Tartar diş etrafında oluştuğu taktirde fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı zorlaştırabilir. Bu da dişlerin çürümesine diş etrafında iltihaplanmaya neden olabilir.
Diş etleri ve diş çevresinde oluşan bu sorun kalp hastalıkları ve diğer hastalılara da neden olabilir.
Bu durumdan dolayı oluşabilecek olan rahatsızlıkları kontrol altına almak için bazı küçük ipuçları var;
Dişler günde 2 defa olmak üzere 5 dakika boyunca fırçalanmalıdır. 30 saniye gibi kısa bir süre fırçalanan dişlerde tartar ve plaklar üzerinde bir etki yapmaz. Fırça olarak ince kıl yapılı ve ağızda her bölgeye ulaşabilecek fırça tercih edilmelidir.
Araştırmalara göre elektrikli diş fırçaları, manuel model diş fırçalarına göre plak ve tartar oluşumunda daha etkilidir.
Macun seçerken florürlü olmasına dikkat edilmelidir. Florür mine hasarına yardımcı olur ve tartardaki bakterilerle savaşır.
Tartar ve plak oluşumundaki en önemli şeylerden birisi diş ipi kullanmaktır. Diş fırçasının ulaşmadığı bölgeler diş ipi kullanılarak ulaşılabilir.
Tartarın neden olduğu etkileri ortadan kaldırmak için günlük olarak diş fırçalandıktan sonra ağız gargara yapılmalıdır.
Şekerli ve nişastalı yiyecekler bakteri oluşumuna neden olurlar. Oluşan bu bakteriler ağızda tartar ve plak çıkmasına neden olacağından tüketilen yiyeceklere dikkat edilmelidir ve ağız her yemekten sonra çalkalanmalıdır.
Sigara kullanımı sağlığa zararlı olduğu gibi ağız içinde oluşabilecek olan tartar ve plakların çıkmasına neden olabilir.
Her sabah düzenli olarak ağız içine sürülecek ve 15 dakika boyunca bekletilecek olan hindistan cevizi yağı da antienflamasyon ve antimikrobiyal özelliğinden dolayı plak ve tartar oluşumunu engelleyecektir.