DPB Görüşü | Kurumuna bildirmeden askerlik hizmetini yapmak için askere giden memur hakkında

Devlet memuru iken çalışmakta olduğu kuruma bildirmeden muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere askere giden ilgilinin, askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek için süresi içerisinde kurumuna başvurması halinde göreve başlatılması zorunluluğu hk.

ÖZET: Devlet memuru iken çalışmakta olduğu kuruma bildirmeden muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere askere giden ilgilinin, askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek için süresi içerisinde kurumuna başvurması halinde göreve başlatılması zorunluluğu hk. (20.06.1991-6.Sayılı Bülten.22.Sayfa)

...Belediyesinde Veteriner Hekim olarak görev yapmaktayken müracaatta bulunmadan askere gitmesi sebebiyle görevine son verilen ve askerlik bitiminde yeniden tayin edilmesi talebinin reddedilmesi sonucu idare Mahkemesinden iptal karan alması üzerine Doktor kadrosuna atanan ... 'e, göreve başlatılma talebinde bulunduğu tarih ile fiilen göreve başladığı tarih arasında geçen sûre için maaş ve diğer özlük haklarının verilip verilmeyeceği hakkındaki ilgi yazınız ve ekleri Devlet Personel Başkanlığı tarafından incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesinin son fıkrasında 'muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılırlar" hükmü; 83 üncü maddesinde "Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek İsteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumlan da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar." hükmü yer almaktadır.

Mezkur hükümlerden de açıkça anlaşılabileceği gibi askerliğe ayrılan memurlar, kurumlarına yazılı olarak başvurmasalar dahi askere gittiklerini ispat etmeleri halinde askerlik süresince izinli sayılmaktadırlar. Bu itibarla, idarenin askere gittiğini önceden bilmediği için aldığı görevine son verme karan, ilgilinin askere gittiğini belgelemesi nedeniyle geçersiz kalmaktadır. Nitekim İdare Mahkemesi de bu yönde karar vererek idarenin bu işlemini iptal etmiştir.

Muvazzaf askerliğe ayrılan memurların askerlik süresince aylıksız izinli sayılmaları nedeniyle, bu süre içinde bunlara ait kadrolara atama yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla, bahsi geçen personele ait veteriner kadrosuna bir başkasının atanmasında usulsüzlük bulunmakta olup, halen bu kadroda bulunan personelin bir başka kadroya; bahsi geçen personelin de, ilk başvuru tarihi olan 5.1.1990 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde Veteriner kadrosuna atanmasının ve atamasının geçerli olduğu tarih ile fiilen göreve başladığı tarih arasındaki süreye ait maaş ve diğer özlük haklarının tarafına ödenmesinin gerektiği mütalaa edilmektedir.

Çalışma Hayatı Haberleri