DPB | Devlet Bankasında çalışılan sürelerin yıllık izne etkisi var mıdır?

Devlet memurluğuna atanmadan önce Halk Bankasında çalışılan sürelerin yıllık izne esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınıp alınmayacağı hk. (04/12/2014­6779)

ÖZET: Devlet memurluğuna atanmadan önce Halk Bankasında çalışılan sürelerin yıllık izne esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınıp alınmayacağı hk. (04/12/2014­6779)

Bakanlığınız personeli .....................  sağlık.. uzman yardımcısı olarak Sağlık Araştırmaları

Genel Müdürlüğüne ataması yapılmadan önce Türkiye Halk Bankası A.Ş Genel Müdürlüğünde müfettiş yardımcısı olarak görev yaptığı sürelerin yıllık iznine esas hizmet süresinin hesabında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda görüş talep eden ilgi yazı ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Yıllık izin" başlıklı 102'nci maddesinde; "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." hükmü, "Yıllık izinlerin kullanılışı" başlıklı 103'üncü maddesinde; "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer..." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 06/06/2002 tarihli ve 24777 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 154 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde ise; yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerektiği ifade edilmektedir.

Öte yandan, 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin "Kapsam" başlıklı 2'nci maddesinde; "Bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları şunlardır:

  1.  Genel bütçeye dahil dairelerle, katma bütçeli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar,
  2.  İl Özel İdareleri ve belediyeler, bunların birlikleri ve bunlara bağlı iktisadi müesseseler, işletmeler,
  3.  İktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri,
  4.  Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları dışında kalan ve kamu fonu kullanan, özel kanunlarla veya bunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kuruluşları ve bu nitelikteki bankalar ve bunların en az sermayesinin yarısından fazlasına iştirak suretiyle kurdukları müessese, ortaklık ve iştirakler,
  5.  Döner sermayeli kuruluşlar ile özel kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.

Askeri kurum ve kuruluşların 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile ek ve değişikliklerine tabi personeli bu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamı dışındadır."

hükmüne yer verilmekte olup, Türkiye Halk Bankası A.Ş Genel Müdürlüğünün, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olarak, bu Kanun Hükmünde Kararname ile 4389 sayılı Bankalar Kanunu hükümleri çerçevesinde faaliyetini sürdürmekte olan bir iktisadi devlet teşekkülü iken, 4603 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun ile özelleştirmeye hazırlanmasını sağlamak üzere yeniden yapılandırılarak özel hukuk hükümlerine tabi anonim şirket statüsüne dönüştürüldüğü anlaşılmış olmakla birlikte, söz konusu Bankanın sermayesinin % 75,02'sinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığına ait olması sebebiyle kullanılan kaynağın kamu fonu niteliğinde olduğu açıktır.

Bu itibarla, 154 Seri No'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği gereğince yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin dikkate alınacağının belirtilmiş olması sebebiyle, ilgilinin Türkiye Halk Bankası A.Ş Genel Müdürlüğünde müfettiş yardımcısı olarak görev yaptığı sürelerin yıllık iznine esas hizmet süresinin hesabında değerlendirilmesi gerektiği mütalaa edilmektedir.

Çalışma Hayatı Haberleri