DPB | Analık izin süreleri tez ve yeterlilik için aranan hizmet sürelerinin hesabında dikkate alınır mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı olarak görev yapan memurların, uzman yardımcılığı süresi içinde kullandıkları analık izin sürelerinin tez ve yeterlilik için aranan hizmet sürelerinin hesabında dikkate alınıp alınmayaca

ÖZET: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı olarak görev yapan memurların, uzman yardımcılığı süresi içinde kullandıkları analık izin sürelerinin tez ve yeterlilik için aranan hizmet sürelerinin hesabında dikkate alınıp alınmayacağı hk.(5/5/2016-2752)

Bakanlığınız emrinde Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı olarak görev yapan memurların, uzman yardımcılığı süresi içinde kullandıkları analık izin sürelerinin tez ve yeterlilik için aranan hizmet sürelerinin hesabında dikkate alınıp alınmayacağı konusunda görüş talep eden ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 41 inci maddesinde, "... Uzman yardımcılığına atananlar, en az üç yıl çalışmak ve istihdam edildikleri birimlerce belirlenecek konularda hazırlayacakları uzmanlık tezi, oluşturulacak tez jürisi tarafından kabul edilmek kaydıyla, yapılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Süresi içinde tezlerini sunmayan veya tezleri kabul edilmeyenlere tezlerini sunmaları veya yeni bir tez hazırlamaları için altı ayı aşmamak üzere ilave süre verilir. Yeterlik sınavında başarılı olanların uzman kadrolarına atanabilmeleri, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından asgari (C), Dışişleri Uzmanlığı için asgari (B) düzeyinde veya dil yeterliği bakımından bunlara denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde sahip olma şartına bağlıdır. Sınavda başarılı olamayanlar veya sınava girmeye hak kazandığı hâlde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlara, bir yıl içinde ikinci kez sınav hakkı verilir. Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar ile süresi içinde yabancı dil yeterliliği şartını yerine getirmeyenler, uzman yardımcısı unvanını kaybederler ve kurumlarında durumlarına uygun memur unvanlı kadrolara atanırlar.

Uzman ve uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yarışma sınavı, tez hazırlama ve yeterlik sınavı ile uzman ve uzman yardımcılarıyla ilgili diğer hususlar, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınarak kurumlarınca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir. " hükmüne yer verilmiş, böylece uzman yardımcılarının yeterlik sürecine girebilmeleri için yardımcılık döneminde en az üç yıl çalışmaları gerektiği vurgulanmıştır.

Diğer taraftan, 05/11/2013 tarihli ve 28812 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlıklar ve Başbakanlık Bağlı Kuruluşları Avrupa Birliği Uzmanlığı Yönetmeliğinin ”Tez konusu ve danışmanın belirlenmesi" başlıklı 19 uncu maddesi birinci fıkrasında, "Uzman yardımcısı, Kurumun görev alanıyla ilgili konularda aylıksız izin ile toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri hariç olmak üzere adaylıkta geçen süre dâhil Kurumda iki yıllık fiili hizmet süresinin bitimini izleyen bir ay içinde, tez konusunun belirlenmesi için Kurum tarafından daha önce belirlenen tez konuları arasından seçtiği veya kendisinin belirlediği üç tez konusunu bağlı bulunduğu birim amirine sunar. İlgili birim amiri, görüşünü eklemek suretiyle en geç bir ay içinde tez konularını Tez Değerlendirme Komisyonuna sunar ve tez konusu Tez Değerlendirme Komisyonunun onayıyla kesinleşir. Belirlenen tez konusu Uzman Yardımcısının talebi ve bağlı bulunduğu birim amirinin teklifi ve Tez Değerlendirme Komisyonunun onayıyla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir. Tez konusunun değiştirilmesi tez teslim süresini uzatmaz." hükmü, "Yeterlik sınavına girme koşulları" başlıklı 23 üncü maddesinde "Uzman Yardımcıları;

  1.  Aylıksız izin, toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri hariç, en az üç yıl Kurumlarda görev yapmış olmak,
  2.  Hazırladıkları uzmanlık tezi Tez Değerlendirme Komisyonu tarafından başarılı bulunmak,

kaydıyla yapılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar."hükmü yer almaktadır.

Mezkur Yönetmelikte uzman yardımlarının tez konularını sunabilmeleri için fiili olarak iki yıl, yeterlik sınavına girmeye hak kazanmaları için ise üç yıl Kurumlarda çalışmış olmaları gerektiği, aylıksız izin ile toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinlerinin bu hizmet sürelerine dahil edilmeyeceği ifade edilmiş olup, analık izninin anılan sürelerin hesabında dikkate alınmayacağına ilişkin bir hükme yer verilmemektedir.

Bu itibarla, Bakanlığınızda Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı olarak çalışan memurların kullandıkları analık izni sürelerinin bahse konu Yönetmeliğin 19 uncu ve 23 üncü maddelerinde belirtilen tez konusu sunma ve yeterlik sınavına girmeye hak kazanmaya ilişkin hizmet sürelerine dahil edilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmektedir.

Çalışma Hayatı Haberleri