E Okul ne zaman kapanacak? E okul kapanacak mı? e okul VBS giriş ne zaman açıklanacak?

Yarı yıl tatilinin yaklaşması ile e-Okul sistemine giriş sayısı da artmaya başladı. Öğrenciler yazılı sonuçlarını ve karne notunu hesaplamak için e-Okul sistemine akın ettiler. Peki "e-Okul kapanacak mı?" İşte yanıtı

Son günlerde kafa karıştıran sorulardan biri olan e okul kapanacak mı karmaşası yanıt bulmaya çalışırken öğrencilerde sorunun cevabını merakla bekliyor. Yarı yıl tatilinin yaklaşması ile e-Okul sistemine giriş sayısı da artmaya başladı. Öğrenciler yazılı sonuçlarını ve karne notunu hesaplamak için e-Okul sistemine akın ettiler. Peki "e-Okul kapanacak mı?" İşte yanıtı

E-OKUL KAPANACAK MI?

Öğrenciler için E-Okul sistemi öğrenciler için hiçbir zaman kapanmaz. Öğrenciler öğrencilik hayatı boyunca e-okul sistemine sürekli giriş yapabilir.

Veliler için ise; E-okul sistemi veliler için hiçbir zaman kapanmaz. Veliler istediği zaman E-okul VBS’ye girerek çocuklarının notları, devamsızlıkları gibi birçok bilgiye ulaşabilir.

Öğretmenler için ise; E-okul sisteminin kapanması sadece öğretmenler için geçerlidir. Öğretmenler için e-okulun sadece belirli bölümleri kilitlenir. Genel olarak karne almaya 1 hafta kala e-okul devamsızlık ve not girişi kapatılır. Çünkü okul idaresi kalan sürede karne basım işleri ile uğraşacaktır. Bu durumda öğretmenlerin genel olarak karneye 1 hafta kala not sistemi kapanır.

E-OKUL GİRİŞ NASIL YAPILIR?

Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri projesi kapsamında 2007 yılının Ocak ayında kullanılmaya başlayan e-Okul sistemi, veliyi ve öğrenciyi birçok bilgiyle buluşturan bir web tabanlı yazılımdır. Öğrencinizi okula kaydettikten sonra mezun olana kadar tüm süreci takip edebileceğiniz bir sistem olan e-Okul, velilerden ve öğrencilerden çok ilgi görüyor. Not ve devamsızlık takibi çok rahat bir şekilde yapılabildiği için e-okul sistemi velilerden büyük ilgi görüyor. MEBSİS alt yapısıyla hizmet veren e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi’nin kullanımı günden güne yaygınlaşıyor ve uzun yıllardır aileler tarafından kullanılıyor.

E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemine Giriş yapabilmek için e-Okul’un resmi sitesine giriş yapmış olmanız gerekmekte.

E OKUL GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

Site adresi e-okul.meb.gov.tr’dir. Güvenlik resmi ile beraber verilen bir kodu girmeniz gerekmektedir. Ancak bu resmi ve yazanları anlamakta veya görmekte güçlük çekebilecek öğrenciler için güvenlik kodu yenile butonu da bulunmaktadır. Ayrıca başka doğrulama işlemleri sorularıyla da karşılaşabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra sitenin sizden istediği 4 haneli güvenlik kodunu girip giriş butonuna bastıktan sonra e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi’ne girmiş olacaksınız. Daha sonra yapılması gerekense öğrencinize ait T.C. Kimlik numarası ile okul numarasını girmek. İçişleri Bakanlığı ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen 11 basamaklı numara olan kimlik numarasına henüz sahip olmayan öğrenciler için e-Okul sistemine giriş için verilen geçici numarayı kullanabilirsiniz.

Veli bilgileri altında bulunan alanlarda ise Veli uyruğu, veli T.C. kimlik numarası gibi anneler ve babalar için ayrı alanlar bulunmaktadır.

Öğrenciye öğretmen tarafından verilen tüm bilgilerin girildiği sistemde velilerin merak ettiği bütün bilgiler sunulmaktadır, bu nedenle velilerin veli toplantısı tarihlerini beklemeleri ve olası bir olay nedeniyle veli toplantılarını kaçırmalarının önüne geçilmektedir. Ayrıca öğrencilerin gireceği tüm sınavların tarihleri, alınan tüm belgeleri, öğrencinin okuduğu tüm kitaplar, karne notu ve yıl sonu puanı gibi bilgileri, haftalık ders programını, şube başarı ortalamasını ve nakil durumu gibi birçok bilgiyi detaylıca öğrenebilirsiniz.

85,00 – 100 puan aralığı pekiyi,

70,00 – 84,99 puan aralığı iyi,

60,00 – 69,99 puan aralığı orta,

50,00 – 59,99 puan aralığı geçer,

0 – 49,99 puan aralığı geçmez olarak kabul edilir.

UZMANLARDAN KARNE UYARISI: AİLE İÇİNDEKİ SORUNLAR KARNEYE YANSIYOR!

Uzman Klinik Psikolog Aynur Sayım, karnenin çocuğun gelişim değerlendirmesi olduğunu söyledi.

ZAYIF KARNENİN ÜÇ NEDENİ VAR

Her çocuğun doğuştan getirdiği zekâ, dikkat ve öğrenme kapasitesi gibi bir donanımı bulunduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Aynur Sayım, zayıf karne için üç neden sayılmasının mümkün olduğunu belirterek bu nedenleri, “Çocuğun kendisi kaynaklı nedenler, aile kaynaklı nedenler, okul-çevre kaynaklı nedenler” olarak sıraladı. Uzman Klinik Psikolog Aynur Sayım, bu nedenleri de şöyle açıkladı:

Çocuk kaynaklı nedenler: Birtakım psikiyatrik rahatsızlıklar ve öğrenme kapasitesi. Zeka engeli, zekanın sınırda veya yüksek olması, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB),özel öğrenme güçlüğü, davranım bozukluğu, sosyal fobi ve fiziksel engel gibi sorunlar.

Aile kaynaklı nedenler: Aile içi iletişim sorunları, boşanma, kayıp, travma, ailede süreğen hastalıklar, kardeş doğumu, kardeşle ilgili sorunlar, ev-şehir-okul değişimi ve iflas gibi durumlar.

Okul-çevre kaynaklı nedenler: Okul değişimi, çocuğun bireysel farklılığına yönelik rehberlik yapılamaması, okul-aile işbirliğinin yeterince sağlanamaması, öğretmen kaynaklı nedenler ve travma yaşantısı gibi durumlar sayılabilir.

ZAYIF KARNE ÇOCUĞUN TEMBEL OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ

Karnenin bir yıl boyunca çocuğun gerek yapısal gerek psikolojik ve davranışsal anlamda öğrenme süreçlerini nasıl gerçekleştirdiği ile ilgili bize bilgi veren bir değerlendirme olduğunu kaydeden Aynur Sayım, “Karne, çocuğun kişiliği hakkında bilgi vermez. Kötü karne, öğrenme süreçlerinde çocuğun zorlandığı ile ilgili bir geribildirimdir. Kötü karnenin tek sorumlusu çocuk değildir. Kötü karne, her zaman tembel olduğu anlamını taşımaz” uyarısında bulundu.

CEZALANDIRMAK ÇÖZÜM DEĞİL

Karnesi kötü olan çocuğa kızmak, bağırmak, cezalandırmak çözüm değil. Ailesinin göstereceği tepkiden korkan çocuk ve gençlerin çok kaygılandığını, hatta intihara, evden kaçmaya kadar giden durumlar olduğunu biliyoruz. “Seni her durumda seviyoruz, bizim için değerlisin, önemlisin. Sorun nerede birlikte araştırıp çözmeye çalışalım” demek en doğru yaklaşım. Bir uzman yardımı almak, ailenin danışmanlığı ve çocuk/ genç için telafi programı uygulaması yapılması ve sportif faaliyetler ile dinlenmeye zaman ayrılması en doğru yaklaşım olacaktır. Saydığım bu nedenleri dikkate alarak öncelikle belirtmek istediğim; karne sadece çocuğun değil, karne hem çocuğun, hem ailenin, hem okulun değerlendirmesidir. Bu nedenle sorumluluk da sadece çocuğun değil, çocuk-aile ve okulun performansıdır.”

“Sorunların oluşması zaman alır, zayıf karneye kadar bu sinyalleri çocuk ve notları vermiştir” diyen Aynur Sayım, “Bu aşamaya gelmeden yardım alınması tercihimiz fakat her zaman her şekilde bir çözüm vardır. Bir çocuk-ergen psikiyatristi ve çocuk-ergen alanında çalışan psikolog yardımı alınmalı ve bir program yapılmalıdır” tavsiyesinde bulundu.

Eğitim Haberleri