Kaktüsgiller familyasının bir üyesi olan pitaya daha çok bilinen adıyla ejder meyvesi, şeker içeriği düşük bir meyvedir. Ejder meyvesinin şeker içeriği düşük olduğundan kan şekerinin artmasını önler. Tansiyonun kontrol altında kalmasını, kemik sisteminin güçlenmesini sağlamak gibi birçok faydası bulunan bu meyve tıp dünyasında oldukça ilgi görmektedir. Peki ejder meyvesi nedir? Ejder meyvesinin faydaları nelerdir? Ejder meyvesinin çeşitleri nelerdir? Ejder meyvesinin yan etkileri var mı? Ejder meyvesinin nasıl tüketilmesi gerekir? Ejder meyvesi neye iyi gelir? Ejder meyvesi cilde iyi gelir mi? İşte ejder meyvesi yani pitaya ile ilgili merak edilen tüm detaylar.
Ejder Meyvesi Nedir?
Günümüzde Türkiye’de yeni yeni kullanılmaya başlanan Kaktüsgiller ailesinden ejder meyvesi, dünyanın pek çok yerinde sıkça kullanılır. Egzotik tada sahip tropikal bir meyve olan ejder meyvesi görüntüsü sebebiyle pek çok kişinin ilgisini çekmektedir. Ejder meyvesinin dört çeşidi bulunur. Pembe dış kabuğa sahip üç çeşit bulunmaktadır. Bu üç çeşidin iç kısımlarından biri kırmızı etli, biri beyaz etli, sonuncusu ise mor etli yapıya sahiptir. Dördüncü çeşidin kabuğu sarı renktir ve içi beyaz etli yapıya sahiptir.
Ejder Meyvesi Faydaları Nelerdir?
Pek çok faydası olduğu bilinen ejder meyvesinin faydalarından bazıları aşağıda verilmiştir:
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak vücudun direncinin artmasına yardımcı olur.
Vücudun ihtiyacı olan C vitamini miktarını ejder meyvesi C vitamini içeriğinin yüksekliği sayesinde karşılayabilir.
Lif içeriği yüksek olduğundan fazla ödemin atılmasında etkin rol oynar. Bu nedenle diyet yapan kişiler ejder meyvesini sıklıkla tercih etmektedir.
Cildin nemlenmesini sağlayan ejder meyvesi vücutta bulunan sıvı miktarının artmasına katkı sağlar.
Şeker miktarı az olan bu meyve diyabet hastaları tarafından sıkça tercih edilen bir meyvedir.
Kan basıncının dengelenmesinde rol oynar. Ayrıca damar tıkanıklığını engelleyerek kalbin sağlıklı kalmasını sağlar.
Lif içeriği yüksek olduğu için kabızlığın önlenmesinde rol oynar.
Unutkanlık problemi yaşayan kişilere ejder meyvesi önerilir.
Gözde bulunan sıvı miktarının düzenlenmesine katkı sağlar.
Kemiklerin ihtiyaç duyduğu mineral ejder meyvesi ile karşılanabilir.
Ejder Meyvesi Zararları Nelerdir?
Her besinde olduğu gibi ejder meyvesinin de faydalarının yanında bazı zararlı yönleri bulunmaktadır. Bu noktada düşünülmesi gereken en önemli şey ejder meyvesini gereğinden fazla tüketmemek olmalıdır. Eğer bu meyveyi aşırı miktarda tüketirseniz vücudunuzdaki su miktarı olması gerekenin üstüne çıkar ve bu durum kalbin tehlikeye girmesine sebep olur. Aynı zamanda ejder meyvesinin aşırı tüketimi sindirim sisteminin de aşırı çalışmasına neden olacağı için karın ağrısı ve ishale neden olabilir.
Pitaya Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?
Ülkemizde son yıllarda popüler olan ejder meyvesi için çiftçiler harekete geçti. Ejder meyvesi yetiştirmek için kolları sıvadılar. Bizde sizler için ejder meyvesi yetiştirmek için bilinmesi gerekenleri araştırdık. İlk önce bilinmesi gereken Tropikal meyve olduğu için Türkiye'de Mersin, Adana, Antalya, Muğla gibi Akdeniz ikliminde yetiştirilmesi elverişli olabilir. Rakım oranı en fazla 200 olması gerekir. Kumlu ve organik madde bakımından zengin topraklara çekirdekler dikilir.
Yeterli nem su ile beslenerek bir iki hafta içerisinde köklenebilmektedir. Fakat tohum olarak almamanızda fayda vardır. Türkiye'de satılan birçok tohum kısır tohumdur ve bu yüzden ucuzdur. Bu tohumları dikerseniz sadece size çiçeklenir meyve vermez. Bunun için fidan olarak dikmeniz faydalı olacaktır. Köklenmeden sonra kendi başına ayakta duramayacağı için asma gibi desteklenmesi gerekir. Sağlam bir çubuk yardımı ile bunu yapabilirsiniz. Kışın sera içinde sıcakta tutmanız yazında üstüne çok güneş gelmeyecek şekilde bir örtü ile örtmeniz gerekir. Çiçek açtıktan sonra 30 gün sonra meyve verir.
Ejder Meyvesinin Yan Etkileri Nelerdir?
Genel olarak, ejder meyvesini tüketmek sağlık açısından güvenlidir. Ancak bazı istisnai durumlarda meyveyi tüketen kişilerde alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir. Yan etkilere dair ortaya çıkan belirtiler; dilin şişmesi, ağız çevresinde şişlik, kurdeşen, kaşıntı ve kusma durumları olabilir. Ejder meyvesine karşı alerjiden şüphelenme durumunda, en iyi teşhis için uzmana danışılmasında fayda bulunur. Tüketim konusunda her besinde olduğu gibi dikkat etmek gerekir. Yararları fazla olsa da aşırı tüketim nedeniyle çeşitli etkiler görülebilir.
Ejder Meyvesi Nasıl Tüketilir?
Tüketime hazır hale getirmek oldukça kolaydır. Ejder meyvesinin faydalarından yararlanmak için kabuk kısmı değil, iç kısmı yenmelidir. Yeterince olgunlaşmış ise kabukları soyulduktan sonra keskin bir bıçakla uzunlamasına ortadan ikiye kesilir. Sonrasında arzuya göre dilimler halinde ya da küp küp kesilir. Ayrıca ikiye bölerek etli kısmını bir kaşık yardımıyla çıkartılabilir. Ejder meyvesinin faydalarından yararlanmak için çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Kokteyl ve smoothie'lerin içine, salatalara, tatlılara veya yoğurda eklenebilir. Muz, ananas ve avokado gibi meyvelerle uyum sağladığı için bu tarz tropik meyvelerle birlikte tüketebilirsiniz.