Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede hergün yeni bir ilerleme kaydedilirken virüs de geçirdiği mutasyonlarla insalığı sarsmaya ve etkilerini katlamaya devam ediyor.
Bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) araştırma ve çalışmaları da hız kesmeden ilerlerken Danimarka'nın devlet yayıncısı DR'ye demeç veren DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, çarpıcı açıklamalara imza attı.
2021 yılının da Kovid-19 yılı olacağını ancak 2020 yılına nazaran daha yönetilebilir ve temkinli olacağını vurgulayan Kluge, en kötü senaryoların geride kaldığını söyledi.
Virüsün yayılmaya yeni başladığı 2020 yılına göre şu an, hakkında çok daha fazla bilgilye sahip olunduğunu vurgulayan Kluge, yeni tip koronavirüs salgınında yaşanacak gelişmeleri hiçkimsenin önceden bilemeyeceğinin altını çizdi.
Salgının gidişatına ve bilim insanlarının çalışmalarına göre kendi tahminini söyleyen DSÖ Avrupa Bölge Direktörü, 2022'nin başında salgının sonra ereceğini düşündüğünü ifade etti.
Virüsün o zamanda da yok olmayacağını ancak kısıtlamalara artık ihtiyaç duyulmayacağını belirten Kluge, bunun iyimser bir mesaj olduğunun da altını çizdi.
Kovid-19 mutasyonlarını da değerlendiren Kluge, virüsün mutasyona uğramasının normal bir durum olduğunu ancak bu mutant versiyonların hızlı yayılmasının kendilerini endişelendirdiğini ifade etti.
Mutant versiyonların daha hızlı yayılması sebebiyle koronavirüse karşı geliştirilen aşıların etkisinin sıkı sıkıya takip edildiğini vurgulayan Kluge, ihtiyaç halinde aşıların mutasyona göre düzenlenebileceğini, yani mutant vearyasyonlar için sıfırdan aşı üretmeye ihtiyaç duyulmayacağını söyledi.
Bu mutasyonların virüsü kontrolden çıkarmayacağının altını çizen Kluge, sağlık sistemleri baskı altında olan ülkelerin bununla birlikte daha yoğun bir baskı altına gireceğini ve bu sebeple mutasyonları çok ciddiye aldıklarını kaydetti.
En büyük sorunu, aşı olanlarla olmayanların aynı ortamda bulunması olarak belirten Kluge, zaman çizelgesinin önemine vurgu yaptı.
Kluge, "Hız şu andan itibaren en iyi dostumuz. Her şey tempoya bağlı.
Hız can kurtaracak ve ekonomiyi koruyacak ve sonunda da mutasyonları frenleyecek." ifadelerini kullandı.