Dünya'da kelimenin tam anlamıyla aşılama mücadelesi başladı. Zengin ülkeler aşıları fazla fazla tedarik ederek, depoladı ancak fakir ülkeler aşıya ulaşamıyor. Aşılamada yaşanan adaletsizlik fakir ülkelerde insanlık dramlarının yaşanmasına neden oluyor. Aşıya ulaşılamayan ülkelerde insanlar koronavirüsle mücadele gücü bulamıyor.
AŞI DAĞILIMINDA ADALETSİZLİK YAŞANIYOR
Dünya genelinde aşı tedariklerinde yaşanan sorunlar, koronavirüsle mücadelede küresel anlamda başarı sağlanmasının önüne geçiyor. Zengin ülkeler yaptıkları aşı stokları sayesinde nüfuslarının tamamını aşılamayı hedefliyor. İnsan Hakları ve hukukun üstünlüğü için mücadele ettiği her fırsatta dile getiren Batı dünyasında yaşanan pandemi manzaraları tüm gerçekleri gözler önüne serdi. Koronavirüsle mücadelede batı dünyası resmen yağma yapmaya başladı. Aşıları depolayan ülkeler resmen dünya genelinde insanların temel yaşama haklarını hiçe saydı. Bir tarafta aşıyı depolayan ülkeler dururken, diğer tarafta ise aşıya ulaşmayı bile başaramayan fakir ülkeler duruyor.
TÜRKİYE'DEN İHTİYAÇ SAHİBİ ÜLKELER YARDIM ELİ
Dünyada aşı stoklaması yapan ülkelerin yanı sıra Türkiye zor durumda olan ülkelere yardım eli uzatarak maske, solunum cihazı ve dezenfektan gönderdi. Pandemi krizi ile birlikte dünya büyük bir sınavdan geçerken, günümüzde en kıymetli şey koronavirüs aşısı oldu. Yüz milyonlarca insan ölümle burun buruna yaşarken, aşılama hayati önem taşıyor. Bu konuda Afrika ve Asya ülkeleri salgın karşısında çaresizliğe düşerek, ilaç ve aşıya ulaşmakta zorluk yaşıyor.
BİRÇOK ÜLKE AŞILAMA PROGRAMLARINI İLAN ETTİ
Birçok ülke aşılama programlarını ilan ederek, çalışmalarını hızlandırdı. İsrail gibi ülkelerde ise aşı stokları yapıldı ve aşılama süreçleri tamamlanmak üzere... Ülke nüfusundan fazla aşıya el koyan ülkeler yüzünden dünya genelindeki aşı dağılımında adaletsizlikler ortaya çıktı. Örneğin Kanada'nın nüfusunun üç katı aşı aldığı iddia ediliyor. Dünyada ise 7 buçuk milyar üstünde insan bulunuyor ve aşı sayıları yetersiz. Eleştirilerin hedefinde olan aşı stoku yapan ülkelerin ellerinde aşıları insanlıkla paylaşmaları talep ediliyor.
AVRUPA'DA AŞI SAVAŞLARI YAŞANIYOR
Aşılama sürecine bakıldığında özellikle Avrupa'da aşı mücadelesi yaşandığı göze çarpıyor. Ülke nüfusunun büyük bölümünü aşılayan İngiltere'ye tepkiler büyük. Avrupa Komisyonu Başkanı, İngiltere'nin Avrupa Birliği’ne korona virüs aşılarının ihracatını başlatması gerektiğini açıkladı. Aksi halde AB’nin İngiltere'ye aşı ihracatını durduracağı açıklandı. Ayrıca iddialar arasında birçok zenginin Birleşik Arap Emirliklerine giderek orada otellerde aşılandığı yönünde bilgiler var.
Aşılamada para kazanmak isteyen ülkeler, aşı paylaşımına yanaşmıyor. Bu bir bakıma parası olmayan ölsün anlamına geliyor. Medeniyet pandemi sürecinde kendini gösteremedi ve insanlık büyük bir insanlık sınavıyla karşı karşıya kaldı.