DSÖ kötü haberi verdi! BioNTech aşısı olanlar dikkat! Omicron, aşıların etkinliği azalttı
Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsün Omicron varyantının mRNA tabanlı (BioNTech, Moderna) geliştirilen aşıların etkinliğini azalttığını açıkladı. ABD'de yapılan bir araştırmada ise iki doz aşının koruma oranının 6-7 sonra yüzde 0'a indiğinin belirlenmesi de aşıların etkinliğinin düştüğünü gözler önüne serdi.
110
Çin Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını tüm dünyada sürüyor. Alfa, Beta, Delta ve son olarak Omicron varyantı nedeniyle salgın yayılmaya devam ederken geliştirilen aşıların etkinliği de ciddi tehlike altına girdi.
210
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) internet sitesinde yayımlanan Haftalık Epidemolojik Rapor'da, 17-23 Ocak'ta dünya genelinde vaka artış, ölüm, hastaneye kaldırılma ve Omicron varyantının Kovid-19 vakalarına etkilerine dair istatistikler paylaşıldı.
Söz konusu verilere göre aralık ayında 21 milyonun üzerinde kişiye Kovid-19 tanısı kondu, 50 bin kişi yaşamını yitirdi.
310
VAKA VE ÖLÜM ORANI ARTTI
Vaka artış oranı bir önceki haftaya göre yüzde 5, ölüm oranı ise yüzde 1 artış gösterdi.
Bir önceki haftaya göre haftalık vaka artış oranının yüzde 39 arttığı DSÖ Doğu Akdeniz Bölgesi, en çok vakaların arttığı bölge oldu.
Ölümlerin bir önceki haftaya kıyasla yüzde 44 arttığı Güneydoğu Asya'da ise can kayıplarında en fazla artış kaydedildi.
410
YÜKSEK SEKONDER ATAĞINA SAHİP
Raporda birçok uzmanın hafif seyrettiğine ilişkin yorum yaptığı Omicron varyantının ağır hastalık ve ölüme daha az yol açtığı belirtirken vaka artış oranını yükseltmesi nedeniyle birçok ülkede Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatırılanlarını sayısının arttığı belirtildi. Omicron'un Delta varyantına kıyasla daha yüksek sekonder atak oranına sahip olduğu bilgisi de paylaşıldı.
510
YENİDEN BULAŞMA ORANI DELTA'YA GÖRE 5,4 KAT FAZLA
İngiltere'de yapılan araştırmaya göre Omicron'un vücuda yeniden bulaşma oranının Delta'ya göre 5,4 kat daha fazla olduğu raporda aktarıldı.
Aşı yaptırmayan kişilerde ise Omicron'un yeniden bulaşma oranı Delta'ya göre 6,4 olarak gözlemlendi.
610
MRNA AŞILARI İÇİN KORKULAN OLDU
DSÖ'nün raporunda ayrıca m-RNA teknolojisiyle geliştirilen aşıların etkililiğinin, Omicron'un yayılmasıyla düşüş gösterdiği vurgulandı.
710
İKİ DOZ AŞININ KORUMA ORANI 6-7 AY SONRA YÜZDE 0'A İNDİ
Bu konuda ABD'de yapılan bir araştırmaya göre Moderna ve Pfizer-BioNTech aşılarını 2 doz yaptıranlarda bir ay sonra aşıların etkililik oranı sırasıyla yüzde 40 ve 30 olarak gözlemlendi. 2 doz aşının tamamlanmasından 6 ila 7 ay sonra ise etkililik oranının yüzde 0'a indiği kaydedildi.
810
Buna karşın m-RNA aşılarının Omicron'un hastanelik etme riskine karşı etkililik oranında büyük düşüş olmadı.
Araştırmaya göre Pzifer-BioNTech aşılarını tamamlayan kişilerde 3 ay içinde hastaneye yatış riskine karşı yüzde 70 etkililik gözlemlendi. Bu oranda 6 ay içinde düşüşe rastlanmadı.
910
OMİCRON'A ÖZEL AŞI ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Öte yandan BioNTech, Omicron varyantına özel aşı çıkarma çalışmalarına başladıklarını duyurmuştu.
1010
NE OLMUŞTU?
Pfizer ve BioNTech firmaları, Kovid-19'a m-RNA teknolojisini kullanarak ilk aşıyı geliştirmişti.
Bu yeni aşı teknolojisi, bağışıklık tepkisini tetiklemek için genetik bir materyal olan "haberci RNA" molekülünü kullanılarak virüsle mücadele ediyor.