DPB Görüşü | Nakil alınan engelli personelin istihdam edilmesi hakkında

Kanunu ile Genel Müdürlüğünüze 8 inci ve 9 uncu derecelerden olmak üzere …. Uzman Yardımcısı  kadrosu  ihdas edildiği, söz konusu kadrolara atanan personelden daha önce başka bir kamu kurumunda memuriyeti bulunup hizmet

…. Kanunu ile Genel Müdürlüğünüze 8 inci ve 9 uncu derecelerden olmak üzere …. Uzman Yardımcısı  kadrosu  ihdas edildiği, söz konusu kadrolara atanan personelden daha önce başka bir kamu kurumunda memuriyeti bulunup hizmet şartlarını taşıyanların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin B fıkrasında belirtilen kadro derecelerine atanıp atanamayacağı ile başka bir kamu kurumunda görev yapan engelli personelin Genel Müdürlüğünüze naklen atanması halinde atamasının Kurumunuza tahsis edilen açıktan atama kontenjan dahilinde mi yoksa kontenjan dışında mı yapılacağı ve nakil alınan engelli personelin istihdam edilmesi gereken %3 engelli personel sayısına dahil edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiğine dair.(09/09/2016-5467)

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin B fıkrasında "Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.

Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,

c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl, hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.

Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde göz önüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz." hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, mezkur Kanunun 53 üncü maddesinin birinci fıkrasında "Kurum ve kuruluşlar bu kanuna göre çalıştırdıkları personele ait kadrolarda % 3 oranında özürlü çalıştırmak zorundadır. % 3'ün hesaplanmasında ilgili kurum veya kuruluşun (yurtdışı teşkilat hariç) toplam dolu kadro sayısı dikkate alınır." hükmüne yer verilmiştir.

Öte yandan, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7 nci maddesinde "... 657 sayılı Kanunun 53 üncü maddesine göre yapılacak engelli personel atamaları,...merkezi yönetim bütçe kanununda öngörülen atama sınırlamalarına tabi değildir..." hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla;

1)Kurumunuzda 1 inci, 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü dereceli …. Uzman Yardımcısı kadrosunun  ihdas edilmiş olmaması ayrıca kariyer mesleklerde kariyer uzmanlık basamağının giriş aşaması olan uzman yardımcılığı unvanlarında istihdam edilen personelin kariyer uzmanlığın daha ileriki aşamalarındaki çalışma performansına göre idarenin takdiriyle atanması gereken 1, 2, 3 ve 4. dereceli kadrolarda uzman yardımcısı iken atanmasının uygun olmaması nedeniyle, Kurumunuza Uzman Yardımcısı olarak atanan ve daha önce başka bir kamu kurumunda memuriyeti bulunup hizmet şartlarını taşıyan 8 inci ve 9 uncu derece kadrolarda bulunan personelinize 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin B fıkrası hükmüne göre işlem tesis edilmesinin uygun olmayacağı,

2) Kurumunuzun 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında Başkanlığımıza bildirdiği verilere göre % 3 oranında engelli memur kontenjanını doldurmamış olduğu dikkate alındığında, başka bir kamu kurumunda görev yapan engelli personelin Genel Müdürlüğünüze naklen atanması hususunun bütçe kanununa göre tahsis edilen açıktan atama kontenjanının dışında değerlendirilmesinin gerektiği, mütalaa edilmektedir.

Çalışma Hayatı Haberleri