Ego kavramı kendisini olduğundan büyük görme ya da kendini devamlı öne çıkartma durumunda olan kişiler için kullanılmaktadır. Bu kişiler bazı durumlarda ruhsal olarak bozukluk yaşarlar ve eziklenme korkusu duyarlar. Peki Ego nedir? Ego anlamı nedir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...
EGO NEDİR?
Ego kavramındaki kilit nokta "ben" ile başlayan cümlelerdir. Bir kişi ben ile başlayan cümleleri çok fazla kuruyorsa burada bilinç(ego) ve süper ego arasında bir dengesizlik var demektir. İnsanın ruhsal yapısının en temel üçlüsü olan; id (alt bilinç), ego (benlik), süper ego (üst benlik) kişilik dengenizi yaratmanızı sağlamaktadır. Eğer egonuz, id ve süper egonuzu dengede tutma konusunda başarılıysa bu sizin karakterinizin en sağlam ve övünülecek yanıdır.
Söylendiği gibi ego ve süper ego arasındaki dengeyi kurabilen insanlar, özsaygı ve özgüven sahibidir. Ancak bu dengeyi kaçıranlar bir aşağılık kompleksinin de getirdiği kanıtlama çabası ile beraber devamlı olarak kendini diğer insanlardan üstün görme ve bunu ifade etme eğilimindedir.
İD ALT BENLİK
Yaratılıştan getirilen ilkel varlığımız olan id, asıl benliği oluşturur. Ruhsal aygıtımızın en eski ve en ilkel parçası olduğu kabul edilmektedir. İçgüdülerimizi ve doğuştan var olan her şeyimizi içermektedir. Gerçeklik ve mantıkla uyuşmaz. Yani bilinç dışı kuralları (kuralsızlık) işlemektedir. Buradaki duygu ve düşünceler zaman, yer, dış dünyaya uyum kavramı tanımazlar. Dürtüleri doyurmaya çalışır. Bu dürtülerinin tatmin edilmesinde (boşaltılması) egoyu kullanmaktadır ve egoya baskı yapmaktadır. Haza yönelik seksüel enerjinin ilkel biçimidir.
EGO BENLİK
İnsan zekâsı sosyal gerçekler karşısında idin kimi isteklerini zararsız şekilde doyurma yollarını öğrenir. İşte buna ego adı verilir. Çocuk büyüdükçe dış dünyanın gerçeklikleri hazza ulaşmada bazı kuralların olduğunu öğretir. Ego, idin ilkel isteklerini gerçeklerle örtüştürmeye çalışan bir güçtür. Ego daha da güçlenirse idin isteklerine set çeker. Alt benliğin bir bölümü özel bir evrimleşme göstererek egoyu oluşturur. Egonun asıl görevi düzenlemedir. Bu nedenle "düzenleyici dizge" adı verilmektedir. Ego insanoğlunun dış dünya ile uyum içerisinde yaşamasını sağlayan zihinsel işlevler bütünüdür. Yani egoda gerçeklik kuralı baskındır.
Ego, dış dünyanın gerçekleri ve iç dünyanın haz arayışı arasında dengeyi sağlayan araçtır. Bu dengenin sağlanması için ego bazı yetilerle donanmıştır. Dürtülerin farkına varılması, algılanması (açlık, cinsellik) Dış dünyadaki koşulların farkına varılması (yiyecek nerede, nasıl ulaşılır) Dürtülerin üst benliğin baskısıyla koşullara uyacak niteliğe getirilmesi (ekmek almak için para verilir, çalınmaz)İstemli ve uyumcul davranışın eyleme geçirilmesi Benliğin temel işlevi anlaşılacağı üzere dış dünyaya uyumdur. Türkçeye yerleşen egoist sözcüğünün bu nedenle yanlış kullanıldığı ileri sürülebilir. Burada anlaşılması gereken önemli nokta; egonun gerçeklik ilkesiyle çalıştığı, idinse haz ilkesiyle çalıştığıdır. Ego bu dengeyi sağlarken "savunma mekanizmaları" adı verilen bazı yöntemleri kullanır.
SÜPEREGO ÜST
Güçlenen ego, manevi(tinsel) değerleri temsil edecek durum alarak süperego’yu oluşturur. Ya da zaman içerisinde egonun bir parçası toplumsallaşma ve değerlerle ilgili olarak evrimleşir. Bu evrimin sonucunda gelişen parçaya süperego (üst benlik) adı verilir. Süperego, kültürün ve ahlakı temsilcisidir. Süperegonun engellemesiyle doyurulmayan kimi istekler, bilinçaltına itilir. İstekler orada güçlenerek sosyal gerçeklerle savaşımda bulunmak ve şekil değiştirerek de olsa doyurulmak isterler. Bu yolla kişiliği etkilerler. Çocuk doğduğunda ayıp, yasak, günah, başkalarının hakkı, saygı gibi kavramlara sahip değildir. Haz ilkesi yaşamını yönlendirir.
Ancak biraz büyüyüp haz ilkesini devam ettirince anne ve baba tarafından sosyal olarak uygunsuz davranışlar gösterdiğinde cezalandırılır. Çocuk artık bir yaramazlık yaptığında anne-babasının davranışını duyup-görüp cezalandırılacağını düşünerek davranışından çekinir. Çocuk biraz daha büyünce anne-baba yanında olmasa bile otomatik olarak uygunsuz davranışı yapmaktan vazgeçer. Çünkü anne-baba artık onun dışında birileri değildir. Artık anne-baba içselleştirilmiş ve çocuğun zihninin bir parçası olmuştur. Nereye giderse gitsin anne-baba zihninin içerisinde onunla gelecektir. “Yargılayıcı dizge” adı verilen üst benliğin insan yaşantısındaki belirtisi "suçluluk duygusu" şeklinde olur.
Ego ile ilgili yapılmış tanımlarla işe başlayalım. Genellikle en çok kullanılan tanımlara bakalım.
– Ego sizin düşmanınızdır.
– Egosuz olmak hayatın en üst mertebesidir.
– Sakın egonuzu dinlemeyin.
– Ego kötüdür.
– Egosu ile hareket edeni kimse sevmez.
– Egomdan nefret ediyorum.
Ego kelimesi Latinceden gelmekte olup “Ben” anlamına gelmektedir.
Şimdi birazda kelime oyunu yaparak EGO kelimesi yerine BEN kelimesini kullanarak yukarıda yapılan tanımlarda cümleleri yeniden yazalım.
– Benliğiniz sizin düşmanınızdır.
– Bensiz olmak hayatın en üst mertebesidir.
– Sakın beni dinlemeyin.
– Ben kötüyüm.
– Benliği ile hareket edeni kimse sevmez.
– Benden nefret ediyorum
Evet hadi bakalım yukarıdaki tanımlara bakarak (Ego’nuzdan) benliğinizden kurtulmaya çalışın ve Ego ile yapacağınız hiçbir savaşı kazanabilir misiniz ?
Kendiniz ve etrafınızla ilgili “ dir… dır… dur…” ile biten veya “Ben …” ile başlayan her cümle gizli düşüncenin egonuzun ürünüdür. Ve gemiyi asıl kontrol eden bu gizli düşüncelerdir.
– İş bulmak zordur.
– İyi bir ilişki yürütmek imkânsızdır.
– Para kazanmak zordur.
– Ben çok akıllı değilim.
– Ben çok akıllıyım.
– Ben çirkinim.
– Ben güzelim.
EGO HAKKINDA DETAYLI BİLGİ
Freud’un sözüyle ego şahlanmış bir at üzerindeki şovalye gibidir. İd ile süperegonun isteklerini uzlaştırmaya çalışan hakemdir. Latince bir kelime olan Ego, ben, benlik, kendilik demektir. Ego, egoizm, bencillik, id ve superego kelimeleriyle ilişkilidir. İd, ego ve süperego insan zihninin katmanlarıdır. Bu katmanlar birlikte yer almalarına karşın farklı düzlemlerde fonksiyon görürler. İd, zevk temelli bir istekler ve aşırı ısrarcı temel enerjinin çıkış noktasıdır. Temel ve en ilkel benliktir. Ana kaynağı cinsellik, açlık gibi ihtiyaçların en bencilce doyurulmasıdır.Ego ise idin bu isteklerini gerçeklikle karşılayan kısımdır. Çeşitli savunma mekanizmaları ile idi dengeler. İd ve süperego arasında dengeleyici unsurdur. Temel görevi kişisel güvenlik sağlamak ve idin bazı isteklerine izin vermektir. Freud ilerki yıllarda gerçekliği test etmek, savunma, bilgi sentezi ve zeka fonksiyonları ile hafızayı bu merkeze bağlamıştır. Egonun, bireyi diğerlerinden ayırt eden göreceli, soyut bir varlığı vardır. Ego insanın hem özne boyutunu tanımlayan irade, bilinç ve vicdanı hem de onun nesne boyutunu tanımlayan, dürtülerini, iç isteklerini, tutkularını, içsel enerji kaynaklarını içine alan çok boyutlu komplekstir. Yapısı emergent özellikte olduğundan, parçaların bütünleşmesi, etkileşimi ve gelişimi sonucunda görünür hale gelen misali varlıktır. Kaynak: Ego nedir, ego ne demektir, Ego nedir ve nasıl anlaşılır, Egoist insanın belirgin özellikleri