DPB Görüşü | İstisnai memur statüsünde çalışan memurun naklen atanması hakkında

İstisnai memur statüsünde çalışan memurun, Üniversitede 657 sayılı Kanun kapsamında bulunan kadrolara naklen atanmasının halen çalışmakta olduğu kurum ile Üniversite tarafından tesis edilecek muvafakat işlemleri çerçevesinde mümkün bulunduğuna ilişkin. (2

ÖZET: İstisnai memur statüsünde çalışan memurun, Üniversitede 657 sayılı Kanun kapsamında bulunan kadrolara naklen atanmasının halen çalışmakta olduğu kurum ile Üniversite tarafından tesis edilecek muvafakat işlemleri çerçevesinde mümkün bulunduğuna ilişkin. (26/06/2008-12061)

Türk Silahlı Kuvvetleri Bando Okulları Komutanlığında Eğitim Öğretim Hizmetleri Sınıfına tabi öğretmen unvanlı kadroda, istisnai memur statüsünde görev yapan ...’un, Üniversitenizde mevcut öğretmen kadrosuna naklen atanıp atanamayacağına ilişkin ilgi yazı ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 59 uncu maddesinde, “...Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında veya kadro açıklamalar bölümünde özel nitelikli olarak gösterilen görev yerleri.” istisnai memurluklar arasında sayılmıştır. Aynı Kanunun 61’inci maddesinde, “.istisnai memurluklara atananlar hakkında bu Kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi dışında kalan bütün hükümleri uygulanır.” hükmüne; 74’üncü maddesinde de, “Bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür.” hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 52 nci maddesinin (c) bendinde, “Memurların atanmaları; fakültelerde ve bağlı kuruluşlarda dekanların, rektörlüğe bağlı kuruluşlarda ilgili müdürlerin, yükseköğretim üst kuruluşlarında ve üniversite merkez örgütünde genel sekreterin önerisi üzerine kadro esas alınmak üzere başkan veya rektör tarafından yapılır.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki hükümler muvacehesinde; Bando Okulları Komutanlığında istisnai memur statüsünde çalışan ilgilinin, Üniversitenizde 657 sayılı Kanun kapsamında bulunan kadrolara naklen atanmasının halen çalışmakta olduğu kurum ile 2547 sayılı Kanunun mezkur 52 nci maddesi uyarınca Üniversitenizce tesis edilecek muvafakat işlemleri çerçevesinde mümkün bulunduğu mütalaa edilmektedir.

ÖZET: Özel Kalem Müdürlüğü kadrosunda görev yapmakta iken istifa eden bir personelin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 97 inci maddesinde belirtilen 6 aylık süreyi doldurmadan Devlet memuriyetine dönemeyeceği hk. (29/09/1993-8.Bülten.24.Sayfa)

1 inci derece kadrolu ve 2300 ek göstergeli Özel Kalem Müdürü kadrosunda görev yapmakta iken 10.9.1993 tarihinden geçerli olmak üzere istifa eden bir personelin 657 sayılı Kanunun 97 inci maddesinde belirtilen 6 aylık süreyi doldurmadan tekrar istisnai memur kadrolarından birine atanıp atanamayacağı hususunda tereddüde düşüldüğü ilgi yazınızın tetkikinden anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 61 inci maddesinin birinci fıkrasında “60 ıncı madde gereğince istisnai memurluklara atananlar hakkında bu kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi dışında kalan bütün hükümleri uygulanır” hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen fıkra hükmünün; belirli sınıf ve derecelerdeki memuriyet kadrolarına atanacaklar için aynı kanunun değişik 68 inci maddesinin (B) bendinde aranan öğrenim düzeyi ve hizmet süresi gibi şartlar ile sınav kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi için gerekli diğer şartlardan istisnai memuriyetlere atanacakların ayrık tutulması için sevk edildiği düşünülmektedir.

Hal böyle olunca, memurluğun sona ermesine dair hükümlerin 657 sayılı kanuna tabi bütün memurlar hakkında tatbiki gerekli görüldüğünden, durumu ilgide kayıtlı yazınıza konu edilen personelin istifa tarihinden itibaren (6) ay geçmeden yeniden Devlet memuriyetine dönemeyeceği mütalaa edilmektedir.

Çalışma Hayatı Haberleri