Dünya Su günü nedir, ne zaman kutlanır? 2021Dünya Su günü mesajları, sloganları, etkinlikleri...

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 22 Mart 1993'te aldığı karar çerçevesinde her yıl dünya çapında kutlanan Dünya Su Günü nedir? Dünya Su Günü 2021 yılında hangi tarihte kutlanacak? Dünya Su Günü ne amaçla düzenleniyor? İşte Dünya Su Günü hakkına bilmeniz gereken her şey...

Dünya Su Günü her yıl Mart ayının 22'sinde kutlanan ve tatlı suya duyulan öneme dikkat çeken farkındalık günüdür. Bu yılki teması "suyun değeri" olarak belirlenen 22 Mart Dünya Su Günü kutlamaları, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde yapılacak. Amacı tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekmek olan Dünya Su Günü’nün bu yılki teması: Suyun değeri olacak. 22 Mart Dünya Su Günü kutlamaları, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla yarın Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilecek.

DÜNYA SU GÜNÜ İLK KEZ NE ZAMAN VE KİM TARAFINDAN DÜZENLENMİŞTİR?

 

Dünya Su Günü ilk kez 1933 yılında Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenmiştir.

Birleşmiş Milletler Su, her yıl Dünya Su Günü için farklı temalar seçer. 2015 ve 2017 yılları arası temalar ise 'Su ve Sürdürülebilir Gelişim', 'Su ve İşler' ve 'Neden atık su?' şeklindeydi. Geçmiş yıllarda temiz su, sağlık hizmetleri ve hijyene uluslararası erişimin önemi Dünya Su Günü kutlamalarının odak noktasıydı.  Her yıl Dünya Su Günü'ne yakın bir tarihte Birleşmiş Milletler Dünya Su Geliştirme Raporu da yayınlanır.

DÜNYA SU GÜNÜ NEDİR?

22 Mart tarihi, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda ilan edildiğinden bu yana Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır.

Teklif ilk kez, 1992’de Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda (UNCED) gündeme getirildi. 1993’ten itibaren katılım her yıl katlanarak arttı; halk, desteklerini göstermek amacıyla gün boyu muslukları açmamaya teşvik edildi. Dünya Su Günü Facebook’ta da çok rağbet gördü.

Birleşmiş Milletler ve üye ülkeler bu günü, dünyadaki su kaynakları ile ilgili somut çalışmaları ödüllendirmek ve Birleşmiş Milletler tavsiyelerini uygulamaya ayırmışlardır. Her yıl Birleşmiş Milletlerin su alanında çalışmalar yapan farklı bir kuruluşu Dünya Su Günü’nde yapılacak uluslararası etkinlikleri destekleyip koordine etmektedir. UN-Water, kurulduğu yıl olan 2003’ten bu yana Dünya Su Günü etkinliklerine öncülük edecek BM kuruluşunu, etkinlik konusunu ve verilecek mesajları belirleme sorumluluğunu üstlenmektedir.

Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin dışında, içilebilir su kaynakları ve su yaşamını destekleyen bazı sivil toplum kuruluşları da Dünya Su Günü’nü, çağımızın öncelikli su sorunlarına dikkat çekmek için iyi bir fırsat olarak değerlendirmektedir. Örneğin, Dünya Su Konseyi 1997’den bu yana her üç yılda bir düzenlediği Dünya Su Forumu ile bir hafta boyunca binlerce katılımcıya ulaşmaktadır. Katılımcı kuruluşlar ve Sivil toplum örgütlerinin dikkat çektiği konular arasında, “temiz içme suyuna ulaşma şansı olmayan bir milyar insan” ve “aile içinde suya ulaşmada cinsiyetin yeri” gibi konular yer almaktadır.

Ayrıca Dünya Su Günü vesilesi ile 2003, 2006, 2009 ve 2012 yıllarında Birleşmiş Milletler Dünya Su Kaynaklarını Geliştirme Raporu yayınlanmıştır.

1995 yılından bu yana Dünya Su Günü için belirlenen temalar şöyledir:

– 1995 Kadınlar ve Su

– 1996 Kirli Şehirlere Su

– 1997 Dünyanın Su Potansiyeli Yeterli Mi

– 1998 Yeraltı Suyu ve Görünmez Kaynaklar

– 1999 Su Kaynakları Etrafında Hayat

– 2000 21. Yüzyılda Su

– 2001 Su ve Sağlık

– 2002 Kalkınma İçin Su

– 2003 Gelecek İçin Su

– 2004 Su ve Afetler

– 2005 Hayat için Su 2005-2015

– 2006 Su ve Kültür

– 2007 Susuzlukla Mücadele

– 2008 Arıtma

– 2009 Sınır Aşan Sular

– 2010 Su Kalitesi

– 2011 Su ve Kentleşme

– 2012 Su ve Gıda Güvenliği

– 2013 Su Dayanışması

– 2014 Su ve Enerji

SU HAKKINDA 15 ÖNEMLİ BİLGİ NEDEN

Su sağlık için hayati önem taşıyor. Su içerdiği sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat gibi vücut için önemli olan mineraller içeriyor. Su, insan hayatı için oksijenden sonra en önemli ikinci ihtiyaç olarak gösteriliyor. Çünkü kanın %83'ü, kemiklerin %22'si, beynin ve kasların %75'i sudan oluşuyor. Ter, tükürük, idrar gibi vücut sıvılarının üretimi, atıkların atılması, suda eriyen besinlerin emilimi, eklemlerin ve gözün kayganlaşması, vücut ısının düzenlenmesi su ile mümkün oluyor.  İşte su içmeniz için 15 önemli bilgi

-Dünyanın %70'i sudur ve yeryüzündeki su kaynaklarının yaklaşık%0.3′ü kullanılabilir ve içilebilir özelliktedir.

-Suyun pH değerinin 7,5 – 8,5 arası yani alkali olması idealdir. İçilen suların etiketleri okunmalı, pH değerinin bu aralıklarda olduğu sular tercih edilmelidir.

-Sıcak havalarda ve egzersiz sırasında daha fazla su tüketilmelidir. Eğer yeteri kadar su tüketilemezse susuzluk ortaya çıkar. Susuzluğun hafif belirtileri; baş ağrısı, yorgunluk ve kabızlıktır. Uzun süren durumlarda ciddi hastalıklara da neden olabilir.

-Su tüketimi tek başına olduğu gibi süt, çay, meyve suyu gibi alkol dışındaki tüm içecekler ve besinlerden de sağlanır fakat bu içeceklerin suyun yerine geçmeyeceği unutulmamalıdır.

-Vücut susuz oluncaya kadar susama hissi ortaya çıkmaz. Dolayısıyla susamadan önce su içmek çok önemlidir. Çocuklar ve yaşlılar susama hissini yetişkinlere göre daha az hissettikleri için, su içmeleri hatırlatılmalıdır.

-Sağlıklı kişilerde su ihtiyacı; yaşa, iklim koşullarına, tükettiği besinlere, yaptığı fiziksel aktiviteye göre değişir.

-Yetişkinler için ortalama günde 2-3 lt.
-4-8 yaş çocuklar için 1-1,5 lt.
-9-13 yaş çocuklar için 1,5-2 lt.
-14-18 yaş gençler için 2-2,5 lt

-Su kaynaklarının devamlılığı ve temiz bir gelecek için herkesin doğal imkanları kullanırken dikkatli olması gerekmektedir. Su tüketirken bilinçli olunmalıdır.

-Örneğin; sebze ve meyveler elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkanırsa yılda ortalama 18 ton su tasarrufu sağlanabilmektedir. Dişleri fırçalarken, yüz yıkarken suyu akar vaziyette bırakmamak günde 6 litreye kadar sudan tasarruf edilmesini sağlar.

YETERLİ MİKTARDA SU İÇMEK BUNLARI SAĞLIYOR

  1. Ağız kokusunu önler.
  2. Kan hacmini artırır, hücreler için gerekli oksijen ve besini hızlı bir şekilde taşır ve kalbin daha sağlıklı olmasını sağlar.
  3. Kırık, kepek, dökülme gibi saç problemlerine engel olur.
  4. Kabızlık ve bağırsak tembelliği gibi sindirim problemlerinin giderilmesini sağlar.
  5. Egzersiz yaparken gerçekleşen kasılma ve krampları önlemede yardımcı olur.
  6. Susuz kalmaya bağlı olarak gelişen unutkanlık, dikkat dağınıklığı gibi beyin fonksiyonlarını düzenler.
  7. Su stresle savaşmada öncüdür.
  8. Emziren anneler için süt yapıcı en önemli kaynaktır.
  9. Reflüye iyi gelir.
  10. Grip gibi bulaşıcı hastalıklarla savaşırken, vücut direncine katkıda bulunur
  11. Cilt sağlığının korunmasında önemli etkileri vardır. Yeterli miktarda su içen kişilerin cildi nemlenir, parlar, sağlıklı ve genç bir görünüme kavuşur.
  12. Vücut ısısını dengeler.
  13. Vücuttan ödemin atılmasını sağlar.
  14. Yeterli miktarda su içen kişilerde metabolizmayı çalıştırır ve hızlandırır.
  15. Su içmek, böbrek rahatsızlıklarından korur.

DÜNYA SU GÜNÜ SLOGANLARI 

Dünyada hiçbir şey su kadar yumuşak ve ince değildir, fakat büyük kayalar gibi sert ve durağan şeyleri, onlardan daha iyi hiçbir şey onlar gibi güzel kıramaz ve parçalayamaz.” (Lao Tzu)

”Sudan daha yumuşak ve ince başka bir şey yoktur; fakat önüne çıkan her şeyi sürükleyecek ve parçalayabilecek kadar güçlüdür.” (Lao Tzu)

”Su beraberinde ferahlık ve temizlik getirir.”

”Suyun olmadığı yerde barış yoktur.”

”Petrolünüze değil suyunuza sahip çıkın.”

”Susuz hayat çölde yaşamaya benzer.”

”Evini koruyacaksan suyunu koru.”

”Su stresten ve sıkıntılardan insanı uzaklaştırarak rahatlatır.”

”Taşı delen suyun kuvveti değil, damlaların sürekliliğidir.”

”Sızıyı gideren su. Suyun sızladığını kimseler bilmez” (İsmet Özel)

”Suyun gücü yavaştır; ama zamanla, her seferinde ufak bir parça olmak üzere, toprağı ve kayaları aşındırarak, derin vadiler meydana getirir.” (Edward de Bono)

”Su insanların geleceği olduğu unutulmamalı, sahip olduğumuz kaynaklar hepimizindir.

”Su boşa harcanmayacak kadar değerlidir asla atılmamalı.”

”Suyunu korursan çocuklarının geleceğini korursun.”

”Yarınınızı korumak isteyenler suyunu korusunlar.”

DÜNYA SU GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

DÜNYA SU GÜNÜ AFİŞLERİ

Hayat ve Yaşam Haberleri