Elfida ne demek?

Elfida ne demek? sorusu internette merakla araştırılıyor. Özellikle Haluk Levent'in şarkısıyla merak edilen bu kelimenin anlamını sizler için araştırdık. İşte detaylar.

Elfida internette anlamı en çok merak edilen konulardan birisidir. Bu kelime özelikle Haluk Levent'in aynı isimli şarkısından sonra daha da araştırılmaya başlandı. Peki Elfida ne demek? Tüm merak edilenler haberimizde.

ELFİDA'NIN ANLAMI NEDİR?

Elfida Arapça kökenli bir sözcüktür. Kız ismi olarak kullanılmaktadır. Elfida; "Feda etme, gözden çıkarma, verme" gibi anlamlara gelmektedir.

Genellikle kız çocuklarına isim olarak kullanılır. İsim zaman zaman şarkılara ve sanat eserlerine de konu olmaktadır. Bu durum ismin hayli yaygınlaşmasını sağlamıştır.

ELFİDA'NIN TARİHÇESİ

Osmanlı toplumunda elfida ifadesi gözden çıkarılan kimseler için kullanılırdı. Söz konusu kimseler, genellikle sarayda görev yapan cariyelerdi. Sarayda hizmette bulunan bir cariye bir kusur işlerse gözden düşerdi. Böyle bir durumda cariyenin sarayda kalması mümkün olmazdı. Bu cariyeler gözden çıkarılarak saray dışına gönderilirdi.

Çoğunlukla evlendirilen bu cariyeler, elfida olarak adlandırılırdı.

Elfida kelimesi, zaman zaman veda etmek anlamında da kullanılmaktadır. Vedalaşmayı gerektiren durumlarda da bu sözcüğün kullanımına rastlanmaktadır.

ELFİDA ŞARKISI NASILDIR?

Yüzün geçmişten kalan, aşka tarif yazdıran
Bir alaturka hüzün, yüzün kıyıma vuran
Anne karnı huzur, çocukluğumun sesi
Senden bana, şimdi zamanı sızdıran
Şımartılmamış aşkın, sessizliğe yakın
Kimbilir kaç yüzyıldır, sarılmamış kolların
Sisliydi kirpiklerin, ve gözlerin yağmurlu
Yorulmuşsun, hakkını almış yılların
Elfida, bir belalı başımsın
Elfida, beni farketme sakın
Omzumda iz bırakma, yüküm dünyaya yakın
Elfida, hep aklımda kalacaksın
Elfida, sen eski bir şarkısın
Elfida, beni farketme sakın
Omzumda iz bırakma, yüküm dünyaya yakın
Elfida, hep aklımda kalacaksın
Şımartılmamış aşkın, sessizliğe yakın
Kimbilir kaç yüzyıldır, sarılmamış kolların
Sisliydi kirpiklerin, ve gözlerin yağmurlu
Yorulmuşsun, hakkını almış yılların
Elfida, bir belalı başımsın
Elfida, beni…

 ELFİDA ŞARKISININ HİKAYESİ NEDİR?

Haluk Levent şarkısının hikayesini şu şekilde anlamıştır:

 “Elfida ismi sonradan verilmiş bir isim. Adı Beyzanur kızımızın. 4 Yaşlarındayken tanıştım. Babası Murat Çelik bir emekçiydi. Kızın amansız bir hastalığı vardı ve bu amansız hastalıkla mücadelesine destek olmak için Cerrahpaşa Tıp Fakültesine gidiyordum, doktorlarla görüşüyordum.”


“Bir gün doktor odasındaydım ve doktorlardan biri gelip bana “Haluk Bey, bu kızı gözden çıkartın.” dedi. Yanımda da müzisyen arkadaşım Emrah Aydoğdu var. Emrah, “Gözden çıkartılan kadın anlamı Osmanlıca’da Elfida.” dedi. Belki tam birebir anlamını karşılamıyordu ama bir kavram olarak çok uyuyordu. Tabi biz birbirimize sarılıp ağladık. Gerçekten Beyzanur’u çok seviyordum.”

“Beyzanur’a yazdığım şarkıyı ona söylüyordum, ama o Elfida’nın kendisi olduğunu bilmiyordu…Ve oturdum şarkıyı yazdım. Sevgili Emrah Aydoğdu da elinden geleni yaptı ve sözlerinde düzenlemeleri yaptık. Ömer Faruk Güney’in de müziği vardı. Bu şekilde Beyzanur’un son günlerinde ona şarkıyı söylüyordum ama o kendisi olduğunu bilmiyordu, Elfida olarak biliyordu. Tabii küçük bir çocuktu son zamanlarında, 8 yaşlarındaydı.”

“O dönemde şirketlerim batmış, sözlerdeki “Omzumda iz bırakma, yüküm dünyaya yakın.” Şunu ifade etmek içindi: Ya zaten dünya kadar batmışım, sıkıntılıyım. Beyzacığım ne olur bari sen gitme demek içindi. “O sözlerdeki yüzyıllardır sarılmamış kolların cümlesinin sebebi de şuydu: Anne ve babası gece gündüz nöbetteydiler. Beyzanur’un kırılganlığından, hasta yatağından dolayı sarılamıyorlardı. Gerçekten sarılabildiklerini görmedim.”

“Beyzanur’un hep yağmurlu gözleri vardı. Hayata tutunmaya çalışan…O dönemde hastane personeline Bakırköy’de bir konser verdim. Beyzanur’a iyi baksınlar diye onların gecesine katıldım. O gece evden başka bir yere kaldırılan Beyzanur’u kaybettik."

“Beyzanur’u kaybetmemizden sonra anne ve babasından rica ettim. Yıllardır Beyzanur’un başındaydınız. Evet kızımızı kaybettik ama lütfen bir çocuk daha yapın dedim. Aradan bir yıl geçti ve beni aradılar. Haluk Abi, bir çocuğumuz oluyor. Adını Elfida koyun dedim. Şu anda o Elfida belki de 8-9 yaşlarında ve bir okulda okuyor. Ablasının ismini taşıyor…”

“Ben bu şarkıyı ticari amaçla kullanmak ve vermek istemedim ve vermedim de. Bu başka bir şeydi. Bir Akdeniz Akşamları faciası daha yaşamak istemiyordum. Biliyorsunuz Akdeniz Akşamları muazzam bir şarkıdır aslında. O dönemin bir öyküsüdür ama herkes okuya okuya artık içimizden gelmeyecek hale geldi. Elfida’nın öyle olmasını istemiyordum, o çok özel bir şarkıydı. Ama ben yurt dışındayken benim bilgim dahilinde olmadan Ankara’dan bir müzisyene verilmiş şarkı. Çok üzüldüm ve kızdım. Ailesi beni aradı, çok özür diledim. Gerçekten benim elimde değildi. Onlar da anlayışla karşıladı ve bundan sonra kimseye vermeme kararı aldık şarkıyı."

Gündem Haberleri