Egzama nedir, neden olur? Egzama için doğal tedavi yöntemleri nelerdir?
En çok ellerde görülmeyle birlikte vücudun çeşitli bölgelerinde de görülebilen egzama, günlük hayatta olumsuzluklar yaşanmasına neden oluyor. Bu hastalığı geçirenler Egzama nedir, neden olur? Egzama için doğal tedavi yöntemleri nelerdir? sorularını merak edenler için işte detaylar...
110
Günlük hayatta iş yapmayı aksatacak kadar etkisinin olduğu egzama çoğu insanda görülen ve rahatsızlığa neden olan bir durum. Tedavi için doktor kapısına giderek şifa arayanlar kadar doğal yöntemler ile vücudunda çıkan egzamaları tedavi etmek isteyeler de var. Küçük yaşlarda görülebileceği gibi ilerleyen dönemlerde de görülebilen egzama hastalığı sık sık araştırılıyor. Egzama nedir, neden olur? Egzama için doğal tedavi yöntemleri nelerdir?
210
EGZAMA NEDİR?
Cilt yüzeyinde kuruluk ve kaşıntı veren kabarcıklar oluşumudur. Kuruyup pullanan kabarcıklar, zamanla çatlayarak mikroorganizmaların girişine açık hale gelmesi ile birlikte genellikle yüz, saç derisi, bacaklar, kollarda görülebiliyor. Hastalık, stresten, alerjiden, tahrişten veya genetik olarak olarak kendini gösterebiliyor.
310
EGZAMA NEDEN OLUR?
Ciltte kuruluğa, kaşıntıya, kabarcık oluşumuna, pullanmaya ve iltihaba neden olan egzama iç ve dış kaynaklı bir uyarana karşı ortaya çıkabiliyor. Deterjan, sabun, kimyasal içerikli maddeler, kullanılan giysiler egzamaya neden oluyor. Egzama uyaranla temas sonrasında hemen ortaya çıkabileceği gibi uyaran maddeye belirli bir süre maruz kalınması sonrası da kendini gösterebiliyor.
410
EGZAMA İÇİN DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ?
Hem maliyet açısından hem de doğallıktan yana iyi bir etki görmek isteyenler, ilaçları sürekli kullanmak yerine egzamalarını doğal yollarla tedavi etmek ister. İşte egzamayı evde tedavi edecek kolay ve maliyetsiz yöntemler...
510
ALOE VERA
İltihapları gideren, cilt için çok faydalı olan ve enfeksiyonları önleyen hem cilt hem de vücut için faydası olan aloe vera egzama tedavisi için de etkili bir yöntemdir. Bunun için aloe vera bitkisinin içerisinde bulunan jel ellere sürülerek masaj şeklinde uygulanır ardından kurumaya bırakılan eller daha sonra su ile durulanır. Bu yöntem haftada 2 kez uygulanabilir.
610
YULAF TOZU
Egzamanın neden olduğu kaşıntı ve kızarıklığı geçirmenin en etkili yollarından birisi de yulaf tozu kullanmaktır. Bir miktar suyun içerisine dökülecek olan yulaf tozu, karışım haline getirildikten sonra ellere sürülerek 15 dakika bekletilir. Hafta 2 kez uygulanabilir.
710
SALATALIK
İçeriğinde bol miktarda su bulunduran salatalık, iltihabı gidermeye ve iltihabın neden olduğu etkileri de azaltmaya yardımcı olur. Bunun için salatalık dilimlenerek buz dolu bir kabın içerisinde 1 saat kadar bekletilir. Daha sonra suyu süzülen salatalıklar egzamanın olduğu bölgelere koyularak 15-20 dakika bekletilir.
810
ZERDEÇAL
Antiseptik, antienflamasyon özellikleri ile birlikte içeriğindeki kurkimin maddesi sayesinde enfeksiyonel hastalıklara iyi geldiği bilinen zerdeçal, egzamanın neden olduğu tahrişleri iyileştirmede de etkili ve kolay bir yöntemdir. Bunun için yarım çay kaşığı zerdeçalın içerisine süt eklenerek karışım macun haline getirilir ve egzamanın olduğu bölgelere sürülerek 10 dakika boyunca bekletilerek durulanır.
910
PAPATYA
Enfeksiyon, iltihap gibi rahatsızlıklara iyi gelen papatya ve papatya içerikli ürünler egzama için de etkilidir. Bunun için 1 yemek kaşığı papatya, 1 bardak suyun içinde kaynatılır. Kaynadıktan sonra 15 dakika demlenmesi için beklemeye bırakılan papatya süzülür. Ardından temiz bir bez bu suya batırarak egzama olan bölgelere sürülür.
1010
KURU DUT
Kalsiyum ve demir deposu olan dut kurusu, B1, B2 ve C vitamini açısından zengin olan kuru dut egzama tedavisi için önemli etkilere sahiptir. 1 avuç dut kurusu 1 bardak suyun içinde kaynatılır. Kaynayan su biraz ılıdıktan sonra egzama olan bölgelere temiz bir yardımı ile sürülür. Bu uygulama günde 2 kez yapılabilir.