Program Geliştirme Uzmanı Seval Orak; ülkede kaliteli eğitimin erişilebilir düzeyde olması için kaleme aldığı güncel çocuk kitaplarıyla gündeme gelmeye devam ediyor.
Ülkenin en nitelikli yayınevlerinden olan Sadık Uygun Yayınlarından çıkan yeni STEM+ A Kodlama Fasikül setleri; günümüzün ve geleceğin teknolojisi olan metaverse( sanal evren) uygulamalarını, lider çocuk öykülerini içeriyor. Bu yönüyle bir ilke imza atan Seval Orak metaverse ile yerli müfredatın tüm ünitelerini; okul öncesi, ilkokul 1,2,3-4. sınıf düzeyinde nasıl birleştirdiğini anlattı.
SEVAL ORAK SETLERİ ANLATTI
Seval Orak, "Uluslararası literatürde, eğitim alanında önerilen dört metaverse uygulamalarının( vr, ar, lifelogging, mirrorworld) dördüne de setlerimizde yer verdim. IB Dünya Okullarından Atayurt Okullarındaki öğrencilerimde etkisini gördüğüm bu uygulamaları ülkemizdeki bütün çocukların deneyimlemesini istedim. Bu sebeple seti kullanan öğrenciler, her ünitede sanal evren aracılığıyla kültürel tarihimizin izlerini taşıyan bir gezi ve manevi değerlerimize model olan bir konukla karşılaşmakta. Böylece öğretim ilkelerinin "yaşama yakınlık" ilkesini göz önünde bulundurdum." ifadelerini kullandı.
"ÇOCUKLAR DERSLERDE SIKILMIYOR VE KÜLTÜREL MİRASIMIZI YAKINDAN KEŞFEDİYOR"
Sözlerine devam eden Orak, kitabın içeriği hakkında bilgi vererek şunları söyledi:
"Mesela tasarım odaklı düşünmenin empati aşamasında; Çanakkale' ye hiç gitme şansı olmayan bir öğrenci mirrorworld ile Çanakkale şehitliğine gidiyor, vr ile içini geziyor, gözlemliyor, ar ile gezdiği yerle ilişkili kendinden de bir özellik katarak tasarım yapıyor, lifelogging ile de bu macerasını kayıt altına alıyor. Sonrasında GEMS gibi öğrenci merkezli uygulamalarla öğrenme kalıcı hale geliyor. Günümüz çocukları böylece derslerde sıkılmıyor ve kültürel mirasımızı yakından keşfediyor. Öğrenciler sette her bir fasikülde yer alan lider çocuk özellikleri, farkındalık uygulamalarıyla da teknolojinin erişemediği duygusal zekalarını geliştiriyor."
SETİN ÖZELLİKLERİ DİKKAT ÇEKİYOR
Sette dikkat çeken; STEM, Kodlama, Sanat, Deney, Çocuk Felsefesi, Farkındalık, Çocuk Yogası, Yapay Zeka , Donguri, Bilimsel Süreç Aşamaları, Sorgulama Döngüsü gibi öğrenci merkezli evrensel öğrenme yollarının derslerle entegre bir şekilde Harmanlanmış Öğrenme yaklaşımı çerçevesinde ele alınması.
1. Sınıfın sonunda öğrencilere bilimsel süreç becerileri sertifikası veriliyor. Atık malzemelerle STEM tasarımlarının yapılmasını içerdiği için de ekonomik olarak okulları zorlamayan bu setle, öğrenciler tüketim alışkanlıklarını yavaşlatıp üretmeye yönlendirilebiliyor.
Öğrenciler atık malzemelerle STEM tasarımlarının prototipini oluşturduğu için de bu seti kullanan okullar, ekonomik olarak zorlanmıyor. Böylece öğrenciler tüketim alışkanlıklarını yavaşlatıp üretmeye yönleniyor.
Sadık Uygun Yayınları'nda çıkan setleri incelemek için tıklayınız.
Not: Metaverse uygulamalarının pedagojik bağlam ve yaş grubuna uygun nasıl ele alınacağını merak eden öğretmenler ; "METASTEM İstasyonla Öğrenme" ve "KAMİL İnsan Liderlik" Modellerini üreten Seval Orak ve Halil İbrahim Kılıç'ın EYFOR 14' teki çalıştaylarına katılabilir.