Elmanın faydaları, elma nelere iyi gelir, elmanın yararları ve zararları nelerdir?

Elmanın faydaları, elma neye iyi gelir? elmanın yararları ve zararları nedir? En çok tüketilen meyveler arasında yer alan ve faydalarının saymakla bitmediği elmanın birbirinden etkili faydaları bulunuyor. Sindirim sistemi hastalıklarına, cilt hastalıklar

Elmanın faydaları, elma neye iyi gelir? elmanın yararları ve zararları nedir? En çok tüketilen meyveler arasında yer alan ve faydalarının saymakla bitmediği  elmanın birbirinden etkili faydaları bulunuyor. Sindirim sistemi hastalıklarına, cilt hastalıklarına kadar bir çok hastalığın tedavisinde yardımcı rol üstelenen elmanın faydalarını, elmanın yararları ve zararlarını sizler için araştırdık.

ELMA NELERE İYİ GELİYOR?

Elma, dünya çapında en fazla tüketilen meyveler arasında belki de birinci sıradadır.  Çok farklı çeşitleri vardır. Elmaların farklılıkları yetiştiği bölgeden de kaynaklanabilir. Bazı bölgelerde yetişen elmalar yumruk büyüklüğünde olurken, bazıları erik büyüklüğünde ve çok ufak olabiliyor.

Elmanın sağlıktan sindirim sitemine, cilt hastalıklarından kalp damar sağlığına kadar birçok organa faydası vardır. Elma ayrıca içerdiği besin, vitamin ve elementler yardımıyla vücudu güçlendirir ve hastalıklarla mücadelede yardımcı olur.

Önemli bir  A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

ELMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Elma çok fazla hastalık silsilesine şifa kaynağıdır. Elma, görünen ve görünmeyen neredeyse bütün organlarımız için inanılmaz derecede fayda sağlamaktadır.  Beyin fonksiyonlarının korunmasından diş sağlığına,  kanserle mücadeleden kalp sağlığına kadar birçok hastalıktan koruyucu özelliği vardır.

Sağlıklı Dişer İçin Elma: Elmanın bilinen en önemli faydası, beyaz ve sağlıklı dişlerinizin olmasını sağlamasıdır.  Isırılarak yenilen bir elma diş fırçası görevi görür ve diş arasındaki mikropları veya artıkları temizler, bu yüzden uzmanlar elmanın ısırılarak tüketilmesini tavsiye ederler. Elma dişleri güçlendirir ve beyaz kalmasını sağlar bunun yanında ağız içerisindeki bakterileri öldürücü özelliği vardır. Diş çürümelerini yavaşlattığı gibi ağzın tükürük üretmesine yardımcı olur.

Alzheimer Hastalığına Faydalıdır:  Fareler üzerinde yapılan deneyler, elmanın Alzheimer hastalığından koruduğunu ve beynin yaşlılıktan kaynaklanan etkileri azalttığını ortaya koymuştur.

Parkinson Hastalığından Korur:  Genel anlamda yapılan araştırmalar yüksek oranda lif içeren gıdaların Parkinson hastalığına iyi geldiğini ortaya koymuştur. Elma da bu gıdalardan bir tanesidir. Düzenli olarak tüketilen elma sinir hücrelerinin hasar görmesini engelleyen ve hasarları gideren dopamini arttırmaktadır. Ayrıca içerdiği antioksidanlar sayesinde metabolizmanın hastalıklarla mücadelesine yardımcı olur.

Elma Kansere Karşı Koruyucudur:  Birçok bilimsel araştırma sonucunda flavonoidi çok zengin olan elmanın %23 oranında pankreas kanserine yakalanma riskini azalttığı ortaya konulmuştur. Bunun yanında içerdiği bileşenler yardımıyla karaciğer, kolon ve meme kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu belirlenmiştir. ABD Ulusal Kanser Enstitüsü kolorektal ve meme kanseri riskinin azaltılması için yüksek derecede lif içeren besinlerin tüketilmesini tavsiye etmiştir.  Bazı uzmanlar elmanın kanser hücrelerini yavaşlatıcı ve hatta öldürücü etkisinin olduğunu açıklamaktadır.

Diyabete Yakalanma Riskini Azaltır: Günde en az bir elma tüketimi %28 oranında diyabete yakalanma riskini azaltır. Elmanın içerdiği lifler ise kan şekerini düşürme noktasında önemli görevler üstlenir.

Kolesterolü Düşürür:  Elmanın içerisinde bulunan lifler kolesterol seviyesinin sağlıklı bir düzeyde kalmasını sağlar. Kolesterolün seviyesini düzenleyerek ayrıca başka hastalıklara yakalanma riskini minimuma indirir.

Elma Kalp Sağlığına Faydalıdır:  Araştırmalar, elmanın içerdiği liflerin arter ve damarlarda oluşan plakları çözdüğünü ortaya koymuştur.  Plaklar arter duvarlarındaki katılaşma sonucu oluşur ve damarları tıkayarak kanın akışını yavaşlatır. Bu durum da kalbe zarar verir. İçerdiği elementlerle plakların ortadan kalkmasını sağlayan elma, dolaylı olarak kalp sağlığına katkı sağlar.

Safra Kesesi Taşlarını Önler: Safra kesesi taşları sıvıların katılaşmasıyla oluşmaktadır. Bu tür sorunlar genelde kilo problemi olan kişilerde yaygındır. Safra taşının oluşmasını önlemek için elma tüketimine özen gösterilmesi gerekir. Elmanın ayrıca sindirim sistemine faydası olduğu için kilo vermenizi sağlayacak ve dolaylı olarak safra kesesi taşları sonucundan sizi koruyacaktır.

Elma İshal ve Kabızlığa Faydalıdır: Sabahları aç karınla tüketilen elma kabızlık sorunlarını giderir ve bağırsakları temizler. Zayıflamak için de bu yöntem etkilidir. Sabahları aç karınla yenilen elma ayrıca ishal sorunlarının çözülmesine yardımcı olur.

Elma Karaciğere Faydalıdır: Sürekli olarak aldığımız besinler vücudumuzda toksinlerin oluşmasına neden olurlar. Toksinler ise karaciğeri olumsuz anlamda etkilemektedirler. Elma ise bu toksinlerin en büyük düşmanlarındandır. Bu yüzden uzmanlar, günlük olarak tüketilen bir elmanın toksinlerden kaynaklanan hastalıklara yakalanma riskini azaltacağını söylemektedirler.

Elma Bağışıklık Sitemini Güçlendirir: Elmanın diğer bir özelliği ise bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun bütün hastalıklar karşısında mukavemetini arttırmasıdır.  Özellikle kırmızı elmada bulunan quercetin adındaki antioksidan bağışıklık sistemini güçlendirmede çok etkilidir.

Elma Kataraktı Önler: Elmanın kataraktı önlediğine dair geçmişte uzmanlar arasında tartışmalar vardı. Fakat son zamanlarda yapılan araştırmalar, elmanın içerisinde bulunan elementlerin kataraktı %15 oranında azalttığını ortaya koymuştur.

Sağlık Haberleri