Elektrik malzemeleri üreticisi Viko’nun CEO’su Apaydın, “Tarifenizi değiştirin, 3T’ye geçin. Çamaşır, bulaşık ve ütüyü gece saat 10’dan sonra kullanın. Banyo ve mutfağa sensörlü lamba taktırın. Elektrik faturanız yüzde 30 – 50 arasında düşer” dedi.
Apaydın, Türkiye’de büyük sorun olan Doğu ve Güneydoğu’da elektrikte kayıp kaçağın nasıl önleneceğini de anlattı ve “O bölgelerdeki kayıp kaçak oranı uzaktan akıllı sistemler sayesinde yüzde 70’lerden yüzde 50’lere gerilemeye başladı” diye konuştu.
GECE TARİFESİ FATURAYI YARI YARIYA İNDİRİR
Enerjiye büyük faturalar ödüyoruz. Sizce ucuz elektrik kullanımında bir formül var mı?
İki formül var. Birisi yine akıllı sayaç kullanmak kaydıyla farklı tarifeleri kullanabiliyorsunuz. Türkiye’de T1, T2 ve T3 diye 3 tarife var. Tarifeler, belirli saat aralıklarında enerji birim fiyatlarını değiştiriyor. Örnek olarak mesela T1’de 24 saat boyunca aynı elektrik dilimini (sabah 06 ile 17 arasında) kullanıyorsunuz. T3’e geçerseniz daha ucuza elektrik alabiliyorsunuz. Elektrik İdaresi’nin en çok kullanılan saatlerde birim fiyatı yüksek, az kullanıldığı saatlerde ise düşüktür.
Hangi saatlerde birim fiyatlar düşük?
Mesela, gece saat 22 yani 10’dan sonra sabah saat 06’ya kadar birim fiyatı çok düşüktür. Bu tarifenin adı T3’tür. Eğer bulaşık ve çamaşır makinesi kullanımı ile ütüyü gece 10’dan sonra yaparsanız kilovatsaati değişmediyse 22 kuruştan değil, 7- 8 kuruştan kullanıyorsunuz. Yüzde 20 – 30 hatta yüzde 50 bile elektrik fiyatını düşürebilirsiniz. Bu ucuz tarifeye geçebilirsiniz.
KAYIP-KAÇAK YÜZDE 5'LERE İNSE BÜYÜK BAŞARI OLUR
Bu kayıp kaçaklar, Türkiye’de ne zaman ve tam anlamıyla nasıl önlenebilir?
Sistemin oturması için 10 – 15 yıllık bir çalışma yapmak lazım. Gelişmiş ülkelerde yüzde 1- 2’ye kadar düşüyor. Mesela İsveç, Norveç, Danimarka gibi ülkelerde. Bizim türden coğrafyalarda zannediyorum yüzde 5’lere inse bu büyük bir başarıdır. Şu anda yüzde 14 olduğu söyleniyor. Mesela, tüketimin en çok olduğu bölgelerde düşüktür.
Bu bölgelerde kayıp kaçak oranı hangi boyutlara ulaşıyor?
Size Dicle Bölgesi’ni söylemek istiyorum. Dicle Elektrik burayı aldığında yüzde 70’in üzerinde kayıp kaçak oranı vardı. Hedefleri yüzde 59’a düşürmekti. İki sene önceydi. Biz devreye girdik. Aldığım bilgiye göre yüzde 11’lik bir azaltmayı becerebildiler. Kademeli olarak bu mücadele devam edecek. Türkiye’de kayıp kaçak oran ortalaması ise yüzde 14 civarında. (Bugün)