Düdüklü tencere kullanımının pratik ve kolay olması sebebi ile her mutfakta bulunup kullanılmaktadır. Düdüklü tencere yemeklerin pişme süresini normal tencereye göre büyük bir oranda düşürür. Düdüklü tencere nasıl kullanılır, nelere dikkat edilmeli? Düdüklü tencere nasıl yıkanır? Düdüklü tencere boyutu nasıl seçilir? İşte düdüklü tencere kullanımı
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır, Nelere Dikkat Edilmeli?
Düdüklü tencere yemeklerin daha hızlı bir şekilde de daha aromalı pişmesini sağlayan bir tenceredir. Düdüklü tencere diğer tencerelere göre farklı ve özel üretilen bir tenceredir. Düdüklü tencerenin sızdırmaz bir kapağı vardır. Aynı zamanda basınç ayarlayabilen bir mekanizması mevcuttur. Tencerenin içindeki yemekler buhar gücünden faydalanarak pişer. Bu pişirme yöntemi ile en zor pişen et türleri ve bakliyatları kolaylıkla kısa bir sürede pişirebilirsiniz. Düdüklü tencere kesinlikle doğru ve dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Düdüklü tencereye en doğru şekilde kullandığınızda hem herhangi bir sorun çıkmaz hem de düdüklü tencereden alabileceğiniz en yüksek verimi alırsınız. Düdüklü tencereyi kullanmak için takip edilmesi gereken birkaç adım bulunmaktadır. Bu adımlar şunlardır:
Pişirmek istediğiniz yemek için gerekli olan malzemeleri önceden hazırlayıp tencerenin içine yerleştirin.
Ne kadar su ekleyeceğiniz konusunda tencere modelleri arası farklılıklar bulunmaktadır. Yine de bu bahsedilen su miktarı yarım su bardağından daha fazla olmak zorundadır.
Suyu tencereye koyduktan sonraki aşamada işin püf noktalarından sayılabilecek kadar önemli olan kapağı kapatma işlemine geçmemiz gerekiyor.
Tencereye hava gitmediğinden emin olmak için tencere kapağının düzgün kapatılıp kapatılmadığını iyice kontrol edin.
Eğer kapağı yanlış kapatacak olursanız ve tencere hava alırsa bazı kazalara sebep olabilir.
Tencerenin kapağını kapalı hale getirdikten sonra tencerenin düdüğü olan kısmı tencereyle dik bir açı oluşturacak şekilde hareket ettirin.
Belli bir vakit geçtikten sonra kaynamaya başlayacak ve bunun sonucunda düdük ötmeye buhar vermeye başlayacak. Bu durumla karşılaştığınızda düdüğü indirip ocağı kısmanız gerekmekte.
Pişirme süresine karar vermek için kullanım kılavuzuna bakmanız gerekmektedir.
Düdüklü Tencere Kaç Dakika Sonra Açılır?
Pişirilmek istenen yemeklerin buhar içerisinde kalması ile daha hızlı pişmesini sağlamakta olan bu tencerenin içerisinde aşırı buhar bulunmaktadır. Bundan dolayı da hemen açılmaması gerekmektedir. Buharın çıktığı borudan buhar çıkış sesinin duyulması gerekmekte ve ardından tencerenin altının kısılması gerekmektedir. Daha sonra 10 dakika boyunca beklenmesi önerilmektedir. Tencerenin buhar çıkış borusundan havasının çıkmasının ardından kapağı açılabilmektedir.
Düdüklü Tencere Patlaması Neden Olur?
Düdüklünün aşırı doldurulmaması gerekmektedir. Aşırı miktarda yiyecek içerisine konulduğunda buhar bölgesi kalmamaktadır. Buhar bölgesi kalmadığında ise genleşme meydana gelmektedir. Ardından ise patlama oluşumu gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra tencerenin parçalarının temizlenmesi ve çürüyüp çürümediğine dikkat edilmesi de gerekmektedir. Bu durumlara dikkat edildiğinde düdüklü tencerenin patlama ihtimali daha az bir hale gelmektedir.
Düdüklü Tencerenin Patlamasını Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?
Satın almadan önce düdüklü tencerenizi iyice kontrol edin. Arızalı contalara, hasarlı valflere, uygun olmayan contalara ve mandallara dikkat edin.
Valflerinizde veya contalarınızda yiyecek veya yağ birikmesine izin vermeyin. Tıkanmış valfler, patlamaların ana nedenidir
Kılavuzunu takip edin ve düdüklü tencereyi açmadan önce buharın dışarı çıkmasına ve tamamen sönmesine izin verin.
Düdüklü tencerenin suyu bitmemeli ve kuru olmamalıdır. Tencereniz yanmakla kalmaz, aynı zamanda ocağın sıcaklığı da anormal derecede yükselerek patlamaya neden olur.
Kızgın yağın uygunsuz şekilde kullanılması patlamaya neden olabileceğinden düdüklü tencerede derin kızartma önerilmez.
Düdüklü tencerenin aşırı doldurulması valfleri ve contayı tıkayabilir. Tencereyi ⅔'ye kadar doldurun ve ⅓'ünü boş bırakın.
Gevşek veya hatalı contalar nedeniyle uygun olmayan sızdırmazlık, patlamaya neden olabilir. Tencereyi kapatmadan önce conta kalitesini ve konumunu kontrol edin. Kapakları uygun şekilde kilitleyin.
Eski Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?
Merak edilen bazı sorulardan bir tanesi ise eski düdüklü tencere nasıl kullanılır sorusudur. Eski model tencerelerde tencerenin düdük kısmı elle ayarlanmaktadır. Hava çıkışının doğru bir şekilde gerçekleşmesi için tencerenin kapağı kapatıldıktan sonra düdüğün mutlaka dik konuma getirilmesi gerekmektedir. Yeni model düdüklü tencere kullanımı esnasında ise bu durum otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Düdüklü tencere kullanımı esnasında son derece dikkatli olunması ve uyulması gereken bazı maddelere önem verilmesi gerekmektedir. Özellikle tencerenin ağzının sonuna kadar doldurulmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü ağzının sonuna kadar doldurulması patlamasında büyük bir role sahiptir.
Eski ve Yeni Düdüklü Tencere Kullanım Farkları Nelerdir?
Son dönemlerde son teknolojiyle çıkan yeni düdüklü tencerelere göre eski düdüklü tencereler arasında belli başlı bazı farkları bulunuyor.
Yeni olan düdüklü tencerelerde süre tutma özelliği bulunuyor. Bu sayede yemekler çok daha güzel ve lezzetli ve pişmektedir.
Ayrıca emniyet mekanizmaları yeni ürünler de çok daha kullanışlı. Dışarı buhar verme özellikleri, enerji tasarrufları ve enerji şiddeti konusunda uyarı özellikleri yeni nesil tencerelerde daha çok ön planda.
Düdüklü Tencerenin Düdüğünü Kaldırmayı Unuttum
Düdük, tencereyi basınca karşı korumaktadır. Bundan dolayı bu düdüğün kaldırılmasını unutmak oldukça büyük sorunlara neden olabilmektedir. Böyle bir durum fark edildiğinde hemen tencerenin altının söndürülmesi gerekmektedir. Biraz bekledikten sonra ocaktan alınması ve soğumasının beklenmesi önerilmektedir.
Düdüklü Tencere Nasıl Açılır?
İçerisinde aşırı buhar bulunduğundan dolayı hemen açılmaması gerekmektedir. Buhar çıkışı borusunun buhar çıkış sesinin duyulmasının ardından ocağın altının kısılması gerekmektedir. Ardından 10 dakika beklenmeli ve pişme süresi bittiğinde ocağın altı kapatılmalıdır. Yine 10 dakika daha beklenmesi gerekmektedir. Bu süreç içerisinde düdüklü tencerenin buhar çıkış kanalından havasının alınması gerekmektedir. Buhar çıkış borusundan havası tamamen gittiğinde açılmaya hazır bir hale gelebilmektedir. Genelde oldukça dikkatli kullanıldığında herhangi bir soruna neden olmamaktadır.