E-Portfolyo internette en çok araştırılan konulardan birisidir. Peki E-Portfolyo nedir? Ne demek? e-portfolyo oluşturma nasıl olur? Nasıl yüklenir? Tüm merak edilenler haberimizde...
E-PORTFOLYO NEDİR?
e-portfolyo Elektronik portfolyo çalışmalarının kısaltmasıdır. Öğrencilerin yaptığı çalışmaların internet üzerinden görülecek şekilde düzenlenmesidir. Meb'in yeni çalışmasına göre e-portfolyo çalışmaları e-okul üzerinden yönetilecek. Öğrencinin yıl içerisinde yapmış oldukları metin, elektronik dosyalar, resimler, multimedya, internet günlüğü gibi çalışmalardan bazılar sisteme yüklenecek. Öğrencilerin karneleri düzenlenirken de bu veriler göz önünde bulundurulacak.
E-portfolyolar hem kullanıcının yeteneklerini sergilediği hem de kendini ifade ettiği ortamlardır, ve, internet üzerinden olurlarsa aktif olarak sürdürülebilirler. E-portfolyo başarının gerçekleştiğini gösteren bir tür öğrenme kaydı olarak görülebilir. E-portfolyolar geleneksel portfolyolar gibi öğrenme teknikleri ve ihtiyaçlarıyla ilgili farkındalık yaratarak öğrencinin kendi öğrenmesi üzerinde fikir sahibi olmasına yarayabilir.
OKULLARDA E-PORTFOLYONUN AMACI NEDİR?
Öğrencinin kendi gelişimini takip edebilmesini amaçlar.
Öğrencinin, eğitmenler tarafından gözlemlenebilmesini sağlar.
Zaman içinde katedilen mesafenin ölçümlenebilmesini ve yorumlanabilmesini sağlar
Öğrencinin teori ile uygulama arasındaki farkını ortaya koyar. Öz eleştiri ve dış eleştirilere imkan verir
İleride tekrar ve geçmişe dönük analiz yapmasına imkan sağlar
İş dünyasına ilk adımını kolaylaştırır. İş görüşmelerine artı değer katar
Zamanı ve enerjisi olan her öğrencinin portfolyosunu oluşturmaya başlaması, kariyeri için ilk adım niteliğindedir. Aynı şekilde çalışan kişilerin de kendi arşivelrini oluşturması, kariyer gelişimi ve daha başarılı işler için önemli bir aksiyon olacaktır.
E-PORTFOLYO OLUŞTURMA NASIL OLUR?
Öncelikle portfolyonuzu hazırlayacağınız bir blog sayfanızın olması gerekir
Blog sayfanız mutlaka sizin isminiz ve soy isminizi içermelidir ve sayfanızda güncel bir fotoğrafınız olmalıdır
Sayfanızda mutlaka özgeçmişiniz olmalıdır
Yapmış olduğunuz işleri kategoriler şeklinde ayırmalısınız
Hazırlamış olduğunuz projelerin fotoğraflarını eklemelisiniz ve proje grup halinde yapılmışsa yapanların tek tek isimlerini belirtmelisiniz
Ve son olarak sayfanın sonunda iletişim bilgilerinizi belirtmelisiniz.
PORTFOLYO NASIL OLUŞTURULUR?
Basılı kitap, katalog şeklinde yapılabileceği gibi elektronik ortamda yapılması da mümkündür. Günümüzde referans çalışmaların elektronik ortama taşınması (e-portfolyo) sunumu ve arşivlemeyi kolaylaştırdığı gibi güncellemek için de daha uygun bir zemin sağlar. Portfolyoda kapak ve cv ekli olabilir. Hakkınızda birkaç klik veya özgeçmiş yazısı da eklenebilir.
> Şeffaf dosyalardan oluşan bir klasör içine yapılan çalışmaların çıktısını alarak eklemek tipik bir portfolyo çalışmasıdır.
> Bununla birlikte dijital ortamda pdf, word, powerpoint sunumları hazırlamak da birer e-portfolyo örneğidir.
> Blog yazmak, web sitesi kurmak ve bu mecralarda yapılan çalışmaları sergilemek birer portfolyo çalışmalarıdır.
E-PORTFOLYONUN AVANTAJLARI NELERDİR?
Internet portfolyosunun birçok avantajı vardır. Her zaman ulaşılabilir ve dünyanın her yerinden işveren görebilir. Hatta işverenler tesadüfen bile bulabilirler!
· En son çalışmalarınızı ve başarılarınızı göstermek için portfolyonuzu düzenli olarak güncelleyebilirsiniz.
· Özgeçmişinize ve başvuru mektubunuza internet portfolyonuzun adresini koyabilirsiniz.
· Portfolyonuz üzerinde gezinenler görmek istedikleri şeyi menu sayesinde seçebilirler. Bu yüzden , menu ya da gezinti çubuğu ekleyin.
· Bu sizin bilgisayar bilgi ve becerinizi de gösterecektir.
· Siteniz yüksek kalitede , iyi düzenlenmiş, var olan tarzla uyumlu olmalı, ve her sayfada gezinti çubuğu olmalı. Herşeyin profesyonelce sizi yansıttığından emin olun. İyi bir web sitesi oluşturamıyorsanız, çalışma örneklerinizi özgeçmişinize koyun.
· Sitenizi başlıca tarayıcılarda (Firefox, Chrome ve Safari) önceden izleyin. Çünkü çalışmanız farklı bir şekilde görünebilir. Özellikle İnternet Explorer kendine özgüdür ve web standartlarıyla uyuşmaz.
· Malzemelerin yüklenmesi vakit alıyorsa, “Yükleniyor, lütfen bekleyin.” yazan bir ekran oluşturun ve yüklemenin ne kadar süreceğini de belirtin.
· Web sitesi sahibi olun. Bunun için aylık birkaç pound ödemeniz ve bir isminiz olması gerekecek. İsmi dikkatlice seçin. Google ücretsiz, iyi desteklenmiş ve çok internet bilgisi gerektirmeyen, güvenilir siteler sunuyor ama ücretli siteler kadar güçlü ve esnek değiller.
E-PORTFOLYO NEDEN KULLANILIR?
Portfolyolar, öğrencilerin eski çalışmalarından referans almasını kolaylaştırır, böylelikle hataların yinelenmesini azaltır ve öğrenmede tekrarı sağlar.
Öğrenciler portfolyolarını tamamlamak için daha çok çaba sarf ederler, motivasyonu arttırıcı etkisi vardır.
E-portfolyo hazırlamak, öğrencilerin teknik bilgi ve becerilerini geliştirir.
Portfolyolar sayesinde eğitimci, tüm çalışmaları kolayca notlandırabilir.
Öğrenciler, kendi kişisel gelişimlerini takip edebilirler.
Tabi ki, öncelikle eğitimcinin de kendisinin portfolyo hakkında düşüncelerini netleştirmiş olması gerekiyor.
MEB AÇIKLADI: 10 MİLYON ÖĞRENCİ İÇİN E-PORTFOLYO OLUŞTURULACAK
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin akademik başarısının yanı sıra ilgi ve yeteneklerine ilişkin verilerin de izlenerek doğru yönlendirilmesini sağlayacak, 'e-portfolyo' projesini tüm ortaokul ve liselerde başlattı. Bakan Ziya Selçuk, "Çocuklarımızın izlenmesi, değerlendirilmesi, geliştirilmesi, yönlendirilmesi amacıyla her çocuğumuz, her öğrencimiz için bir e-portfolyo oluşturduk" dedi.
2023 Eğitim Vizyonu'nun en önemli hedeflerinden olan 'e-portfolyo' projesinin tanıtımı Milli Eğitim Bakanlığı'nda düzenlenen törenle yapıldı. Törene Bakan Ziya Selçuk ile bakanlık yetkileri katıldı. Bakan Selçuk, bundan sonra her öğrencinin kendi yolunda yakından izleneceğini belirterek, "Biliyorum ki, bugün sadece bu salonda pek çoğumuz yolumuzu el yordamıyla bulduk. Birileri bizi ilkokuldan itibaren gözlemlese, kendimizi keşfetmemize imkan tanısa, bizi ilgi ve yeteneklerimize göre yönlendirse, tercihlerimizi, kararlarımızı elimizdeki verilere göre almamızı sağlasa bugün çoğumuz belki de başka yerlerde olurduk. Biz işte o el yordamını kaldırdık, yerine e-portfolyo uygulamasını getirdik. İstedik ki, çocuklarımız gidecekleri yeri el yordamıyla değil e-portofolyo ile bulsunlar. Çocuklarımızın kaygıdan uzak bir şekilde kendilerini tanımaları, ilgi ve yeteneklerini disiplinlerarası çalışmalarının bütünsel olarak tespiti, rehberlik ve bir üst kuruma yöneltme hizmetlerinin doğru yapılması için çalışmalarımızın bir ayağı da e-portfolyodur" dedi.
"Erken çocukluktan mezuniyete kadar izlenecek"
Bakan Selçuk, geçmiş yıllarda düzenlenen Milli Eğitim Şuralarında en temel amaçlardan birisi olarak öğrencilerin izlenmesi, yönlendirilmesi ve onlara rehberlik edilmesinin gösterildiğini hatırlatarak, artık bu hedefin hayata geçirildiğine işaret etti. Bakan Selçuk, "MEB olarak 2023 eğitim vizyonu kapsamında erken çocukluktan mezuniyete kadar çocuklarımızın izlenmesi, değerlendirilmesi, geliştirilmesi, yönlendirilmesi amacıyla her çocuğumuz, her öğrencimiz için bir e-portfolyo oluşturduk. Bu hizmet çocuklarımızın eğitim yaşamları boyunca farklı alanlarda yapmış olduğu çalışmalara ulaşmamıza ve çalışmaları değerlendirmemize sürdürülebilir ve süreklilik taşıyan bir imkan tanıyacaktır" diye konuştu.
Bakan Selçuk, e-portfolyo sayesinde öğrenci ilgi ve merakının yıllara yayılan bir süreçten izlenebilecek bir duruma geldiğini vurgulayarak, "Bu da bir sonraki eğitim kademesinde yapılacak tercihlerin veriye dayalı olarak yapılmasını ve kararların bu suretle alınmasını kolaylaştırıyor. Okul ve okul dışı yaşamın entegrasyonunu ve bütünleştirilmesini de e-portfolyo vasıtasıyla sağlama imkanına kavuşacağız" şeklinde konuştu.
E-portfolyo sisteminin şeffaf olacağının altını çizen Bakan Selçuk, şunları söyledi:
"E-okul sistemine kayıtlı her öğrencimiz e-portfolyo sistemine kayıtlı olmakla birlikte, e-okul veli bilgilendirme sistemi üzerinden çocuğunun portfolyosuna erişim de sağlayabilecek. Bu nedenle e-portfolyo veli ve öğrencilerimiz için oldukça şeffaf olacak ve herkes kendi portfolyosunu anlık olarak izleme fırsatına sahip olacak. Kısaca e-portfolyo öğrencilerimizin sistem içinde bugüne kadar görülmeyen, ama öğrencinin asıl kendisi olan yönlerinin de görünür hale getirildiği, bu karmaşık verilerin analiz edildiği, öğrenciyi bütünsel olarak ele almamıza imkan tanıyan ve onu geleceğe hazırlamamız için bize veri kaynağı olan bir hizmettir. Bu hizmetle öğrencilerimizi daha somut verilerle görüp onların kendi müfredatında daha isabetli kararlarla geleceğe doğru güvenle yol almasını sağlayacağız."
10 milyon öğrenci için oluşturuldu
Proje kapsamında bütün ortaokul ve liselerde öğrenim gören yaklaşık 10 milyon öğrenci için 'e-portfolyo' oluşturuldu. Proje, pilot uygulamanın sonuçlanmasının ardından ilkokullarda da uygulamaya geçirilecek. E-portfolyo ile tüm öğrenciler, erken çocukluktan lise mezuniyetine kadar takip edilerek değerlendirilecek. Öğrencilerin, e-portfolyosundaki bilgiler ışığında ilgi ve yeteneklerinin geliştirilmesi ve doğru yönlendirilmesi sağlanacak. E-portfolyoda çocuğun tüm okul yaşamında aldığı sonuçlar, elde ettiği başarılar, sosyal, sportif ve kültürel alanlarda katkılarından oluşan ürün dosyası yer alacak. Ayrıca öğrencilerin ulusal ve uluslararası projelere katılımı ile ilgili bilgiler, okuduğu kitapların adları ve sayfa sayılarının yanı sıra öğrencinin kendini tanıttığı bir bölüm de bulunacak. E-Portfolyo çalışmasıyla, öğrencinin ilgi ve merakı yıllara yayılan bir süreçle izlenirken, bir sonraki eğitim kademesinde yapılacak tercihlerin veriye dayalı yapılması sağlanacak.