Edevlet vasiyetname sorgulama ekranı! Tıkla - Öğren

E-Devletten ses getirecek bir hizmet daha devreye sokmaya hazırlanıyor. Peki Vasiyet sorgulama işlemi edevletten nasıl yapılır?, Vasiyetname nedir? Vasiyet uygulaması ne zaman hizmete açılacak? gibi sorular arştırılıyor.

e-Devlet, yeni özelliklerle hizmet kalitesini arttırmaya devam ediyor. Soy ağacı sorgulama, miras sorgulama, rekabet kurumu başvuru portalı gibi özelliklerin ardından bu defa vasiyetname sorgulama özelliği geliyor.

Adalet Bakanlığının yaptığı çalışmayla, ölen kişinin mirasın paylaşımına yönelik beyanlarını da kapsayan vasiyetname sorgulama işlemi kısa süre içerisinde "e-Devlet" üzerinden ulaşılabilecek.

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, mirasçılık belgesinin "e-Devlet"ten alınmasına yönelik uygulamanın ardından vasiyetnamelerin de elektronik ortamdan verilmesi için çalışma başlattı. Başkanlık, çalışmalarını tamamladığı uygulamanın hayata geçirilmesi için "e-Devlet"e bildirimde bulundu.

Böylece, Adalet Bakanlığının "e-Devlet" üzerinden sunduğu hizmetler arasına kısa süre içerisinde vasiyetname alınması da eklenecek. Kullancılar, oluşturulacak alana vatandaşlık numarası ile giriş yaparak vasiyetname sorgulatabilecek. Uygulama ile noterlerin verdiği, mahkeme kararıyla açılan vasiyetnamelere ulaşılabilecek. Yeni uygulama 1 Ocak 2017 tarihi ve sonrasını kapsayacak.

Vasiyetname sorgulama nasıl yapılır?

Vasiyetname sorgulama özelliği henüz yayına alınmadı. Hizmetin yayına alınmasından sonra https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden Adalet Bakanlığı kurumunun hizmetler bölümünden sorgulama yapılacak.

MİRAS SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Uygulama ile noterlerin verdiği, mahkeme kararıyla açılan vasiyetnamelere ulaşılabilecek.Yeni uygulama 1 Ocak 2017 tarihi ve sonrasını kapsayacak.

Alınan bilgiye göre, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, mirasçılık belgesinin "e-Devlet"ten alınmasına yönelik uygulamanın ardından vasiyetnamelerin de elektronik ortamdan verilmesi için çalışma başlattı.

Başkanlık, çalışmalarını tamamladığı uygulamanın hayata geçirilmesi için "e-Devlet"e bildirimde bulundu.

Vasiyetname Nedir?

Resmi vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenir. Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabilir. Mirasbırakan, arzularını resmî memura bildirir. Bunun üzerine memur, vasiyetnameyi yazar veya yazdırır ve okuması için mirasbırakana verir. Vasiyetname, mirasbırakan tarafından okunup imzalanır. Memur, vasiyetnameyi tarih koyarak imzalar[1].

Vasiyetnameye tarih ve imza konulduktan hemen sonra mirasbırakan, vasiyetnameyi okuduğunu, bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan eder[2].

Tanıklar, bu beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanı tasarrufa ehil gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar[3].

Vasiyetname içeriğinin tanıklara bildirilmesi zorunlu değildir.

Mirasbırakan vasiyetnameyi bizzat okuyamaz veya imzalayamazsa, memur vasiyetnameyi iki tanığın önünde ona okur ve bunun üzerine mirasbırakan vasiyetnamenin son arzularını içerdiğini beyan eder. Bu durumda tanıklar, hem mirasbırakanın beyanının kendi önlerinde yapıldığını ve onu tasarrufa ehil gördüklerini; hem vasiyetnamenin kendi önlerinde memur tarafından mirasbırakana okunduğunu ve onun vasiyetnamenin son arzularını içerdiğini beyan ettiğini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar[4].

 Fiil ehliyeti bulunmayanlar, bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar, okuryazar olmayanlar, mirasbırakanın eşi, üstsoy ve altsoy kan hısımları, kardeşleri ve bu kişilerin eşleri, resmî vasiyetnamenin düzenlenmesine memur veya tanık olarak katılamazlar.

Resmî vasiyetnamenin düzenlenmesine katılan memura ve tanıklara, bunların üstsoy ve altsoy kan hısımlarına, kardeşlerine ve bu kişilerin eşlerine o vasiyetname ile kazandırmada bulunulamaz.

Resmî vasiyetnameyi düzenleyen memur, vasiyetnamenin aslını saklamakla yükümlüdür.

Vasiyetname Nasıl Düzenlenir?

Bir kimse ölümünden sonra karşılanmasını istediği isteklerini ve beklentilerini açıklama ihtiyacı içinde hissedebilir. Hukuk sistemimizde karma mirasçılık sistemi uygulanmaktadır. Buna göre kanunun gösterdiği mirasçıların yanında miras bırakan da kendi iradesi ile mirasa çağrı yapabilmektedir. Miras bırakanın kendi iradesine dayanan bu mirasçılığa iradi mirasçılık denmektedir. İşte bir kimsenin ölümünden sonra sonuç doğurmak üzere gerçekleştirdiği hukuki işlemlere ölüme bağlı tasarruf denmektedir. Vasiyet de şekli anlamda ölüme bağlı tasarruflardan biridir.

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILABİLİR?

E-Devlet, 2500’e yakın hizmet için işlem yapılması için imkan sağlar. Uygulamaya ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hizmet eklemeleri de yapılır. Kullanıcılar tarafından en fazla işlem yapılan kurumların başında; Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı gelir. 
E-Devlet ile en fazla yapılan işlemler; SGK Hizmet dökümü sorgulama, vergi borcu, öğrenci belgesi, askerlik belgesi, hava tahmini, günlük döviz, mahkeme dava dosyası sorgulamadır. Bunların dışında; elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri için taşıma işlemleri de yapılabilir. 

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-Devlet şifresi olmayanlar, herhangi bir PTT şubesinden yeni şifre temin edebilirler. Şifre için 2 Türk Lirası ücret alınır ve kapalı zarf içinde verilir. E-Devlet şifresi, kişisel bilgilere ulaşım imkanı verdiği için güvenlik açısından başka kişiler ile paylaşılmamalıdır. 

E-Devlet şifresinin unutulması halinde, turkiye.gov.tr internet sitesinden yeni şifre oluşturulabilir. Bunun için, daha önceden uygulamaya cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olması gereklidir. Uygulamada kayıtlı cep telefonu numarası yoksa, PTT şubelerinden yeni şifre alınabilir ya da giriş için diğer seçenekler kullanılabilir. 

Eğitim Haberleri