İdlib'de askerlerimize yönelik saldırıların ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait SİHA'lar Halep'ten Lazkiye kırsalına kadar yüzlerce rejim askerini etkisiz hale getirdi. Çok sayıda hedef nokta atışı aracılığı ile imha edildi. Bir anda dünyanın gündemine oturan Baykar'ın üretimini üstlendiği İHA ve SİHA'ların destansı başarısıyla ilgi çarpıcı yorumlar gelmeye devam ediyor.
SELÇUK BAYRAKTAR'A BÜYÜK ÖVGÜ
Portekizli siyaset bilimci ve Hudson Enstitüsü Araştırmacısı Bruno Maçaes, Türkiye'nin Suriye'deki büyük askeri başarısından övgüyle söz etti. Türkiye'nin gücüne güç katan ve havada büyük üstünlük kuran SİHA'lar'a hayranlığını gizleyemeyen Bruno Maçaes, Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar için ''Ortadoğu'nun kaderini değiştiren adam'' değerlendirmesini yaptı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Selçuk Bayraktar ile birlikte İdlib’teki kuvvetlere elektronik destek veren Hatay’daki sınır karakollarında bulunan personeli ziyaret etti.
AKTİF DURUMDAKİ HAVA SAVUNMA SİSTEMİNİ İMHA ETMİŞTİ
Türk Silahlı Kuvvetleri, İdlib'de Türk askerlerinin şehit edilmesinden sonra yaptığı operasyonlarda rejime ait 15 milyon dolar değerindeki Rus yapımı Pantsir S-1 (SA-22) hava savunma sistemini imha etmişti. Tarihe geçen bu operasyon dünyada çok konuşulmuştu.
SINIFININ EN İYİSİ AKINCI'DA GERİ SAYIM
Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar Akıncı Taarruz İHA'da geri sayım sürüyor. Dünyada sınıfının en iyisi olması beklenen savaş uçaklarının yükünü azaltması beklenen Akıncı, havadan taarruz, havadan füze ve F-16 savaş uçaklarının taşıdığı 1 tonluk bombaları da kolaylıkla taşıyacak. 20 metre kanat açıklığı bulunan Akıncı'nın 4,5 ton kalkış ağırlığı bulunacak.
Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nda (TİHA), 6 yapay zeka bilgisayarı bulunduğunu söyledi.
SELÇUK BAYRAKTAR KİMDİR?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan ile 14 Mayıs cumartesi günü evleniyor.Selçuk Bayraktar, 1980 yılında İstanbul’un Sarıyer ilçesinde ortanca çocuk olarak doğmuştur. Aslen Trabzonludur. Haluk Bayraktar ve Ahmet Bayraktar adlarında kardeşleri vardır. Babası Baykar Makine’nın sahibi Özdemir Bayraktar’dır. 1990’lı yıllarda siyaset yapan baba Özdemir Bayraktar o yıllarda Recep Tayyip Erdoğan ile tanıştı.Selçuk Bayraktar, 1997 yılında Robert Kolej’den mezun oldu.
1997-2002 yılları arasında İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimine devam etti. Üniversite eğitimi esnasında University of Pennsylvania’nın GRASP laboratuvarından staj kabulü aldı. Staj kapsamında almış olduğu burs teklifiyle, yüksek lisans eğitimini 2002-2004 arasında Upenn’de sürdürdü. University of Pennsylvania'da insansız uçaklar üzerine master, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) robotik kontrol sistemleri konusunda doktora yaptı.
Aynı zamanda ödüllü akademisyen Prof. Dr. George Pappas’ın yardımcısı olarak araştırma asistanlığı görevini sürdürdü.Araştırmaları kapsamında dünyada ilk kez İHA’ların formasyon uçuşu deneyleri, hava-yer robot takımlarının koordinasyonu, uçuş kontrol ve güdüm sistemleri konularında bilimsel yayınlara konu olan çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra çalışmaları esnasında göstermiş olduğu üstün başarılardan dolayı MIT (Massachusetts Institute of Technology)’de burslu olarak doktora teklifi almıştır. Doktora eğitimi sürecinde İnsansız Helikopter Sistemlerine agresif manevra yapma kabiliyeti kazandıracak otomatik uçuş kontrol algoritmaları alanında çalışmalar yürütmüştür.
2007 yılından bu yana Baykar Makina bünyesinde teknik müdürlük (CTO) görevini yürütmektedir. Baykar bünyesinde Milli ve Özgün olarak geliştirilen İnsansız Hava Aracı Sistemleri’nin aviyonik sistem mimarisi, uçuş kontrol, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, elektronik donanım ve gömülü yazılım geliştirme vb. konularda çalışmaktadır. Taktik İnsansız Hava Aracı olan Bayraktar, 17 Aralık 2015 tarihinde Roketsan şirketinin geliştirdiği füzeyi atmış ve 2 adet Roketsan MAM-L güdümlü füzesi yüklü şekilde yapılan atış testinde %100 isabet ile hedefleri vurma başarısını gösterdi.