Telefonların çalınması veya kaybolması durumunda IMEI numarası büyük önem taşıyor. IMEI numarası "International Mobile Equipment Identity"nin ("Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği") kısaltılmış hali olan halidir. Adından da anlaşılacağı üzere IMEI numarası, her akıllı telefonun kendine ait bir kimlik bilgisi yerine geçer.
Bu yüzden IMEI numarası büyük önem taşır. Bunun yanında ülkemizdeki akıllı telefon fiyatlarının yüksek olmasından dolayı bazı vatandaşlar yurt dışından cihaz satın alıyorlar. Alınan bu cihazların IMEI numaraları kayıt altında olmadığından dolayı akıllı telefonlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK tarafından 120 gün içerisinde kullanıma kapatılmaktadır. Peki IMEI numarası nedir, nasıl öğrenilir? Cihazım IMEI kayıtlı mı? IMEI kaydı nasıl yapılır? Tüm bu soruların yanıtları haberimizde...
IMEI NUMARASI NEDİR?
IMEI, International Mobile Equipment Identity (Uluslararası Taşınabilir Cihaz Kimliği) kelimelerinin kısaltması olarak endüstride yer etmiştir. Amacı, dünya üzerindeki tüm mobil cihazların, birbiriyle aynı olmayan, eşsiz bir kimliğe sahip olması düşüncesidir. Bu numaralar, operatörler tarafında iletişimin hangi cihazla yapıldığının anlaşılmasını sağlarken, üreticiler ve dağıtıcılar tarafında satış, garanti tespiti gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Yani operatörler sizin hangi marka ve model telefon kullandığınızı bu numaralara bağlı kayıtlardan takip etmekte ve cihazınıza özel hizmetler sunabilmektedirler.
IMEI NUMARASI NASIL ÖĞRENİLİR?
Akıllı telefonların çoğunda arama ekranına *#06# yazarak IMEI kodunu öğrenebilirsiniz. Aşağıdaki telefonlarda farklı teknikleri kullanmanız da mümkündür:
iOS (iPhone, 3G iPad): Ayarlar > Genel > Hakkında menüsünde.
Android: Ayarlar > Telefon hakkında menüsü altında.
Eski Sony ve Sony Ericsson'lar: "* Sağ * Sol Sol * Sol *"
Blackberry veya daha yeni Sony Ericsson'lar: Seçenekler > Durum altında.
Ya da diğer bir seçenek olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK’nın sunmuş olduğu IMEI sorgulama ekranından bu linke tıklayarak
öğrenebilirsiniz.
CİHAZIM IMEI KAYITLI MI?
Özellikle ikinci el telefon alıyorsanız ya da yurt dışından telefon getirdiyseniz telefonun IMEI numarasını sorgulamanızda büyük fayda var demektir. Kullanımı yaygınlaşan bu mobil akıllı cihazlar ile doğru orantılı olarak çalıntı ve IMEI kopyalama olayları da giderek artıyor. Bu durumlar tüketici yönünden çok büyük maddi ve manevi sorunlara yol açabiliyor. İnternet bağlantısı olan her türlü PC, telefon veya tablet üzerinden yapabileceğiniz IMEI sorgulama ile kullandığınız ya da satın aldığınız telefonun çalıntı/kopya olma ihtimalini ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun sağladığı sistem ile IMEI sorgulama işlemi e-devlet kapısı üzerinden ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Yurtiçi veya yurtdışında üretilen mobil cihazın üretiminde yerleştirilen 16 haneli IMEI numarasının BTK sisteminde kayıtlı olması şart. Cihazın IMEI numarası kayıtlı olmadığı takdirde cihaz Türkiye’de kullanıma otomatik olarak kapanıyor. BTK sistemi ile e-devlet üzerinden IMEI numarasını sorgulamak için telefonunuzun IMEI numarasını girmeniz gerekiyor. Bunun cevabını arıyorsanız aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.
IMEI numarası kayıtlı mı sorgulaması yapmak için tıklayın.
IMEI KAYDI NASIL YAPILIR?
Cihazların kayıt altına aldırılması esnasında ihtiyaç duyulan IMEI numarasına, cihazın *#06# tuşlarına basılmak suretiyle ulaşılabilmektedir. Bu bilgiye daha sonra da ihtiyaç duyulması ihtimaline binaen kullanıcıların IMEI numarasını muhafaza etmelerinde fayda bulunmaktadır.
T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarasına sahip kişilerin; e-devlet kapısı üzerinden sisteme giriş yaparak, e-işlemler bölümünden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu başlığı altında yer alan hizmetlerden öncelikle cihaz kayıt hakkını sorgulaması, cihaz kayıt hakkı mevcut ise IMEI kaydet alanındaki gerekli bilgileri doldurmak ve belirlenen harç ücreti (2018 yılı için 170,70 TL) yatırmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Sadece harç bedelinin yatırılması kayıt işleminin tamamlandığı anlamını taşımamaktadır. 120 gün içerisinde kayıt işlemi gerçekleştirilmeyen cihazlar kayıt dışı statüsüne geçerek iletişime kapatılmaktadır.
Harç ödemesi, kayıt işlemi sırasında e-devlet sistemine entegre bankalar aracılığıyla online olarak da yapılabilmektedir. Sadece harç bedelinin yatırılması kayıt işleminin yapılması anlamını taşımamaktadır. Sistem tarafından kişiye başvuru numarası verilene kadar işleme devam edilmesi gerekmektedir.
18 yaşından küçük kişilerin de yurt dışından yolcu beraberinde cihaz getirebilme ve kendi adlarına kayıt yaptırma hakkı bulunmakta olup; bu kişiler için kayıt başvuruları; anne, baba ya da yasal temsilcilerinin kendi e-devlet sayfaları üzerinden başvuru türü olarak Çocuğumun bilgileri ile başvuru yapacağım seçeneği işaretlenerek ve 18 yaşından küçük kişinin bilgileri kullanılmak suretiyle gerçekleştirilebilmektedir.