2025 yılında emekli olacakların maaşlarının bu yıla oranla düşük kalacağı endişesi emekliliği gelip çalışmaya devam edenleri harekete geçirdi.
SSK’lı ve Bağ-Kur’lulardan şartları tutanlar 2 milyon kişinin emeklilik başvurusu tamamlandı.
EMEKLİĞİ ERKENE ÇEKENLERİN SAYISI ARTIYOR-
Başvurusunu erteleyen EYT’lilerin de maaştaki yüzde 30’luk düşüş nedeniyle emekli olması sayıyı giderek artıracak. Sistemden çıkışların artmasıyla birlikte SGK’nın dengesi de bozulacak. Hükümet bunun önüne geçmek için çalışmalara başladı.
SGK SİSTEMİNDEN ERKEN ÇIKIŞI ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI-
Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, hükümetin emeklilik parametrelerini gözden geçirdiğini dikkat çekerek, sisteminden erken çıkışı önlemek için düzenleme hazırlıklarının yapıldığını belirtti.
EMEKLİLİK PARAMETRELERİ GÖZDEN GEÇİRİLİYOR-
Karakaş bugünkü yazısında, “Hükûmetin plan ve programlarında sosyal güvenlikle ilgili yer alan hedefler arasında; emeklilik sisteminden erken çıkışı önlemek ve sistemden ortalama çıkış yaşının yükseltilmesi için sigortalıların çalışmasını teşvik etmek amacıyla emeklilik parametreleri gözden geçirilmesi öngörülmektedir” dedi.
YENİ EMEKLİLİK REFORMUNDA 2 AYRI TABAN MAAŞ GÜNDEMDE-
Emeklilik sisteminde iki ayrı taban maaş uygulamasının gündemde olduğunu belirten Karakaş, önümüzdeki dönemlerde kısmi (yaş haddinden) emeklilik ile normal emeklilik için iki ayrı emeklilik taban maaşı uygulamasına gidilebileceğini ifade etti.
ÇALIŞANIN ÖDÜLLENDİRİLECEĞİ SİSTEM BEKLENİYOR-
Karakaş, Aylık Bağlama Oranı (ABO) ile ilgili olarak 25 yıldan sonraki çalışmalarda her bir yıl için ABO’da ilave artışlar öngören yeni bir sistemin hayata geçirilmesini beklediklerini duyurdu.
EMEKLİ MAAŞINDAKİ DÜŞÜŞ SORUNU ORTADAN KALKACAK-
Sigortalıların da çalıştıkça ‘emeklilik maaşım azalacak mı?’ sorununun da ortadan kalkacağı yeni düzenleme ile SGK aktif-pasif dengesinin de sağlanacağını belirten Karakaş, yeni düzenleme ile ilgili şunları söyledi:
“Sosyal sigorta sisteminde finansal sürdürülebilirlik açısından önemli bir gösterge olan aktif/pasif oranı 2022 yılında 2,00 iken 2023 yılında EYT düzenlemesi ile birlikte hızla 1,66 olarak gerçekleşmiştir.
Aynı dönemde çırak, stajyer ve kursiyerler hariç tutulduğunda bu oran 1,84 seviyesinden 1,54’e gerilemiştir.
Dolayısıyla öngörülen tedbirler kapsamında açıkladığımız şekilde düzenleme yapılması hâlinde mezkûr oranların daha da bozulmasının önüne geçilmesine ve aktif/pasif dengesinde iyileşmelere sebep olabileceği gibi sigortalıların da çalıştıkça emeklilik maaşım azalacak mı? Endişesi ortadan kalkacaktır.
Böylece daha fazla çalışanın daha fazla emeklilik maaşı ile ödüllendirilmesi sonucu ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.