DPB Görüşü | Geçici personelin ücretli izinlerinin kullanılması hakkında

Antalya Valiliği bünyesinde istihdam edilen geçici personelin ücretli izinlerinin kullanılması hk.

ÖZET: Antalya Valiliği bünyesinde istihdam edilen geçici personelin ücretli izinlerinin kullanılması hk.

(28/05/2015)

        Antalya Valiliği bünyesinde istihdam edilen geçici personelin ücretli izinlerinin kullanılması hususunda görüş talebinizi içeren ilgi yazı ve ekleri incelenmiştir.

         Bilindiği üzere, 31/12/2014 tarihli ve 29222 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 29/12/2014 tarihli ve 2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 10'uncu maddesinde, "Geçici personelin çalışma saat ve sürelerinin belirlenmesinde, çalıştıkları kurumdaki devlet memurları için tespit edilen çalışma saat ve süreleri uygulanır…" hükmü ile 11'inci maddesinde, "Bu Karar gereğince istihdam edilecek geçici personele, çalıştıkları her ay için azami 2 gün ücretli izin verilebilir. Bu izinler sözleşme dönemi içinde toplu olarak da kullandırılabilir…" hükmü yer almaktadır.

          Diğer taraftan mezkur Kararın "Sözleşmenin Sona Ermesi" başlıklı 15 inci maddesinde; " (1) Bu Esaslar kapsamında istihdam edilecek geçici personel ile imzalanan hizmet sözleşmeleri, tip sözleşme örneği vizesinde değişiklik oluncaya kadar her mali yıl yenilenmiş sayılır.

         (2) Bu Esaslar kapsamında istihdam edilecek geçici personelin hizmet sözleşmeleri, 5510 sayılı Kanun kapsamında yaşlılık veya malullük aylığına hak kazandıkları tarihte sona erer ve söz konusu tarih kurumlarınca Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından talep edilir." hükümleri getirilmiş olup, daha önceki geçici personelin 11 ay 28 gün çalışma süresi uygulaması sona ererek tam yıl olarak çalıştırılabilmeleri mümkün duruma gelmiştir.

         Bu itibarla,

      a. Geçici personel olarak çalışılan her ay için azami iki gün ücretli izin verilebileceği,

      b.Geçici personele talebi halinde halihazırda çalışmadığı ancak çalışacağı aylara karşılık gelen ücretli   izinlerin kullandırılmasının kurumunuzun takdirinde bulunduğu,

      c. Bir yıl içerisinde 24 gün ücretli izin kullanılmasının mümkün bulunduğu,     

      d. Toplu olarak kullanılan ücretli izinlerin hafta sonu veya resmi tatillere denk gelmesi durumunda söz konusu günlerin de ücretli izin hesaplanmasında değerlendirilmesi gerektiği, değerlendirilmektedir.

Çalışma Hayatı Haberleri