DPB | Kanuni iznini kullanırken rapor alan memurun raporu hastalık iznine çevrilebilir mi?

Kanuni iznini kullanmakta iken memuriyet mahalli dışındaki bir hastaneye yatışının yapılarak tetkik ve tedavisinin sonucunda memura hastalık raporu verilmesi halinde bu raporun hastalık iznine çevrilip çevrilemeyeceği hk. (30.11.2015 - 7225)

ÖZET: Kanuni iznini kullanmakta iken memuriyet mahalli dışındaki bir hastaneye yatışının yapılarak tetkik ve tedavisinin sonucunda memura hastalık raporu verilmesi halinde bu raporun hastalık iznine çevrilip çevrilemeyeceği hk. (30.11.2015 - 7225)

Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda infaz koruma memuru olarak görev yapmakta olan ...'ın, hastalık izni kullanmakta iken 28/09/2015 tarihinde hastaneye yatışının yapıldığını belirterek ilgilinin 29/09/2015 tarihinde almış olduğu hastalık raporunun Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe aykırılık teşkil edip etmediği hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Hastalık ve refakat izni" başlıklı 105 inci maddesinde; "Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir.

Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.

Bu maddede yazılı azamî süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahallî usûle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.

Bunlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmî sağlık kurullarınca tespit edilen ve emeklilik hakkını elde etmemiş olanlar, yeniden memuriyete dönmek istemeleri hâlinde, niteliklerine uygun kadrolara öncelikle atanırlar.

Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memur, iyileşinceye kadar izinli sayılır.

Hastalık raporlarının hangi hallerde, hangi hekimler veya sağlık kurulları tarafından verileceği ve süreleri ile bu konuya ilişkin diğer hususlar, Sağlık, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşleri alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir...” hükmüne yer verilmektedir.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin altıncı fıkrasına istinaden hazırlanarak 22/8/2011 tarihli ve 2011/2226 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen ve 29/10/2011 tarihli ve 28099 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesinin altıncı fıkrasında; "Hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınması zorunludur." hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, memurun hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi sürelerinin, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınacağı hususunun 657 sayılı Kanunda hüküm altına alındığı ve Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe göre Devlet memurunun kanuni izinlerini (hastalık izni de dahil) kullanması sırasında memuriyet mahalli dışındaki sağlık hizmeti sunucularından aldığı hastalık raporlarının hastalık iznine çevrilmesi gerektiği göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu personelin 29/09/2015 tarihinde görevine başlaması gerekirken kanuni iznini kullanmakta iken memuriyet mahalli dışında hastalanıp 28/09/2015 tarihinde Tunceli Devlet Hastanesine yatışının yapılarak tetkik ve tedavisini sonucunda anılan hastanede yatmakta iken 29/09/2015 tarihinde otuz günlük istirahat raporu almasında ve bu raporun hastalık iznine çevrilmesinde mevzuata aykırılık teşkil eden bir husus bulunmamaktadır.

Çalışma Hayatı Haberleri