ÖZET: Teknik Hizmetler Sınıfında görev yapan memurun memuriyetten önceki özel sektörde geçen mesleki hizmetlerinin belgelendirilmesi hk. ( 9/01/2015-111)
Bakanlığınızda Teknik Hizmetler Sınıfında görev yapan personelin memuriyetten önceki özel sektörde geçen mesleki hizmetlerinin belgelendirilmesi hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi için yasal düzenleme bulunması gerekmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Tesis edilen sınıflar" başlıklı değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.
Devlet Memurları Kanunun 36 maddesinin Ortak Hükümler Bölümünün (C) bendinin 1 inci fıkrasında "Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu Kanun ve bu Kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir." hükmü yer almaktadır.
Mezkur hüküm ile hizmetin değerlendirilmesinden faydalanabilmek için teknik hizmetler sınıfında görev almak ile memuriyete girmeden önce veya memuriyetten ayrılarak mesleklerini özel veya kamu kurumlarında icra etmek, mesleğin icrası için mer'i mevzuat gereğince aranılan şartların taşınması ve sosyal güvenlik kurumuna pirimlerin ödenmiş olması gerekmektedir.
Diğer taraftan, 22/05/2003 tarihinde kabul edilen 4857 sayılı İş Kanununun "Çalışma belgesi" başlıklı 28 inci maddesinde "İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir. Belgenin vaktinde verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veyahut işçiyi işine alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir." hükmü yer almaktadır.
Ayrıca, 27/01/1954 tarihinde kabul edilen 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 33 üncü maddesinde "Türkiye'de mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları mesleklerinin icrasını iktiza ettiren işlerle meşgul olabilmeleri ve mesleki tedrisat yapabilmeleri için ihdisasına uygun bir odaya kaydolmak ve azalık vasfını muhafaza etmek mecburiyetindedirler.
Kamu Kurumu ve Kuruluşları ile İktisadi Devlet Teşekkülleri ve Kamu İktisadi Kuruluşlarında asli ve sürekli olarak çalışan mühendislik ve mimarlık meslekleri mensuplarının meslek ve ihtisaslarıyla ilgili odaya girmeleri isteklerine bağlıdır. Ancak bunlar görevlerinin gereği olan işleri yaparken, mesleki bakımdan, Odaya kayıtlı meslekdaşlarının yetkileriyle haklarına sahip ve onların ödevleriyle yükümlüdürler. Bu konuda Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile ilgili hükümler saklıdır." hükmü yer almakta olup, bu hükme göre mühendis ve mimarların özel kuruluşlarda ya da bağımsız olarak mesleki faaliyetlerini sürdürebilmeleri için öncelikle ilgili meslek odasına üye olmaları ve üyeliklerini devam ettirmeleri zorunludur.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin (C) bendinin 1 inci fıkrası çerçevesinde ilgililerin özel sektör çalışmalarının mesleki faaliyet olarak kabul edilebilmesi için öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumuna primlerinin ödenmiş olması, mühendis ve mimarlar için intibakı istenen hizmet süreleri boyunca ilgili meslek odasına üyeliğini devam ettirdiğinin ayrıca belgelendirilmesi ve 4857 sayılı İş Kanununun 28 inci maddesine göre verilen çalışma belgesinin ibraz edilmesi gerektiği mütalaa edilmektedir.