinden gelmektedir.Helvanın dünya da ilk yapıldığı bölge Orta doğu ve Balkan ülkeleri  olarak bilinmektedir. Türk,Arap ve Yahudi toplumlarının yaşadıkları her yerde helvayı görmek mümkündür. Türklerin helvayla tanışmaları,İslamiyeti kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.

Bir insanın doğumundan başlayıp ölümünden sonra bile onun adına yenmeye devam edilen tek şey helvadır. Günümüz Türk toplumun da helva,ölü evinde cenazeden sonra dağıtılıp,yenilmesine rağmen Osmanlı Sarayın da bu düşünce tam tersidir. Saray da helva keyfin,sevincin,bilimin,kültürün,şiirin,şarkının,tanışmanın,kutlamanın, haremde ki doğumun,veliaht şehzadenin tahta geçişinin,savaşta zafer kazanmanın şerefine pişirilip yenen bir tatlıdır. Saray da pişirilen helvalar çeşitlilik bakımından oldukça zengindir.

Ana malzemesi un,yağ ve şeker gibi düşünülse de harcına katılan baharat ve kuru yemişlerle  yapılan helvanın tadı ve adı değişmektedir. Şimdi gelelim günümüze ve bugün bizlerin evler de genelde yaptığımız irmik helvasına..her yöre ana malzemeyi aynı kullansa da,farklı pişirme tarzları, farklı damak zevklerine göre el alışkanlığıyla hazırlar helvayı..

Hayat ve Yaşam Haberleri