e-YDS nedir? e-YDS başvuruları ne zaman başlıyor? Sınav ücreti ne kadar?

İngilizce ve Farsça gibi yabancı dil sınavı için puan almak isteyenler için ek bir sınav olan e-YDS başvuruları başlamak üzeredir. Bunun için e-YDS sınavı ile ilgili bilgiler aranmaya başladı. Peki e-YDS başvurusu ne zamandır? e- YDS nedir? e-YDS tarihleri nelerdir? e-YDS ücreti ne kadardır? Tüm cevaplar haberimizde.

İngilizce ve Rusça, Arapça gibi yabancı dil sınavı için puan almak isteyenler için ek bir sınav olan e-YDS başvuruları başlamak üzeredir. Bunun için e-YDS sınavı ile ilgili bilgiler aranmaya başladı. Peki e-YDS başvurusu ne zamandır? e- YDS nedir? e-YDS tarihleri nelerdir? e-YDS ücreti ne kadardır? Tüm cevaplar haberimizde...

E-YDS NEDİR?

 Elektronik Yabancı Dil sınavıdır. YDS sınavının elektronik ortamda yapılmasıdır yani. Birçok yabancı dil sınavı elektronik ortamda yapılıyordu. ÖSYM'de YDS sınavını elektronik ortamda uygulama kararı kaldı.

ÖSYM'nin yaptığı sınavlar, sınav merkezlerinde yapılır. Soru kitapçığı ve cevap anahtarı adaylara özel olarak sınav salonuna gelir. Adaylar, soruların cevaplarını kendilerine verilen cevap kağıdına işaretler ve sınav sonunda soru ve cevap kağıtlarını sınav görevlisine teslim eder.

Elektronik ortamlarda yapılan sınavlarda ise adaylar, sınava bilgisayar ortamında girer. Sorular ya bilgisayar ekranında görüntülenir ya da adayların kulaklıklarına okunur. Adaylar cevapları kulaklıklarında bulunan mikrofona sesli olarak okur veya bilgisayarda ilgili alanda işaretler. Elektronik sınavlar genellikle yabancı dil sınavlarında tercih edilir. Bunun nedeni, adayların kelime telaffuzlarını, dinleme ve konuşma yeteneklerini geliştirmektir.

Elektronik ortamlarda sınava girecek adayların bilgisayar kullanma becerisine sahip olmaları gerekir. Sınav esnasında bilgisayar kullanımı konusunda kendilerine yardım edilmez.

ÖSYM 2014 Sonbahar YDS'den hemen sonra, bu sınavın bilgisayar tabanlı versiyonunu uygulamıştır. E-YDS adı verilen bu yeni sistem konsept olarak YDS ile birebir aynıdır. YDS'de olduğu gibi sınava girenlere 80 soru sorulmaktadır. Sınavda sözcük bilgisi, dil bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama soruları bulunmaktadır. E-YDS sınavına yılda bir kez girebilirsiniz.

E-YDS SINAV BAŞVURUSU NE ZAMAN?

Yabancı dilden sınava girmek isteyen adaylara bir ek sınav olanağı sunan E-YDS İngilizce ve Farsça dillerindeki sınav zamanı yaklaşıyor. E-YDS sınavının başvuru tarihleri 12.06.2019 ve 27.06.2019 tarihleri arasında. Sınav tarihi şu şekilde;

E-YDS İngilizce 6 Temmuz

E-YDS Arapça-Rusça 7 Temmuz

E-YDS SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

Kurumun düzenlediği sınava katılmak isteyen kişiler 240 TL sınav ücreti ödeyecek. Ödemeler ise Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin “odeme.osym.gov.tr” adresine yapılacak. Katılacakları sınavı seçen kişiler online olarak 240 TL’lik ödeme işlemini gerçekleştirilebilecek.

E-YDS'NİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADARDIR?

Akademik kadrolara başvurmak isteyen adaylar için YDS / e-YDS puanlarının herhangi bir geçerlilik süresi yoktur. Sınav sonuçlarını istedikleri zaman kullanabilirler. YDS / e-YDS puanlarını dil tazminatı için kullanmak isteyenler için puanlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. Ancak OSYM mevzuatında kurumlara sınavların geçerlilik süresini belirleme yetkisi verilmiştir. Dolayısıyla başvuru yapılacak kurumun kabul ettiği geçerlilik süresi ayrıca öğrenilmelidir.

E-YDS SONUÇLARINA NASIL ULAŞILIR?

e-YDS ise aynı günün gecesi 23.59'da açıklanmaktadır.

Adaylara sonuç belgesi gönderilmez. Adaylar sınav sonuçlarını T.C. Kimlik Numaralarını ve şifrelerini kullanarak ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilirler. İnternet sayfasında ilan edilen sonuç

bilgileri/duyurular adaylara tebliğ hükmündedir.İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının adaylara ait sonuç bilgilerini,

ÖSYM’den edinecekleri kurum şifreleri ile internet üzerinden ftp yoluyla almaları sağlanır.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı kimlik bilgilerinde değişiklik olan adayların, daha önce almış oldukları

sınav/yerleştirme sonuçları, değişen kimlik bilgilerine göre yeniden düzenlenmez ancak, bu durumdaki adaylar (T.C. Kimlik Numarası veya Y.U. Numarası değişen adaylar), yeni kimlik numaraları ile ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi ve ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi üzerinden daha önce edinmiş oldukları sınav/yerleştirme sonuçlarına ulaşabilirler.

E-YDS KAÇ KEZ YAPILIR?

e-YDS yıldan yıla farklı sayılarda gerçekleştirilmektedir (8-10 gibi). e-YDS, genellikle Y

DS'nin yapıldığı aylarda yapılmamaktadır. e-YDS sınavına açıklanan tüm sınav dönemlerinde girebilirsiniz. Bunun için herhangi bir sınırlama bulunmuyor.

YDS NEDİR?

YDS'nin açılımı Yabancı Dil Sınavı'dır. YDS İlkbahar ve Sonbahar Dönemi olmak üzere senede sadece iki defa yapılır. Sınav pazar günleri saat 10.00'da başlar ve 3 saat sürer. Sınavda 80 soru sorulmaktadır. Sınav ücreti olarakda 90 TL verilmektedir. ÖSYM'nin YDS kılavuzunda şu ifadelere yer verilmiştir: "İlgili mevzuat gereği, doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS’ye girmeleri veya eşdeğerlikleri kabul edilen uluslararası sınavlardan yeterli puan almaları gerekmektedir. Ayrıca, YDS sonuçları, yüksek lisans programlarına giriş için de kullanılabileceğinden, lisans programı mezunları ile lisans programlarında okuyan öğrenciler de bu sınava girebilirler. Ancak bu öğrencilerin ilgili üniversiteden yüksek lisans programları için YDS sonuçlarının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeleri gerekmektedir. Yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS'den doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekir."

E-YDS VE YDS FARKI NEDİR?

YDS ve e-YDS arasında geçerlilik farkı yoktur. YDS ve e-YDS tamamen aynı sınavlardır ve birbirlerine eşdeğerdir. Ancak YDS ve e-YDS arasında teknik farklılıklar bulunur.

E-YDS VE YDS FARKI

e-YDS bilgisayar üzerinde yapılırken YDS kağıt üzerinde yapılmaktadır.

YDS İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde olmak üzere yılda 2 kez yapılır.

e-YDS ise ÖSYM'nin belirlediği takvime göre yılda 10 kez yapılır.

YDS Türkiye genelinde yapılırken e-YDS ise sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’deki elektronik sınav merkezinde yapılır.

YDS' de herhangi bir kontenjan belirlenmemiştir, e-YDS' de ise kontenjan vardır.

e-YDS’ ye nasıl başvuru yapıldığı hakkında bilgi edinmek için tıklayınız.

E-YDS VE YDS BENZERLİKLERİ

Sınav süreleri 2 sınav için de aynıdır (180 dakika) Sınav içerikleri ve sınav soru sayıları da aynıdır.Sınav soru dağılımı da tamamen aynıdır. Geçerli olduğu yerler de aynıdır.

E-YDS'YE KİMLER BAŞVURABİLİR?

Bu sınava; KPSS lise adayları, KPSS önlisans adayları, üniversite 3 veya 4'üncü sınıfta okuyanlar, KPSS lisans adayları, KPSS A grubu adayları, kamu personelleri, yüksek lisans adayları, araştırma görevlisi olmak isteyenler, doktora adayları, doçent adayları, sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak olanlar, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık yapmak isteyenler, yurt dışında bir yükseköğretim programını bitiren ve denklik almak isteyenler başvurabilirler.

E-YDS BAŞVURU NASIL YAPILIR?

e-YDS elektronik ortamda yapılır. e-YDS'nin uygulanması ile ilgili tüm bilgilendirmeler elektronik ortamda gerçekleştirilir. Başvurular https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılır. Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine ayrıca gönderilmez. Bu belgeyi adaylar, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden, sınavın yapılacağı hafta içerisinde edinebilirler. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunmaktadır.

E-YDS SORU DAĞILIMI NASILDIR?

Hem YDS hem de e-YDS'de 80 soru bulunmaktadır.

Vocabulary (Kelime Bilgisi)      5
Grammar (Dil bilgisi)     10
Cloze Test     10
Sentence Completion (Cümle Tamamlama)     10
İngilizce-Türkçe Çeviri      3
Türkçe-İngilizce Çeviri      3
Reading Comprehension (Okuma Parçaları)     20
Dialog (Diyalog Tamamlama)      5
Restatement (Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma)      4
Paragraph Completion (Paragraf Tamamlama)      4
Irrelevant Sentence (Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümle)      5

E-YDS'NİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADARDIR?

Akademik kadrolara başvurmak isteyen adaylar için YDS / e-YDS puanlarının herhangi bir geçerlilik süresi yoktur. Sınav sonuçlarını istedikleri zaman kullanabilirler. YDS / e-YDS puanlarını dil tazminatı için kullanmak isteyenler için puanlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. Ancak OSYM mevzuatında kurumlara sınavların geçerlilik süresini belirleme yetkisi verilmiştir. Dolayısıyla başvuru yapılacak kurumun kabul ettiği geçerlilik süresi ayrıca öğrenilmelidir.

Doçent, doktora ve sanatta yeterlilik adayları
Yüksek lisans programlarına girecek lisans mezunları
Bir kurumda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurt dışı görev nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler
Yabancı dil bilgisini test etmek isteyenler girebilmektedir.

Bunun yanında engelli adaylar da YDS gibi E-YDS’ye girebilirler fakat E-YDS sınav salonlarında okuyucu veya işaretleyici desteği verilecek tek kişilik salon uygulaması bulunmamaktadır. Bu nedenle okuyucu veya işaretleyici materyal desteği talep eden engelli bireyler E -YDS’ye girebilirler. Tek kişilik salon desteği talep eden bireyler ise YDS sınavına başvuru yapabilirler.

E-YDS'NİN PUAN DİL SEVİYELERİ NELERDİR?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (YDS / e-YDS) yabancı dil seviye puanları aşağıdaki gibidir.
90-100 arasında puan alanlar (A) seviyesi
80-89 arasında puan alanlar (B) seviyesi
70-79 arasında puan alanlar (C) seviyesi
60-69 arasında puan alanlar (D) seviyesi
50-59 arasında puan alanlar (E) seviyesi

YDS / e-YDS'de doğru cevaplanan her soru sınav sonucuna 1.25 puan olarak yansıtılmaktadır. Sınavda yanlış doğruyu götürme uygulaması olmadığı için doğru cevapların karşılığı olan puanlar hesaplanarak sınav sonucu belirlenir.

Puan hesaplamasında sadece doğru cevaplar dikkate alınmaktadır.

E-YDS KABULÜ HANGİ ALANLARDA KAÇ PUANDIR?

Yüksek lisans için gerekli miminum puan üniversitelere ve bölümlere göre farklılık gösterebilmektedir. YÖK bu konuda üniversitelere alt limit belirleme yetkisi vermiştir.

Doktora eğitimine başlayabilmek için YDS veya e-YDS'den en az 55 puan almak gerekmektedir.

Doçentlik başvurusu için alınması gerekli olan mimimum puan 55'tir.

YDS ve e-YDS puanlarının doçentlik başvurusunda kullanılması için herhangi bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır.

Eğitim Haberleri