e-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir.e-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bu bağlamda Edevletten Vatandaşlara bir müjde daha verildi. Artık miras sorgulama ile vatandaşlar rahatlıkla "Bana miras kalmış mı?" sorusunun cevabını öğrenebilecekler.
Miras nedir?
Bir kimsenin, ölümü üzerine varislerine kalan haklan, malları ve borçlarıdır. Miras'ın bir kısmı vasiyet edilen bir kimseye de kalabilir. Kanuni mirasçılar ana, baba, dede, torun, evlat ve diğerleridir. Ölümden sonra hüküm ifade etmek şartıyla mirasın tamamını, ya da bir kısmını almak üzere tayin edilen kimse ise,
Geçtiğimiz dönemde Alt-üst Soy Sorgulama, Sefer Görev Emri gibi hizmetlere aşırı ilgi nedeniyle kilitlenen e-devlet'te artık yakınlarınızdan miras kalıp kalmadığını da öğrenebileceksiniz.
Mirasçılık Belgesi hizmeti, 6 Mart 2018 itibariyle hizmete girdi.
Miras Sorgulama hizmeti'yle ilgili e-devlet'te bir de açıklama yer aldı, açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Yargı birimlerinden alınan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda yukarıdaki koşula uyan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” ve Mirasçılık Belgesinin İptali” kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir."
e-devlet'ten Miras Sorgulama nasıl yapılır?
1- Yakınlarından miras kalıp kalmadığını öğrenmek isteyenlerin ilk olarak e-devlet şifresi kullanarak e-Devlet resmi internet sitesi olan https://www.turkiye.gov.tr/ internet sitesine girmesi gerekiyor.
2- Sonrasında kullanıcı bölümünden T.C kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak kullanıcı girişi yapın.
3- Anasayfada bulunan arama butonuna "Veraset İlami Sorgulama" yazmanız yeterli olacaktır.
VATANDAŞ AKIN EDİNCE E-DEVLET KİLİTLENMİŞTİ
6 Mart tarihinden itibaren verilmeye başlanan hizmet ile ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirildi.
MİRAS ÇIKARSA VERGİSİ VAR!
Sorgulama sonucunda tarafınıza bırakılan bir miras varsa, bunun için Veraset ve İntikal Vergisi ödemeniz gerekiyor. 2018'de uygulamaya göre, 240 bin liraya kadar olan miraslarda yüzde 1 vergi uygulanıyor. Bu oran, bırakılan miras tutarına göre yüzde 10'a kadar yükselebiliyor.
E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?
E-Devlet uygulamasına giriş, turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Kullanıcılar giriş için e-Devlet şifresi, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, e-İmza ve mobil imza seçeneklerini kullanabilirler. Giriş yapıldıktan sonra, hizmetler üzerinden işlem yapılabilir.
e-Devlet üzerinden hangi işlemler yapılır?
E-Devlet, 2500’e yakın hizmet için işlem yapılması için imkan sağlar. Uygulamaya ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hizmet eklemeleri de yapılır. Kullanıcılar tarafından en fazla işlem yapılan kurumların başında;
"Veraset İlami (Miras) Sorgulama"
Adli Sicil Kaydı Sorgulama
Adli Sicil Kaydı Doğrulama
Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
Gelir Testi Sonucu Sorgulama
IMEI Sorgulama
Mobil Hat Sorgulama
Numara Taşıma Sorgulama
Araç Sorgulama
Sürücü Belgesi Ceza Puanı Sorgulama
Sürücü Belgesi İptal Bilgisi Sorgulama
Vergi Borcu Sorgulama
OGS Geçiş Bilgileri Sorgulama
OGS İhlal Bilgileri Sorgulama
OGS Hesap Detayı Sorgulama
Açık Öğretim Ortaokulu Öğrenci Durum Belgesi Sorgulama
Açık Öğretim Ortaokulu Öğrenci Durum Belgesi Doğrulama
Askerlik Durum Belgesi İşlemleri
Askerlik Durum Belgesi Sorgulama
Askerlik Durum Belgesi Doğrulama
4A Hizmetleri
4A Banka ve Adres Değişikliği
4A Emekli Aylığı Kesintileri
4A Emekli Aylık Bilgisi
4A Emekli Aylık Bilgisi Belge Doğrulama
4A Emeklilik Kaydı
4A Emekli Ödeme Bilgileri
4A Hizmet Dökümü
4A Hizmet Dökümü Belge Doğrulama
4A Sigortalı Tescil Kaydı Tespiti
4A On Günden Az Süreli Ev Hizmetleri İşveren Başvuru ve Sorgulama
4A On Günden Az Süreli Ev Hizmeti Çalışan Kişi Sorgulama
4B Hizmetleri
4B Banka ve Adres Değişikliği
4B Basamak Bilgisi
4B Borç Durumu
4B Emekli Aylığı Kesintileri
4B Emekli Aylık Bilgisi
4B Hak Sahipliği
4B Hizmet Bilgisi
4B Ödeme Dökümü
4B Tescil Kaydı
4B 6111 Yapılandırma Borç Bilgileri
4B(Bağkur)Günlük Kazanç Beyanı Girişi
4B Emekli Aylığı Hesaplama
4B İsteğe Bağlı İlk Tescil Kaydı
4C Hizmetleri
4C Banka Değişikliği
4C Bir Aylık Maaş Tercihi
4C Emekli Aylık Ödeme ve Kesinti Bilgileri
4C Emekli Aylık Bilgisi
4C İsteğe Bağlı Ödeme Dökümü
4C Tescil Kaydı
4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi
E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?
E-Devlet şifresi olmayanlar, herhangi bir PTT şubesinden yeni şifre temin edebilirler. Şifre için 2 Türk Lirası ücret alınır ve kapalı zarf içinde verilir. E-Devlet şifresi, kişisel bilgilere ulaşım imkanı sağladığı için güvenlik açısından başka kişiler ile paylaşılmamalıdır.
E-Devlet şifresinin unutulması halinde, turkiye.gov.tr internet sitesinden yeni şifre oluşturulabilir. Bunun için, daha önceden uygulamaya cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olması gereklidir. Uygulamada kayıtlı cep telefonu numarası yoksa, PTT şubelerinden yeni şifre alınabilir ya da giriş için diğer seçenekler kullanılabilir.