DPB | Aylıksız izinde iken doğum yapan memur analık iznini nasıl kullanır?

Aylıksız izinde iken doğum yapan memura, göreve başlamadan doğum sonrası analık izni ve aylıksız izin verilip verilemeyeceği hk. (15/06/2011-11514)

ÖZET: Aylıksız izinde iken doğum yapan memura, göreve başlamadan doğum sonrası analık izni ve aylıksız izin verilip verilemeyeceği hk. (15/06/2011-11514)

Bakanlığınız Denetçilerinden ...”in eşinin yurtdışı lisans üstü eğitimi nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesi gereği 08/09/2012 tarihinde kadar aylıksız izinli olduğu ve bu süre içerisinde doğum yaptığını belirterek, aylıksız izinde bulunan ilgilinin göreve başlamadan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 104 üncü maddesi gereği doğum izni ve doğumla ilgili diğer haklardan yararlanma imkanının bulunup bulunmadığı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinde, “Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, mezkur Kanununun 108 inci maddesinde; “Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.” ifadesi yer almaktadır.

Yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 108 inci maddesi gereği eşinin yurtdışı lisansüstü eğitimi nedeniyle aylıksız izinli iken doğum yapan personelinize, göreve başlamadan mezkur Kanunun 104 üncü maddesi gereği doğum sonrası analık izni ve 108 inci maddesi gereği yirmidört aya kadar aylıksız izin verilebileceği, mütalaa edilmektedir.

Çalışma Hayatı Haberleri