Dr. Mehmet Öz açıkladı! Kalıcı kilo vermenin püf noktaları
Pandemi koşullarının getirdiği eve kapanma süreci insanların yeme içme alışkanlıklarının da değişmesine neden oldu. Aylardır evde olmanın vermiş olduğu stres ve can sıkıntısı fazla kiloları beraberinde getirdi. Dr. Mehmet Öz kalıcı kilo vermenin yollarını anlatarak, altın önerilerde bulundu.
112
Koronavirüsle birlikte hayatımızda yaşanan değişikliklerinin başında alınan fazla kilolar da yer alıyor. Uzun süre evde kalma, stres ve can sıkıntısı beslenme alışkanlıklarımızın değişmesine neden oldu. Hareketsizlik, stres ve yanlış beslenme fazla kiloları da beraberinde getirdi. Vatandaşlar kilo verme telaşına girerken, Dr. Mehmet Öz kalıcı kilo vermenin yollarını anlattı. İşte uzman isimden kiloları yok edecek ipuçları...
212
Kilo vermek için zorlu uygulama ve operasyonlara gerek olmadığı belirten Dr. Öz, kilo vermek için beslenme ve günlük rutinlerde bir takım değişiklikler öneriyor. Öncelikli olarak yapılması gereken bir liste hazırlamak. Tüketilen gıdalar önceden belirlenmeli ve anlık kararlar verilmemeli. Bu şekilde sağlıksız seçimler yapmanın da önüne geçilebilir.
312
Yeme isteğini bastırmak için kahveden yararlanılabilir. Açlık bastırdığında kafeinsiz kahve, düşük kalorili iyi bir alternatif olacaktır. Üstelik harika bir antioksidan kaynağıdır.
412
Ayrıca beslenme düzeninde zeytin, somon ve ceviz gibi sağlıklı yağlar içeren yiyecekler tüketilmesi gerekiyor.
512
Acil durum paketleri hazırlanarak çantaya atılmalı. Böylelikle şiddetli açlık durumlarında dışarıda yemek yemekten kaçınılabilir. Sağlıklı atıştırmalık paketlerinde kuruyemiş veya dilimlenmiş meyve gibi sağlıklı besinler koyulmalı.
Pulbiber mutfakta vazgeçilmezler arasına girmeli. Günün erken saatlerinde yediğiniz pulbiber günün kalan saatlerinde yiyeceğiniz miktarı azaltacaktır.
612
Uzun süreli aç kalmak asla çözüm değil. Öğün atlamak vücudu yağ depolamaya yönelik açlık moduna geçirir. Böylelikle kalori yakımı da zorlaşır. Çiğ kuruyemişler her zaman tüketilebilir. Bir avuç kuruyemiş tüketmek tok kalmanıza yardımcı olur. Bu şekilde kuruyemiş tüketmeyi sevmeyen kişiler ise daha önceden suda bekletebilirler
712
Metabolizmanın hızlanması için yeşil çay tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca sağlıklı bir beden için uyku da olmazsa olmazların başında geliyor. Uyku eksikliği vücutta açlığı düzenleyen hormon seviyelerini bozarak iştahın artmasına sebep olur.
812
Sağlıklı beslenmek ve formda kalmak isteyenllerin en iyi dostu ise yulaf. Sabah kahvaltıda 80 gram civarı yulaf ezmesi yemek öğleden sonra yemeğe saldırmanızı engelleyecektir.
912
Kilo almaya neden olan etkenlerin başında yer alan stresin kontrol altına alınması gerekiyor. Kronik stresle başa çıkmak için meditasyondan yararlanılabilir. Ayrıca market alışverişlere gezintiye dönüşmemeli. Bu bakımdan mutlaka liste ile alışverişe çıkılmalı ve listede yer almayan ürünler satın alınmamalı... Böylelikle hazır gıda ve zararlı besinlerin evlerinize girmesini önlemiş olursunuz.
1012
Uzmanlar tarafından sürekli yapılan uyarılara kulak asmakta fayda var. Kızarmış ve paketlenmiş gıdalardan uzak durulması gerekiyor. Yemek pişirirken de kavurma, fırında pişirme, buharda pişirme, haşlama, ağır ateşte kendi suyunda pişirme ve ızgara gibi birçok sağlıklı pişirme şekli tercih edilmeli...
1112
Yemek yerken dikkatinizin başka yerde olmamasına özen gösterin. Televizyon karşısında yemek yemekten kaçının çünkü başka bir şeyle ilgilenirken yemek yerseniz farkında olmadan çok daha fazla yiyebilir ve gereğinden fazla kalori alabilirsiniz.
1212
Çoğu kişi günlük olarak su tüketimini ihmal ediyor. Susuzluk hissi açlık hissi ile karıştırılabildiğinden, insanlar daha çok yemek yemeğe yöneliyor. Bu durumdan kaçınmak için gün içerisinde bol bol sıvı tüketilmesi gerekiyor.
İçeceklerinizi evde yapmaya çalışın. Ev yapımı doğal smoothie veya az tuzlu bir çorba gibi sıvı besinler tüketmek hem tok kalmanıza hem de alacağınız kalori miktarını azaltmaya yardımcı olur.