Emekliye müjde: 15 yıl öncesinden prim borcu çıkaran SGK haksız bulundu!
Ankara'da, 15 yıl öncesinden kendisine 800 bin lira borç çıkartarak faiziyle birlikte 19 bin lira ödenmesini isteyen Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu kararı nedeniyle Ombudsmana (Kamu Denetçiliği Kurumu) başvuran vatandaş haklı bulundu.
116
Ankara'dan Ombudsmana (Kamu Denetçiliği Kurumu) başvuran bir vatandaş kendisine 15 yıl öncesinden bin 800 lira borç çıkaran Sosyal Sigortalar Kurumu'nun faiziyle kendisinden 19 bin lira istediğini ifade etti.
216
Başvurucu mal varlığına e-haciz konulduğunu, duruma itiraz ettiğinde ise emekli hesabı üzerinde blokenin kaldırılarak maaşından kesinti yapıldığını dile getirdi.
316
Kendisinden ödemeyi yaptığına dair dekont isteyen SGK'ya, dekontları bunca yıl saklamadığını, bankaların ise 10 yılın ardından dekontları saklamadığı için kopyasını temin edemediğini söylediğini belirtti.
416
Vatandaş daha önce ödediği borcundan dolayı yapılan kesintilerin iadesini ve aylığı üzerindeki kesintiye son verilmesi için Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvurdu.
516
Bu başvuru üzerine SGK'dan konuyla ilgili bilgi isteyen KDK'ya gelen cevabi yazıda borcun ödendiğine ilişkin kanıt olmadığı ve cebri icra kesintisine 15 gün içinde itiraz etmediği için kararın kesinleştiğini söyledi.
616
'BORÇ ZAMAN AŞIMINA UĞRAMIŞTIR'
KDK'nın yaptığı inceleme ve araştırmalarla mevzuat taramasının ardından verilen tavsiye kararında başvuruya konu borcun ödediğini ispat yükü her ne kadar borcu ödediğini iddia eden başvurana ait olsa da söz konusu prim borcunun zaman aşımına uğradığının altı çizildi.
716
Borç halinin ilgili idare tarafından gözetilmesi gerektiği, aksi yönde işlem tesis edilerek ödeme emri gönderilerek kesintiye başlanılmasının hakkaniyetle bağdaşmayacağı kararda ifade edildi.
816
Hukuka aykırı işlem yapan SGK'ya başvuranın emekli aylığından yaptığı cebri icra işleminin geri alınması yönünde tavsiye kararı verildi.
916
OMBUDSMAN NEDİR?
Ombudsman, şikayetleri ve bir takım teşebbüsleri ele alıp değerlendiren ve bunlara her iki taraf için de tatmin edici çözümler bulan kişidir.
1016
Kelime kökeni açısından İsveççe'de “arabulucu” anlamına gelen ‘ombuds’ ve “kişi” anlamına gelen ‘man’ kelimelerinden oluşmuştur ve aracı kişi anlamına gelmektedir.
1116
Ombudsman kelimesi İsveççe'de genellikle delege, avukat, vekil veya bir diğer kişi veya kişiler tarafından o kişi veya kişiler adına hareket etmeye ve onların haklarını korumaya yetkili kılınmış kimseyi ifade etmek için kullanılır.
1216
Kurumsal olarak Ombudsman terimi, Parlamento tarafından halkın şikayetlerini dinleyip, çözümlere ulaştırmak üzere seçilmiş kimse veya kimseleri simgelemektedir.
1316
Ombudsman’ın Türkçe karşılığı için kamu denetçisi, arabulucu, kamu hakemi, medeni hakların savunucusu, parlamento komiseri gibi tanımlamalar teklif edilmiştir.
1416
Sonuç olarak, Ombudsman kamu hizmetlerinin yürütülüşündeki adaletsizlikler hakkında, konudan etkilenenlerden şikayetleri almak, bu konularda araştırmalar yapmak ve sorunları çözmekle görevlendirilmiş, bağımsız bir kamu otoritesidir.
1516
Ancak; Türk Dil Kurumu (TDK) e-posta aracılığı ile kullanıcılarına gönderdiği bilgide bu sözcüğü şu ifadelerle açıklamıştır:
1616
Ombudsman : İngilizce kökenli bu söz hukukta “ Parlamento tarafından görevlendirilen, vatandaşları resmî makamların keyfî ve yasa dışı davranışlarına karşı korumakla görevli kişi veya kurum.” anlamında kullanılmaktadır. Bu söz için kamu denetçisi karşılığı önerilmiştir. .