Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Londra'da düzenlenen Dünya İnsaniyet Forumu Ödül Töreni’nde açıklamalarda bulundu. Emine Erdoğan’a, Dünya İnsaniyet Forum'unda ‘İnsaniyet ödülü’ verildi.
Emine Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:
Üzerinde yaşadığımız yer küre ne yazık ki, 21. yüzyılın bütün gelişmişlik ve medeniyet iddialarına rağmen, insani açıdan büyük krizler yaşatıyor. Kalpler ve toplumlar olarak bize düşen, iyiliğin ya da kötülüğün safında olmayı seçmektir.
Biz Türk toplumu olarak gökyüzünü, büyük insanlık ailesinin altında yaşadığı tek bir çatı olarak görüyoruz. Rumi'nin, 'bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez' öğretisine inanıyoruz.
Bir çocuğun gülümsemesinin, dünyanın en büyük hazinesi olduğunu düşünüyoruz. Geçmişimizdeki birlikte yaşama kültürünü, ihtiyacı olanlara el uzatarak sürdürüyoruz. Devletimizin resmi kurumlarının yanı sıra, sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte Dünyanın en cömert ülkesi olarak anılıyoruz.
Türkiye, Gayri Safi Milli Hasıla'ya oranla dünyada en çok insani yardım yapan ülke konumundadır. Bu tavır, dünyada barışı ve istikrarı destekleyen Pro Aktif Türk Dış Politikası'nın ayrılmaz bir parçasıdır.
Kızılay, AFAD, TİKA gibi kurumlarımız, elimizin ulaşamadığı her yere umut aşılamaktadır. Acil ve afet durum yönetimi başkanlığı AFAD, 2009'dan beri 54 farklı ülkede yüksek operasyon kabiliyetiyle çalışma yürütmektedir.
İlk şokun atlatılmasından, hayatların yeniden tanzimine kadar, afet döngüsünün tüm aşamalarında yer alarak bugüne kadar 2 milyar dolarlık yardım yapmıştır. Aynı şekilde Türk Kızılayı, yılda ortalama 40'ın üzerinde ülkeye insani yardım götürmektedir.
Bildiğiniz gibi Türkiye'de 4 milyona yakın Suriyeli mülteci yaşıyor. Uyguladığımız açık kapı politikasıyla, silahlardan kaçan insanları topraklarımıza koşulsuz kabul ettik. Çünkü komşuluk bunu gerektirirdi. Hiçbir Suriyeli'nin zorla geri gönderilmemesi politikasını benimsedik.
Mültecilere sağladığımız yardımlar, kendi tercihlerine göre ve onurlu şekilde yapılmaktadır. Mülteci kamplarımız, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kurumlar tarafından övgüyle anılmaktadır. Buralarda çöp ve lağım kokuları yoktur.
Eğitim ve sağlık hizmetleri eksiksiz yapıldığı gibi, kadınların ve çocukların özel ihtiyaçları gözetilmektedir. Dünyanın en modern çadır kentleridir. Türkiye; Afganistan'da, Moğolistan'da, Çat'da, Mısır'da, Yemen'de, Haiti'de barışın ve sevginin izlerini bırakmıştır.
Öte yandan Afrika bizim için ayrı başlıktadır. TİKA aracılığıyla çok yönlü çalışmalar yapılmaktadır. Mesleki eğitim, idari alt yapılar, sağlık, tarım ve hayvancılık sektörlerinin geliştirilmesi alanlarında birçok proje yürütülmektedir.
Afrika kıtasına 2010-2017 yılları arasında ülkemizce yapılan yardımların toplam miktarı, 2 milyar doları aşmıştır. Ticari ilişkilerimiz kazan-kazan ilkesine göre yapılırken, tüm insani yardımlar karşılıksızdır. Türkiye için insani yardım yalnızca acil durumlarda gönderilen yardım kolileri demek değildir. Yardım alan tarafın, bağımlılıklarını ortadan kaldıracak, sömürgeci mantıktan uzak vicdani bir eylemdir. Ve her zaman insan onurunu korumayı esas alır.
Gökkuşağının yerini barut dumanlarının aldığı bir dünyada, birlikte yapacak çok işimiz olduğunu düşünüyorum. Gökyüzünü savaş uçaklarından arındırıp, çocukların uçurtmalarına açabilirsek yaşamın hakkını vermiş oluruz.
Böylesine seçkin bir toplulukla olmaktan büyük kıvanç duyuyorum. Dünya İnsaniyet Forum'una, ödül jürisine ve bu organizasyona emeği geçen herkese kalbi şükranlarımı sunuyorum. Türkiye, mazlumların yanında olmaya devam edecektir.
Kaynak: Ajanslar