Pandemiyle mücadele devam ederken aşılama çalışmaları da hız kazandı. Aşılamada başarılı gelişmeler kaydeden ülkelerde normalleşme süreci başladı. Ancak Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) uluslararası seyahat uyarısı geldi. DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Kluge, geliştirilen aşıların tüm mutasyonlara karşı etkili olduğunu söyleyerek, "Mevcut ve onaylanmış aşılar şimdiye kadar ortaya çıkan tüm Covid-19 mutasyonlarına yanıt verdiğini vurguluyorum" ifadelerini kullandı. Kluge yaşanan gelişmelere rağmen uluslararası seyahatin yeniden başlatmasının henüz güvenli olmadığını kaydetti. Kluge, "Şu anda, devam eden bir tehdit ve yeni bir belirsizlik karşısında, uluslararası seyahatler konusunda dikkatli olmaya devam etmemiz veya bunlardan kaçınmamız gerekiyor" dedi.
"HALA KAT ETMEMİZ GEREKEN MESAFE VAR"
Kluge açıklamalarında Avrupa'daki aşılama oranları hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Avrupa’daki vaka ve ölüm oranlarının düştüğünü vurgulayan Kluge, "Avrupa’da haftalık vakalar, Nisan ortasında 1.7 milyonluk bir platodan geçen hafta 685 bin yeni vakaya düştü. Bu, bir ayda yüzde 60’lık bir azalmadır" ifadelerini kullandı. Avrupa halkının yüzde 23’ünün tek doz aşı yaptırırken, yüzde 11’inin tam aşılandığını belirten Kluge, "Bölgede uygun olanların aşı dozlarını almadan önce hala kat etmemiz gereken biraz mesafe var" dedi.
"YAŞLI VE YETİŞKİNLERE ÖNCELİK TANINMASI MEYVELERİNİ VERDİ"
Yaşlılara ilişkin yapılan açıklamalarda Avrupa’da 80 yaşından büyükler arasında aşı alımının yüzde 75 olduğu bildirildi. Kluge, "Uzun süreli bakım merkezlerindekiler de dahil olmak üzere, yaşlı yetişkinleri aşılama için önceliklendirmek meyve veriyor. Bölgede 80 yaşın üzerindekiler arasında haftalık oran, Aralık 2020’nin ortalarında 10 bin’de 27.4 iken Mayıs 2021’in ilk haftasında 6.2’ye düştü" açıklamasında bulundu. DSÖ şimdiye kadar Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Moderna, Janssen ve Sinopharm aşılarına onay verdi.