DPB Görüşü | Sözleşmeli personelin eski kurumunda hak edip kullanamadığı yıllık izinleri kullanması hakkında

Bir kamu kurumunda Devlet memuru statüsünde görev yapmakta iken kamu iktisadi teşebbüsünde sözleşmeli statüde göreve başlayan personelin eski kurumunda hak edip kullanamadığı yıllık izinleri kullanmasının mümkün olup olmadığı hk. (24/05/2017-E.3076)

ÖZET: Bir kamu kurumunda Devlet memuru statüsünde görev yapmakta iken kamu iktisadi teşebbüsünde sözleşmeli statüde göreve başlayan personelin eski kurumunda hak edip kullanamadığı yıllık izinleri kullanmasının mümkün olup olmadığı hk. (24/05/2017-E.3076)

… İdaresi Başkanlığı emrinde mühendis unvanlı Devlet memuru kadrosunda görev yapmaktayken açıktan atama suretiyle Teşebbüsünüzde 399 sayılı KHK kapsamında mühendis unvanlı sözleşmeli personel pozisyonunda göreve başlayan personelin bahsi geçen İdarede geçen hizmeti esnasında hak ettiği ve 2016 yılına ait kullanılmayan yıllık iznini 2017 yılı içerisinde Teşebbüsünüzde kullanıp kullanamayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep eden ilgi yazı ve eki incelenmiştir.

İlgi yazıda belirtildiği üzere Başkanlımız tarafından yapılan 23/03/2017 tarihli açıklamada "KİT sözleşmeli personelinin 2016 yılında kullanılmayan yıllık izinlerinin 2017 yılında kullanılması gerektiği değerlendirilmektedir." denilmek suretiyle sözleşmeli personelin 2016 yılına ait yıllık izinleri hususu açıklığa kavuşturulmuştur.

Öte yandan, 399 sayılı KHK "Yıllık İzin" başlıklı 21'inci maddesinin birinci fıkrasında "Sözleşmeli personelden hizmeti 10 yıla kadar olanlara (10 yıl dahil) yılda 20 gün, 10 yıldan fazla olanlara yılda 30 gün ücretli izin verilir. Yıllık izin verilmesine esas hizmetin tesbitinde kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri ile askerlik hizmeti gözönüne alınır. Bu şekilde hizmet süresi bir yıldan az olanlar ile kısmi zamanlı istihdam edilenlerden bir yıldan az süreli sözleşme yapılanlara (yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçirilenler hariç) yıllık izin verilmez." hükmü yer almaktadır.

Mezkûr hükümde "yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçirilenler hariç" ifadesine yer verilmek suretiyle memur statüsünde görev yapmaktayken elde edilen izin haklarının sözleşmeli statüye geçişi takiben de kullanılmasına imkân tanınmıştır. Söz konusu düzenlemede "sözleşmeli statüye geçirilenler " denilmek suretiyle esas olarak Teşebbüs emrinde (I) sayılı cetvelde yer alan kadrolarda görev yapmaktayken sözleşmeli statüye geçirilenler kastedilmektedir.

Ayrıca, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının personel rejimini düzenleyen, 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede, sözleşmeli personelin hak ve yükümlülükleri, memuriyet statüsünden bağımsız olarak düzenlenmiştir. 13/3/1990 tarih ve 02162 sayılı yazımızda yer alan I seri nolu KİT Personel Rejimi Genel Tebliğinde "Sözleşmeli personelin naklen atanması söz konusu olmadığından bir sözleşmeli personelin diğer bir teşebbüs veya bağlı ortaklıkta görev alması, açıktan işe alma niteliğindedir..." hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla Devlet memurlarının sözleşmeli statüye geçişleri açıktan atama niteliğindedir.

Bu itibarla, diğer kurum ve kuruluşlarda görev yapmakta iken sözleşmeli statüye geçen personelin 399 sayılı KHK "Yıllık İzin" başlıklı 21'inci maddesinin birinci fıkrasında geçen "yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçirilenler hariç" ifadesi kapsamında ele alınamayacağı ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçmiş yıllara ait kullanılmayan izin haklarının kullandırılmasının mümkün olmadığı mütalaa edilmektedir.

Çalışma Hayatı Haberleri